Velika skrivnost o letu ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Peking – Letalo, ki je bilo na poti v Peking, se je sinoči obrnilo na pol poti do Pekinga in se vrnilo v Moskvo – TOPNEWS.si

Velika skrivnost o letu ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Peking – Letalo, ki je bilo na poti v Peking, se je sinoči obrnilo na pol poti do Pekinga in se vrnilo v Moskvo

Velika skrivnost o letu ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Peking – Letalo, ki je bilo na poti v Peking, se je sinoči obrnilo na pol poti do Pekinga in se vrnilo v Moskvo

Lavrov je bil sinoči na pol poti do Pekinga, ko se je njegovo letalo nenadoma obrnilo in se vrnilo v Moskvo poroča nemški Bild. Ni jasno, ali ga je Putin poklical nazaj ali se je kitajska stran “prehladila”. “Svet je zmeden: ali Peking ni želel sprejeti Putinovega zunanjega ministra , ali mu je Putin ukazal, da mora  nazaj, ker doma v Moskvi gori hiša?, se sprašuje nemški Bild.

 

Letalo ruske vlade, ki se je obrnilo nad Novosibirskom, je sinoči pristalo v Moskvi, potem ko je v zraku preživelo 8 ur. Je morda  odpovedan let posledica dejstva, da se bosta ameriški predsednik Joe Biden in njegov kitajski kolega Xi Jinping  namreč danes po telefonu govorila o ruski invaziji na Ukrajino. Prav danes sicer mineva osem let od formalne ruske priključitve ukrajinskega polotoka Krim.

Pogovor med Bidnom in Xijem nakazuje, da komunikacijski kanali med ZDA in Kitajsko ostajajo odprti, so pred pogovori sporočili iz Bele hiše. Voditelja bosta predvidoma govorila tudi o drugih vprašanjih skupnega interesa.

Kitajska doslej ni jasno obsodila ruske invazije na Ukrajino, Peking v Generalni skupščini ZN tudi ni podprl resolucije z obsodbo napada, temveč se je vzdržal. So pa na Kitajskem zanikali ameriške navedbe, da je Rusija, proti kateri je Zahod uvedel ostre sankcije, prosila za gospodarsko in vojaško pomoč Pekinga.

V ponedeljek se je sicer Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v Rimu srečal z visokim kitajskim zunanjepolitičnim predstavnikom Yang Jiechijem.

Zhao Lijian tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva pa se je danes takole cinično pošalil iz pretiravanja Zahoda v sankcijah proti Rusiji: “Slišal sem, da celo sankcionirajo mačke, pse in drevesa Rusije. Prepovedujejo tudi Labodje jezero Čajkovskega, ki je umrl pred več kot 100 leti. Kaj je narobe s Čajkovskim in njegovimi skladbami?”

Medtem pa danes mineva tudi osem let od formalne ruske priključitve Krima. Ruski predsednik Vladimir Putin je na ta dan leta 2014 formalno podpisal ukaz o priključitvi tega ukrajinskega ozemlja. Mednarodna skupnost te priključitve ne priznava. Pred obletnico je Putin v četrtek ocenil, da so zadnja leta pokazala, da je bila odločitev prebivalcev Krima, da se združijo z Rusijo, pravilna.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je pred dnevi dejal, da je bilo v sporu med Rusijo in Ukrajino kršeno osnovno načelo mednarodnega reda, da “velike države ne morejo ustrahovati malih držav” . Tukaj je komentar kitajskega MZZ: “Temeljni izhod iz “ukrajinske krize” je dialog in pogajanja, ne pa “red, ki temelji na pravilih”, ki je enostransko opredeljen v skladu z lastnimi standardi, še manj pa prisili druge, da se odločijo za stran, in ustvarjajo grozljiv učinek delitve držav na prijatelje ali sovražnike. Svet potrebuje mir, ne vojne; poziva k pravičnosti, ne hegemoniji; stremi k sodelovanju, ne konfrontaciji. To je tisto, na kar upa velika večina držav na svetu”.

Kmalu po priključitvi Krima so se začele vse bolj zaostrovati razmere tudi na vzhodu Ukrajine, kjer so nadzor prevzeli proruski separatisti.

COMMENTS

Wordpress (0)