Prištine je zavrnila kompromisni predlog EU, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, Beograd pa ne izdaja novih tablic, ki ga je Srbija sprejela – TOPNEWS.si

Prištine je zavrnila kompromisni predlog EU, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, Beograd pa ne izdaja novih tablic, ki ga je Srbija sprejela

Prištine je zavrnila kompromisni predlog EU, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, Beograd pa ne izdaja novih tablic, ki ga je Srbija sprejela

Potem ko večurni pogovori v Bruslju v ponedeljek niso prinesli dogovora Beograda in Prištine glede rešitve krize zaradi registrskih tablic na Kosovu, naj bi kosovska policija voznikom, ki ne bodo imeli ustreznih registrskih tablic, danes začela izrekati denarne kazni. Razmere na večinsko srbskem severu Kosova so zelo napete, obetajo se protesti.

Za neuspeh osemurnih ponedeljkovih pogovorov je njihov gostitelj, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell okrivil oba voditelja, tako srbskega predsednika Aleksandra Vučića kot kosovskega premierja Albina Kurtija. Še posebej kritičen je bilo do Prištine, saj je ta zavrnila kompromis, ki ga je predlagala EU, medtem ko ga je Beograd sprejel.

Omenjeni predlog je od Prištine zahteval, da ne kaznuje voznikov s srbskimi registrskimi tablicami, od Beograda pa, da ne izdaja novih statusno nevtralnih tablic z oznako KM. Če bi se strani k temu zavezali, bi po mnenju Borrella pridobili čas za iskanje trajne rešitve spora glede registrskih tablic ter dogovora v okviru normalizacije odnosov, ki ostaja ključni cilj.

Vučić je po vrnitvi v Beograd napovedal, da se bo ponoči sestal s predstavniki kosovskih Srbov, ki so v začetku meseca odstopili iz kosovskih institucij. Pozval naj bi jih, da pri organizaciji protestov ne smejo biti nasilni. Albanski mediji so medtem po navedbah srbske televizije RTS neuradno poročali, da naj bi Priština enotam kosovske posebne policije naročila, da se pripravijo na napotitev na sever Kosova.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v ponedeljek zvečer posvaril, da je treba po neuspehu pogovorov nujno preprečiti eskalacijo, in zatrdil, da Natova misija na Kosovu (Kfor) budno spremlja razmere. “Zdaj je čas za odgovornost in pragmatične rešitve,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)