Kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami najprej v senci predsedniških volitev in na koncu referendumske kampanje – TOPNEWS.si

Kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami najprej v senci predsedniških volitev in na koncu referendumske kampanje

Kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami najprej v senci predsedniških volitev in na koncu referendumske kampanje

Kandidati za župane in člane občinskih svetov imajo le še danes čas za nagovarjanje volivk in volivcev. Volilna kampanja pred nedeljskimi lokalnimi volitvami se namreč končuje, saj bo opolnoči nastopil volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Za letošnjo kampanjo za lokalne volitve je značilno, da je bila, vsaj ko gre za medije,  najprej v senci predsedniških volitev, na koncu pa referendumske kampanje za tri refrendume o katerih bodo volivci odločali prihodnjo nedeljo.

V času volilnega molka je vsako nagovarjanje volivcev prepovedano. Za kršitve so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3000 evrov.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. V nočeh na soboto in na nedeljo lahko morebitne kršitve državljani sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan, torej med 7. in 19. uro, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Predvolilna kampanja je sicer tokrat potekala relativno mirno, brez večjih afer in spopadov. Mnenja so se kresala predvsem ob vsebinskih vprašanjih in konkretnih projektih. Večina kandidatov je v enomesečni kampanji pri nabiranju glasov tudi tokrat stavila na osebni stik z volivci. Svoja stališča so predstavljali na raznih soočenjih, na stojnicah ter preko družbenih omrežij.

V 212 občinah bo v nedeljo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko oddalo glas za nove župane in občinske svetnike, v občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa tudi za člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Nedeljske volitve v vseh občinah sicer še ne bodo prinesle odgovora, kdo bo novi župan. Kjer noben od županskih kandidatov ne bo dobil večine glasov, bo namreč odločal drugi krog, ki bo 4. decembra.

Pred iztekom kampanje za nedeljske lokalne volitve se je včeraj  premier Robert Golob pridružil ekipi Svobode na stojnici v središču Ljubljane. Verjame, da bodo v Ljubljani zmagali na volitvah v mestni svet, sicer pa je njihov cilj polovica županskih mest v mestnih občinah. Obenem premier poziva k udeležbi na referendumih, ki bodo konec prihodnjega tedna.

Golob verjame, da je lahko Svoboda odlično dopolnilo za vse, kar je bilo dobrega narejenega v Ljubljani v zadnjih mandatih, in da lahko prinese sveže poglede na nadaljnji razvoj mesta. Ravno za povezavo med projekti mestnega in državnega značaja bi po njegovih besedah lahko ugotovili, da v Ljubljani šepa, in ekipa Svobode “bo poskrbela, da bo pretok med vsemi nivoji boljši”.

Omenil je železniško in avtobusno postajo ter stanovanja za mlade, prav tako lahko po njegovih besedah vpeljejo nekatere koncepte iz koalicijske pogodbe, kot je participativni proračun za mestne četrti, ne glede na to, da je imelo mogoče sedanje vodstvo manj posluha za tovrstne projekte.

Kot je poudaril v izjavi za medije, so se načrtno odločili, da v Ljubljani ne bodo imeli kandidata za župana, saj ocenjujejo, da je aktualni župan Zoran Janković, ki kandidira ponovno, tisti, ki lahko v naslednjem mandatu dovolj uspešno dokonča začete projekte. “Hkrati pa želimo biti najmočnejša stranka v mestnem svetu ravno z namenom, da obogatimo mestno politiko na način, ki si ga Ljubljana zasluži,” je dejal.

V drugih občinah je po njegovih besedah drugače. “Naš cilj je, da v mestnih občinah z lastnimi kandidati ali s kandidati, ki uživajo našo podporo, osvojimo polovico vseh županskih mest,” je pojasnil. Ker se približuje tudi zaključek kampanje pred referendumi, ki bodo konec prihodnjega tedna, je Golob tudi pozval vse državljane, da se referendumov udeležijo v čim večjem številu in glasujejo trikrat za.

Po njegovem mnenju je to nujno zaradi enega samega cilja: “da pokažejo tistim, ki referendume po nepotrebnem sprožajo, ki zapravljajo naš skupen denar za izvajanje referendumov, ki so nesmiselni, da v resnici to ne obrodi sadov in da naj s tem nehajo”. Sicer bomo lahko po Golobovih besedah vsake tri mesece zapravljali milijone in milijone, da bodo lahko večni poraženci, kot je imenoval stranko SDS, ki je pobudnik referendumov, zapravljali davkoplačevalski denar za svoje lastne kampanje. “Mislim, da je skrajni čas, da ljudje temu rečejo: dovolj je bilo,” je dejal.

Na očitke, da so se v kampanjo vključili pozno in premalo storili, je odgovoril, da se vedno da narediti več, ampak da se je Gibanje Svoboda v kampanjo zelo aktivno vključilo. Pojasnil pa je, da je bil medijski prostor sprva zapolnjen s predsedniškimi volitvami, sedaj je zapolnjen z lokalnimi, naslednji teden pa bo prostor za referendumsko kampanjo. Takrat bodo po njegovih napovedih tudi intenzivirali dejavnosti na terenu.

COMMENTS

Wordpress (0)