Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem – V Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore – TOPNEWS.si

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem – V Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je včeraj sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem – V Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore

Obrambno ministrstvo v Kijevu je potrdilo, da ukrajinske sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska včeraj ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik 30.000 vojakov z desnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Moskve so medtem potrdili, da že izvajajo napade na ozemlja, ki so jih prepustili Ukrajincem.

“Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto,” je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu. Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve, ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Vstop ukrajinskih sil v Herson je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. “Naši ljudje. Naš Herson,” je sporočil na Telegramu ob videoposnetku, na katerem je videti ukrajinske vojake in prebivalce mesta.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve. Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovna agencije Tass.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo bržkone otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. “Posebna vojaška operacija se nadaljuje,” je potrdil Peskov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

COMMENTS

Wordpress (0)