(VIDEO) Kdo je Rishi Sunak novi britanski premier, multimilijarder z 800 milijoni na računu, ki se je nekoč pohvalil, da nima prijateljev v delavskem razredu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo je Rishi Sunak novi britanski premier, multimilijarder z 800 milijoni na računu, ki se je nekoč pohvalil, da nima prijateljev v delavskem razredu

(VIDEO) Kdo je Rishi Sunak novi britanski premier, multimilijarder z 800 milijoni na računu, ki se je nekoč pohvalil, da nima prijateljev v delavskem razredu

Urad predsednika vlade v Londonu je po navedbah BBC v ponedeljek zvečer potrdil, da bo Rishi Sunak danes po srečanju s kraljem Karlom III. uradno prevzel položaj predsednika vlade Združenega kraljestva, potem ko je ostal edini kandidat za nasledstvo Liz Truss, ki je odstopila prejšnji četrtek.  Rishi Sunak, vnuk indijskih priseljencev, je prvi britanski premier, ki ni belopolt, in z 42 leti najmlajši po industrijski revoluciji.

Iz urada so sporočili še, da bo odhajajoča premierka Truss zjutraj vodila sejo vlade, nato podala izjavo pred rezidenco na Downing Streetu 10 in se odpravila v Buckinghamsko palačo na zadnjo avdienco pri kralju Karlu III., kjer bo uradno odstopila, poroča BBC.

Sunak, novi vodja konservativne stranke, se bo nato prav tako zglasil v Buckinghamski palači na prvi avdienci pri kralju, kjer bo povabljen k oblikovanju vlade. S tem bo tudi uradno postal 57. predsednik vlade Združenega kraljestva, tudi on bo podal izjavo na Downing Streetu 10.

Nekdanjega finančnega ministra Sunaka čaka težka naloga, saj se britansko gospodarstvo sooča s težavami, od brexita in pandemije do vojne v Ukrajini in posledične energetske krize in inflacije, vladajoči konservativci pa z nizko priljubljenostjo v javnosti.

V prvem nastopu po izvolitvi v ponedeljek je Sunak dejal, da bo “delal dan in noč”, da bi uresničil zaveze Britancem. Ob zahtevnih izzivih na več področjih, s katerimi se sooča Združeno kraljestvo, je poudaril pomen stabilnosti in enotnosti. “Zagotavljam, da vam bom služil z integriteto in ponižnostjo,” Rishi Sunak obljublja, da bo delal za dobro Britancev” v prvem javnem govoru, odkar je bil imenovan za naslednjega britanskega premierja.

Opozicija v britanskem parlamentu je sicer po odstopu Trussove zahtevala predčasne volitve, a imajo konservativci v parlamentu absolutno večino in na ta predlog niso pristali. Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek pričakovano imenovanje Rishija Sunaka za naslednjega britanskega premierja in prvega temnopoltega človeka na tem položaju označil za “prelomen mejnik”.

Biden je v govoru na prireditvi v Beli hiši ob indijskem prazniku Diwali dejal, da naj bi bil Sunak, ki je prav tako indijskega porekla, imenovan za premierja v torek po srečanju s kraljem Charlesom. Sunak, 42-letni multimilijonar, nekdanji šef hedge sklada, je v ponedeljek zmagal v tekmi za vodenje konservativne stranke in bo postal najmlajši voditelj države v sodobnem času – in tretji v manj kot dveh mesecih.

COMMENTS

Wordpress (0)