“Real ali fake?,” se ob fotografiji Gorana Dragića, z jugoslovanskim grbom in napisom Jugoslavija, na Twitterju sprašuje Janez Janša – Real, mu odgovarjajo sledilci – TOPNEWS.si

“Real ali fake?,” se ob fotografiji Gorana Dragića, z jugoslovanskim grbom in napisom Jugoslavija, na Twitterju sprašuje Janez Janša – Real, mu odgovarjajo sledilci

“Real ali fake?,” se ob fotografiji Gorana Dragića, z jugoslovanskim grbom in napisom Jugoslavija, na Twitterju sprašuje Janez Janša – Real, mu odgovarjajo sledilci

Slovenija danes praznuje Dan suverenosti , s katerim 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Je državni praznik, vendar ne dela prost dan v Sloveniji zato je nekoliko v ozadju.

Praznik je uvedla vlada Republike Slovenije 9. marca 2015, predlog je na pobudo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Veteranskega društva Sever vložil poslanec Stranke modernega centra. Osrednji dogodek, ko je iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki, se je sicer zgodil v noči na 26. oktober 1991, tako da je obletnica včasih postavljena na 26. oktober. Mednarodnopravno gledano pa sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje, saj sta pluli pod tujo zastavo, tako da so vsi vkrcani vojaki zapustili slovensko ozemlje že prej.

 

Praznik je padel  na  veliko polemiko na Twitterju , ker je slovenska košarkarska legenda Goran Dragić  na spletnem omrežju Instagram  v nedeljo objavil svojo sliko, na kateri je oblečen trenirko z napisom: Jugoslavijam na prsih nad napisom pa je jugoslovanski grb. Čeprav je Dragić, sicer  kapetan slovenske reprezentanc, ki je osvojila zlato medaljo, sliko  na Instagramu pospremil z besedami “Prvaki sveta bomo!” ter referenco na Iva Daneuva, ki je nedavno praznoval 85. rojstni dan je zadeva  že zagorela na desnem delu tvitosfere.

Zlato medaljo  je leta 1970 na prvenstvu v Ljubljani osvojila tudi jugoslovanska reprezentanca, potem ko je Jugoslavija v odločilni tekmi premagala ZDA. “Luna je vaša, zlata medalja naša,” je še zapisal Dragić v spomin na legendarni transparent na Twitterju  sliko pospremil z komentarjem “Real ali fake?” – Real, so mu odgovorili na Twitterju.

 

https://twitter.com/KrainzJodl/status/1584239880313241600

Ob državnem prazniku dneva suverenosti je predsednik republike Borut Pahor v predsedniški palači priredil dan odprtih vrat in vročil državna odlikovanja. Dejal je, da je pridobitev suverenosti za državo velik dogodek in da nikoli ne smemo pozabiti enotnosti, ki je takrat prevevala narod. Ob tem je vsem zaželel mirno in varno prihodnost. Po Pahorjevih besedah se danes spominjamo odhoda zadnjih okupatorjevih vojakov iz naše domovine, s čimer je Slovenija postala suverena država. “To enotnost imejmo v zgodovinskem spominu, če bi se kadarkoli, proti naši volji, zgodili prelomni dogodki,” je dejal.

Izrazil je upanje, da bi v tem primeru storili vse, ne glede na medsebojne razlike in se dogovorili o skupnem ukrepanju, da zavarujemo skupna nacionalna in državotvorna stremljenja.

V nagovoru se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, glede katere je izrazil željo, da bi je bilo čim prej konec in da bi se vsa vprašanja reševala po mirni poti. V luči današnjega praznika pa meni, da je treba upoštevati tudi željo ukrajinskega ljudstva in njihovih suverenih političnih voditeljev po tem, da mora biti mir tudi pravičen.

“Isto pravico po obrambi države, kot smo jo imeli mi ob osamosvajanju, imajo tudi naši ukrajinski prijatelji,” je Pahor opozoril na moralno in politično dolžnost stati ob strani ukrajinskemu narodu.

COMMENTS

Wordpress (0)