Prvi krog: Janša čestital Logarju za zmago v prvem krogu – Golob, kljub porazu, z ramo ob rami ob Brglezu in Fajonovi – TOPNEWS.si

Prvi krog: Janša čestital Logarju za zmago v prvem krogu – Golob, kljub porazu, z ramo ob rami ob Brglezu in Fajonovi

Prvi krog: Janša čestital Logarju za zmago v prvem krogu – Golob, kljub porazu, z ramo ob rami ob Brglezu in Fajonovi

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče izmed kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. Tako se bosta v drugem krogu, ki bo 13. novembra, pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,96 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,87 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

Kot kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah, se je med sedmimi kandidati na tretje mesto uvrstil Milan Brglez (15,41 odstotka), sledijo Vladimir Prebilič (10,66 odstotka), Sabina Senčar (5,95 odstotka), Janez Cigler Kralj (4,35 odstotka) in Miha Kordiš (2,80 odstotka).

Današnjega prvega kroga volitev se je po zadnjih neuradnih podatkih udeležilo 51,06 odstotka volivcev, ki so oddali 863.119 glasovnic. Veljavnih glasovnic je bilo 859.106, neveljavnih pa 4013. Volilna udeležba je bila nekoliko višja kot na zadnjih dvojih volitvah. Pred petimi leti je na volišča v prvem krogu predsedniških volitev prišlo 44,24 odstotka volilnih upravičencev, leta 2012 pa 48,41. Na končne izide volitev bo sicer treba počakati še dober teden. V ponedeljek bodo namreč danes oddanim glasovom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije – na ta način so lahko glasovali volivci v domovih za ostarele, bolnišnicah in zaporih.

Po praznikih, 2. novembra, pa bodo prešteli tudi glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine. Volivcev s stalnim prebivališčem v tujini je sicer 106.050, vsem pa je Državna volilna komisija po pošti poslala volilno gradivo. Ko bodo prešteti vsi glasovi, bodo tudi znani končni izidi glasovanja, ki pa še ne bodo uradni. Postopek ugotavljanja uradnega izida prvega kroga volitev mora biti končan do 4. novembra.

Ker ni bilo vzporednih volitev oziroma tako imenovanega exit polla bo seveda veliko težja analiza kdo je komu dal glasove. Glasovanje po vseh osmih volilnih enotah kaže, da je v veliki večini volilnih enot zmagal Anže Logar, ki ima dobrih 34 odstotkov glasov. Za njim se je uvrstila Nataša Pirc Musar, ki zaostaja za okoli 7 odstotkov. Največja razlika med njima je v volilnih enotah Kranj, Celje in Ptuj, najmanjša pa v urbanih središčih, zlasti v enoti Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad.

Rezultati volitev povolilnih okrajih, pa kaže na nekoliko drugačno razdelitev glasov. Nataša Pirc Musar je zmagala na severozahodu in na jugozahodu Slovenije, torej na na Jesenicah, pa na Obali, pa tudi v urbanih središčih in v Zasavju. Ruralne pokrajine so tako pripadle Anžetu Logarju, medtem ko so urbana središča tista, kjer je bila uspešnejša Pirc Musarjeva oziroma se je tam najbolj približala svojemu protikandidatu.

Kot poroča spletni portal24ur.com je v lokal, kjer je Logar čakal rezultate, prišla prvaka obeh strank, ki sta ga podprli. Na vprašanje, o čem je govoril z Janšo, je dejal, da mu je prišel čestitat. Glede tega, ali bo Janša pred drugim krogom bolj vpleten v kampanjo kot je bil v prvem, ko se ni izpostavljal, je Logar dal vedeti, da namerava še naprej voditi svojo kampanjo: “Čim več terena, čim več stiskov rok, čim več povezovanja.” Janša izjav za medije ni dajal.

Ob Janši je iz poslanskih vrst SDS prišla še Eva Irgl. Dejala je, da so takšen rezultat pričakovali, ocenila je, da je Logar vodil dobro kampanjo, pokazal, da je zmožen sodelovanja: “Brez sodelovanja ne more biti sproščene Slovenije.” Po njenem je Logar po pokazal, da je srčen, da ga imajo ljudje radi. Izpostavila je tudi njegove stike v tujini iz časa, ko je bil minister za zunanje zadeve, in ki so po njenem v tem času še kako pomembni.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)