“Drugi krog predsedniških volitev bo odločila volilna udeležba” – Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da bo rezultat spopada med Pirc Musarjevo in Logarjem odvisen od volilne udeležbe, Analitik Andraž Zorko pa nasprotno ocenjuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike – TOPNEWS.si

“Drugi krog predsedniških volitev bo odločila volilna udeležba” – Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da bo rezultat spopada med Pirc Musarjevo in Logarjem odvisen od volilne udeležbe, Analitik Andraž Zorko pa nasprotno ocenjuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike

“Drugi krog predsedniških volitev bo odločila volilna udeležba” – Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da bo rezultat spopada med Pirc Musarjevo in Logarjem odvisen od volilne udeležbe, Analitik Andraž Zorko pa  nasprotno ocenjuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike

Udeležba v današnjem prvem krogu predsedniških volitev je znova presegla 50 odstotkov, kar se ni zgodilo že od leta 2007. Na volišča je namreč prišlo nekoliko več volivcev kot na zadnjih dvojih volitvah v letih 2012 in 2017.

leto        1. krog     2. krog
---------------------------------
1992         85,84         /
1997         68,29         /
2002         72,07       65,39
2007         57,67       58,46
2012         48,41       42,41
2017         44,24       41,84
2022*        51,06

Analitik Nikola Damjanić z Ninamedie meni, da v drugem krogu predsedniških volitev teoretično bolje kaže kandidatki leve sredine Nataši Pirc Musar, a odločila bo volilna udeležba. Ocenjuje, da če bo volilna udeležba taka kot je bila v prvem krogu, so njene možnosti visoke, če pa bo nižja, je razplet volitev vprašljiv.

Izid prvega kroga predsedniških volitev je takšen, kot so ga napovedovale javnomnenjske ankete. “Zgodilo se je pričakovano, kar se je na podlagi anket sklepalo,” je povedal Damjanić. Meni, da je rezultat logičen, saj se je “leva sredina razkropila na tri kandidate, ki pa imajo v seštevku večino”.

Predsedniških volitev se je udeležilo dobrih 51 odstotkov volivcev, kar je manj kot na aprilskih volitvah v DZ, ko je glasovalo skoraj 71 odstotkov volilnih upravičencev. Dejal je, da je bila volilna udeležba logična, saj ni bilo istih parametrov, pričakovanj in zagona kot pred parlamentarnimi volitvami. “Tudi volilna kampanja je bila relativno medla, ni bilo strašnih ideoloških konfliktov, ki bi generirali večjo volilno udeležbo,” ocenjuje in meni, da bo v drugem krogu udeležba še nižja.

V kampanji pred drugim krogom bi po njegovih besedah moralo priti do bolj ostrih poskusov, da stališča obeh kandidatov pridejo bolj do izraza. “Zmagovalca prvega kroga se bosta mogla spopasti in dokazati, kdo je bližje srcu večine državljanov”.

V prvem krogu predsedniških volitev je po njegovem mnenju pozitivno presenetil kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je napredoval skozi volilno kampanjo. Perspektiva je očitno na njegovi strani, meni.

Negativno ni presenetil nihče od kandidatov, dejal pa je, da je bil kandidat strank Gibanje Svoboda in SD Milan Brglez od odhoda v Bruselj v senci in se ni preveč izpostavljal. “V politiki pa je tako, da če te ni, te ljudje hitro pozabijo,” je spomnil. Meni, da so pri Brglezu odločali “verjetno neki spodrsljaji, premalo energije je bilo vložene in tudi pozna najava kandidature, vse to pa je šlo v smeri pričakovanega, da se ne bo dalo narediti koraka naprej”.

Po drugi strani pa je Nataša Pirc Musar “pravočasno šla v zgodbo in verjetno pobrala dovolj podpore pri uglednih gospodih in gospeh in to je učinkovalo”, je še povedal Damjanić.

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče od kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. V drugem krogu, ki bo 13. novembra, se bosta pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,97 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,86 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

Analitik Andraž Zorko ocenjuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev Nataša Pirc Musar postala prva predsednica republike. Anže Logar bo namreč ob pričakovani nižji udeležbi težko bistveno izboljšal današnji rezultat. Vseeno pa je pokazal, da ima SDS kandidata, ki je sposoben zbrati širšo podporo, meni Zorko.

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče od kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. V drugem krogu, ki bo 13. novembra, se bosta pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,97 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,86 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

V drugem krogu predsedniških volitev bo zmagala Nataša Pirc Musar, je za  medije  napovedal analitik Andraž Zorko, sicer direktor podjetja Valicon. Dinamika kampanje bo v drugem krogu namreč povsem drugačna, Pirc Musarjeve se ne bo napadalo na način, kot v prvem krogu, ocenjuje.

Prav tako bo po njegovem mnenju levosredinski del politike združil sile in kandidatko podprl – morda ne neposredno, a dovolj je že, da omenijo, da podpirajo iste vrednote kot Pirc Musarjeva. “Dovolj je že, da rečejo, da ne bodo podprli Logarja, in bo marsikdo prišel s stisnjenimi zobmi in podprl Natašo Pirc Musar,” je dodal. Kot pravi, je v družbi še vedno prisotno veliko nasprotovanja stranki SDS, zato Logar nima resnih možnosti za zmago.

Slednji bo po napovedi Zorka v drugem krogu težko bistveno izboljšal današnji rezultat, upoštevajoč, da je v drugem krogu udeležba volivcev tradicionalno slabša v primerjavi s prvim krogom. “Mislim, da bi imel Logar kot osebnost večje možnosti, če ne bi bil član stranke SDS,” je poudaril.

Glede na zadnje napovedi Valicona pred začetkom volilnega molka rezultati za Zorka niso presenečenje. Kot je dejal, je v prvem krogu poleg Anžeta Logarja in Nataše Pirc Musar na nek način zmagovalec tudi kandidat Vladimir Prebilič. Ta je v zadnjem tednu kampanje uspel podvojiti podporo, po skoraj vseh preštetih glasovnicah je namreč zanj glasovalo več kot 10 odstotkov volivcev.

Izpostavil je tudi rezultat Sabine Senčar, ki ni bil slab – po večini preštetih glasov se njen rezultat giblje blizu šestih odstotkov, kar je dvakrat toliko, kot je na aprilskih volitvah v DZ dosegla stranka Resni.ca, ki jo je podprla v tekmi za predsedniško mesto. Ob tem gre upoštevati, da se stranki aprila ni uspelo prebiti v DZ, Senčarjeva pa je popolna novinka v politiki.

Kot tri velike poražence predsedniških volitev je naštel Milana Brgleza, Miho Kordiša in Janeza Ciglerja Kralja. Brgleza zato, ker je po oceni Zorka vendarle računal na višjo podporo volivcev, predvsem zato, ker je bil kandidat dveh vladnih strank SD in Gibanja Svoboda. Rezultat Brgleza po njegovih besedah za Gibanje Svoboda pomeni velik poraz, se pa poraz ni začel z današnjim neuspehom preboja v drugi krog, pač pa z odstopom Marte Kos iz predsedniške tekme.

Slab rezultat Mihe Kordiša in Janeza Ciglerja Kralja pa ni najboljši za ugled strank Levica in NSi, ki kot parlamentarni stranki nista uspeli premagati Sabine Senčar: “V teh dveh strankah bodo morali resno razmisliti, kako se v prihodnje lotevati projekta, kot so predsedniške volitve.”

Na vprašanje, ali se je torej zopet pokazalo, da volivci na predsedniških volitvah volijo človeka in ne stranke, je odgovoril pritrdilno. Na predsedniških volitvah se, kot je dejal, ne voli po strankarski pripadnosti. Izjema velja v primeru stranke SDS, ki lahko v veliki meri računa na zvestobo svojih volivcev in članov, pa tudi pri tem niso čisto vsi podporniki stranke podprli Anžeta Logarja, je pojasnil.

Predsedniških volitev se je udeležilo dobrih 51 odstotkov volivcev, kar je manj kot na aprilskih volitvah v DZ, ko je glasovalo skoraj 71 odstotkov volilnih upravičencev. Zorka slabša udeležba ne preseneča, saj ocenjuje, da del volivcev ni našel pravega kandidata, ki bi ga podprl. Bi se pa lahko ti volivci udeležili drugega kroga volitev, če bo kazalo, da bo rezultat med kandidatoma tesen, napoveduje.

 

COMMENTS

Wordpress (0)