Kaj so na voliščih povedali predsedniški kandidati in kandidatke in kako so preživeli volilno nedeljo? – TOPNEWS.si

Kaj so na voliščih povedali predsedniški kandidati in kandidatke in kako so preživeli volilno nedeljo?

Kaj so na voliščih povedali predsedniški kandidati in kandidatke in kako so preživeli volilno nedeljo?

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki kandidira s podporo volivcev in strank SDS in SLS, je danes na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani oddal svoj glas in pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za “praznik demokracije”. Poudaril je, da ne želi ugibati, kako bi izgledal morebitni drugi krog predsedniških volitev.

Logar je izrazil upanje, da bo volilna udeležba večja kot na predsedniških volitvah leta 2017, o natančnih odstotkih pa ne želi ugibati.

Na vprašanje, ali je zadovoljen s potekom kampanje, je odgovoril, da jo je zastavil nekoliko drugače. Poudaril je, da je “predvsem (…) počel stvari, ki me veselijo, veliko sem bil z državljankami in državljani, se z njimi pogovarjal, obiskoval dogodke po praktično celi Sloveniji”. Nekoliko manj je bil po lastnih besedah navdušen nad delom, kjer so se kandidati “udeležili po treh soočenj na dan”, vendar so po njegovih besedah tudi to zmogli.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da bo najprej imel kosilo, nato bo svoje starše peljal na volišče, “da bo celotna družina izpolnila svojo državljansko dolžnost,” ob 18. uri pa bo v svojem volilnem štabu, kjer bo počakal na rezultate.

Predsedniški kandidat in poslanec Levice Miha Kordiš je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddal v domačem Svetem Duhu v bližini Škofje Loke. Kot je ob tem povedal medijem, je s kampanjo zelo zadovoljen. Upa pa tudi na čim večjo volilno udeležbo.

“Čim večja volilna udeležba je vedno dober znak,” je dejal Kordiš, ki upa, da se bo aktiviralo tudi čim več mladih in izkoristilo svojo demokratično pravico.

“Z našo kampanjo sem zelo zadovoljen,” je povedal. Kot je pojasnil, sta bila energija in odziv ljudi neverjetna. “Kako se bo to odrazilo na konkretnih številkah v volilnem rezultatu, ne upam špekulirati. Ljudje bodo povedali, kaj si mislijo. Sem pa zelo zadovoljen, kaj in kako smo s kampanjo naredili tako glede terena kot medijskega komuniciranja,” je dejal predsedniški kandidat stranke Levica.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da se je z vlakom in avtobusom pripeljal iz Ljubljane do domače Škofje Loke in Svetega Duha. Po opravljeni državljanski dolžnosti pa je odšel na domače kosilo. “Po tem mesecu kampanje se prileže domača goveja juha,” je izpostavil.

 

Predsedniška kandidatka, odvetnica Nataša Pirc Musar je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddala v Radomljah. Ob tem je poudarila, da je za njo naporna kampanja, ki pa ji je dala neprecenljive življenjske izkušnje. Dodala je, da ostaja optimistična.

Poudarila je, da se je v kampanjo podala kot prva, za najtežji zalogaj pa je označila začetno zbiranje podpisov. Odločitev za kandidaturo sicer ni bila lahka, je še dejala.

V podobno kampanjo se je podala prvič, zato ni natančno vedela, kaj vse jo na poti čaka. “Mnogo stiskov rok, ki so me obogatili, neprecenljiva življenjska izkušnja,” je kampanjo opisala Pirc Musar. Preostanek dneva bo preživela ob peki tort, saj za ta hobi že več mesecev ni našla časa, se je še pošalila.

 

Predsedniški kandidat NSi in poslanec te stranke Janez Cigler Kralj je na volišču v Komendi že oddal svoj glas. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, zdaj v rokah volivk in volivcev.

“Jaz predvsem pozivam vse volivke in volivce, da gredo danes na volišča. Predčasne volitve kažejo na to, da bo nekaj večja udeležba. Upam, da bo res večja in da bodo ljudje vzeli odločitev v svoje roke,” je poudaril Cigler Kralj, ki je na volišče prišel z ženo.

Dodal je, da je s kampanjo zadovoljen, vendar o rezultatih ni želel ugibati. Preostanek dneva pa bo preživel mirno in obkrožen z družino, je še povedal.

Predsedniški kandidat, kočevski župan Vladimir Prebilič je svoj glas oddal v Dolgi vasi pri Kočevju. Ob tem je ocenil, da so v predvolilni kampanji opravili veliko delo. “Kako bodo to prepoznali ljudje, pa prepuščam njim,” je dejal ob odhodu z volišča.

Njegov cilj ostaja drugi krog, ali mu bo uspelo, bo znano zvečer, ko se bodo zaprla volišča.

Predvolilno kampanjo je označil kot dobro. Predvsem mu je bilo všeč, da so bili vsi protikandidati dostojanstveni. “Bile so seveda razlike med nami, kar je normalno, ampak smo te razlike komunicirali na dostojanstven način. Tako je prav in upam, da se bo kaj od tega prijelo tudi za naprej,” je dejal.

Ob koncu kampanje sicer zaznava nekaj utrujenosti: “Lagal bi, če bi rekel, da je ni.” Vseeno pa je prisotno “veliko pričakovanje, veliko vznemirjenje”, kakšen bo današnji rezultat, je dejal. Tega namerava pričakati umirjeno in v krogu družine.

 

 

 

Predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez je ob današnji oddaji glasu za prvi krog predsedniških volitev na volišču v Logatcu izrazil optimizem. Obenem je pozval vse ljudi, naj se volitev udeležijo, ter poudaril njihov pomen.

“Volitve so pomembne, sicer bodo drugi odločili namesto vas in morda vam bo potem žal,” je Brglez dejal v izjavi za medije po odhodu z volišča. Pričakuje, da se bo volitev udeležilo čim več ljudi.

“Najverjetneje udeležba ne bo tako visoka, kot je bila na parlamentarnih volitvah, je pa to neko nadaljevanje, zato pričakujem, da bo udeležba višja, kot je običajno na predsedniških,” je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali je volilni molk izkoristil za razmislek o minuli kampanji pred prvim krogom volitev, je odgovoril negativno. Čas za to bo po njegovih besedah po tem, ko bo volitev konec.

“Dan sem z veseljem končno preživel v družinskem krogu. Družina se je zbrala

Predsednik vlade Robert Golob je svoj glas na predsedniških volitvah oddal na volišču v Kromberku. Ob tem je izrazil željo, da bi novi predsednik ali predsednica države nadaljeval delo Boruta Pahorja v mednarodnem prostoru, obenem pa se v domačem prostoru nekoliko bolj aktiviral in deloval kot moralna avtoriteta.

To velja tudi ob morebitnih odklonih, če bo do njih prihajalo, pa četudi “bomo mi tisti, ki bomo take odklone izvajali”, je nadaljeval Golob. To po njegovih besedah ni očitek kmalu bivšemu predsedniku Pahorju, saj ta uživa izjemno velik ugled v mednarodnem prostoru Zahodnega Balkana in centralne Evrope nasploh.

“Je pa res, da je v zadnjih dveh letih marsikdo od njega pričakoval, da bo tudi na notranjem področju enako dejaven, kot je na zunanjepolitičnem področju,” je dodal Golob.

“Na drugi strani pa predvsem pričakujem, da bo užival veliko zaupanje Slovenk in Slovencev in zato se mi zdi tako pomembno, da tako danes kot v drugem krogu čim več prebivalcev udeleži teh volitev,” je Golob še povedal o pričakovanjih do novega predsednika države.

Predsednik vlade bo današnji dan preživel v krogu družine, pozneje je dogovorjen tudi ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom.

COMMENTS

Wordpress (0)