Kako je Rosvita Pesek “peljala scat” predsedniške kandidatke in kandidate, ko je dobro upo(zlo)rabila sporočilo Roberta Goloba, saj je predvajala samo del njegove izjave – TOPNEWS.si

Kako je Rosvita Pesek “peljala scat” predsedniške kandidatke in kandidate, ko je dobro upo(zlo)rabila sporočilo Roberta Goloba, saj je predvajala samo del njegove izjave

Kako je Rosvita Pesek “peljala scat” predsedniške kandidatke in kandidate, ko je dobro upo(zlo)rabila sporočilo Roberta Goloba, saj je predvajala samo del njegove izjave

Rosvita Pesek  je na začetku  zadnjega predsedniškega soočanja  izpostavila  del izjave premierja Roberta Goloba, ki je ob predstavitvi kandidature Milana Brgleza dejal, da razbijanje leve sredine na oblast pripelje “avtoritarce” in da “nekateri zelo zreli ljudje tega še ne vedno ne dojamejo”, s čimer je  Golob meril na podporo, ki sta jo kandidatki Pirc Musar izrekla dva nekdanja predsednika države.  Seveda je spretno izpustila  prvi  del izjave , ko je Golob  dejal, da je spomin na prejšnje obdobje še živ in da si nihče ne sme zatiskati oči, da se bodo “mračne sile” vrnile, če se ponudi priložnost. “Vrnile se bodo preko formalno neodvisnega kandidata, ampak v resnici natančno vemo, kdo stoji zadaj”.

Seveda so vsaj nekateri gostje z obema rokama zagrabili ponujeno “darilo” Peskove. Tako je Nataša Pirc Musar glede Goloba  dejala, da ji je žal, “da se na predsedniško funkcijo gleda kot na tisto, ki bi se morala ujeti v stranke in strankokracijo”. Dodala je, da je predsednik vlade žal pozabil na neodvisne kandidate in da se je veliko pogovarjala z volivkami in volivci, ki imajo dovolj strankarskih prepirov in si želijo neodvisne predsednice.

Kandidat strank SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez premierjeve izjave ni komentiral in se je obema strankama zahvalil za podporo, ki jo, kot je dodal, skuša udejanjati na terenu. Brglez je sicer kmalu dojel, da gre “past” in  v repliki  ter kasneje na Twitterju  odreagiral.

 

Poslanec SDS-a Anže Logar, ki sicer kandidira s podpisi volivk in volivcev, na katerega je pravzaprav letela izjava, da se bodo “mračne sile” vrnile, če se ponudi priložnost. preko formalno neodvisnega kandidata, ampak v resnici natančno vemo, kdo stoji zadaj,” je izjavo premierja Goloba označil za nedemokratično. “Če bo po naše, je vse v redu, če ne bo po naše, imamo avtoritarce,” je ponazoril. Dodal je, da so po njegovem mnenju ljudje hvaležni, da je več kandidatov, ker se tako lažje odločajo.  Logar  je sicer v kampanji  in na soočanju pokazal neverjetno spretnost v distanciranju od predsednika SDS  Janeza Janš,  saj ni, ko se je distanciral od njegove politike,  niti trznil z očesom.

 

Miha Kordiš, ki se na volitve podaja kot kandidat koalicijske stranke Levica, je na vprašanje, ali s svojo kandidaturo “pomaga na oblast desnici”, odgovoril, da so v stranki vstop v predsedniško tekmo najavili, ko nobena stranka obstoječe koalicije ni imela svojega kandidata. “Predsedniško mesto ne pripada ne enemu ne drugemu bloku, pripada ljudem. In na tak način bi želel tudi sam to funkcijo opravljati, da sem glas za običajne delovne ljudi,” je poudaril.

https://twitter.com/EdvardKadic/status/1583161230982000641

https://twitter.com/IgorZavrsnik/status/1583180887046631424

Ponujeno  priložnost, da bi pokazali kako so distancirani od strankarske politike  in političnega establišmenta  sta zagrabila tako  Sabina Senčar,  kot tudi Vladimir Prebilič, ki je poudaril, da predsednik ne pripada ne levemu ne desnemu bloku, ampak o njem odločajo ljudje. Dejal je, da volivke in volivci ne potrebujejo napotkov nekdanjih predsednikov, koga naj volijo ter dodal , da je na soočenjih pogosto govor o povezovanju, a dodal, da v premierjevi izjavi povezovanja ne vidi. Kandidatka neparlamentarne stranke Resni.ca Sabina Senčar je dejala, da za podporo ni prosila nikogar. “Sem se javila različnim strankam, ali bi me podprli, ampak ne s posebno prošnjo,” je dejala. Dodala je, da ima občutek, kot da je na parlamentarnih volitvah, in poudarila, da mora biti predsednik nadstrankarski.

Na vprašanje, zakaj ima desni pol dva kandidata strank, ki sta sodelovali v prejšnji vladi, je kandidat NSi-ja Janez Cigler Kralj odgovoril, da so v prejšnji vladi pokazali, “kaj se pravi delati in imeti ljudi pred očmi, ko primeš za krmilo in tudi v kriznih razmerah ne odstopiš”. Pojasnil je, da so v NSi-ju s svojo kandidaturo in povečanjem števila kandidatov “omogočili, da drugi krog bo”.

Drug vrhunec sinočnjega soočanja je bil  nastop prvih mož in žena bodočega predsednika ali predsednice, kjer je Peskova kopirala “know how” ali ukradla šov POP TV-ju , ki ima sicer “domovinsko pravico” glede tega, da zbanalizira še tako resno politično temo  in  jo  zreducira na  raven tabloidov.  Vendar je bil na koncu nastop mož in žena “iz ozadja” prava osvežitev, saj se je, ne glede na politično provinienco kandidatk in kandidatov, pokazala  bistvena razlika  in prizemljenost ljudi, ki poklicno niso vezani na politiko ali kot smo včasih rekli, niso “poklicni revolucionarji”.  Škoda, da kdo od njih ni kandidiral namesto svojih  mož in žena.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)