Britanska premierka Liz Truss odstopila s premierskega položaja po 45 -tih dneh vladanja – TOPNEWS.si

Britanska premierka Liz Truss odstopila s premierskega položaja po 45 -tih dneh vladanja

Britanska premierka Liz Truss odstopila s premierskega položaja po 45 -tih dneh vladanja

Britanska premierka Liz Truss je danes sporočila, da odstopa s premierskega položaja. V izjavi za javnost v Londonu je povedala, da ne more izpolniti danih obljub in da bo v naslednjem tednu izbran njen naslednik na čelu stranke in vlade. Dejala je, da je položaj prevzela v času velike gospodarske in mednarodne nestabilnosti. “Priznam, da v danih razmerah ne morem izpolniti mandata, za katerega sem bila izvoljena v konservativni stranki,” je dejala.

Liz Truss je bila na položaju le 45 dni, kar pomeni, da je bila britanski predsednik oziroma predsednica vlade z najkrajšim stažem doslej, piše BBC. Njene težave so se začele sredi septembra po objavi načrta za znižanje davkov, ki je sprožil pretres na finančnih trgih in padanje vrednosti funta. Prejšnji petek je premierka odstavila finančnega ministra Kwasija Kwartenga ter na njegov položaj imenovala Jeremyja Hunta. Ta je v ponedeljek sporočil, da se vlada odpoveduje načrtovanim ukrepom.

V sredo je odstopila še notranja ministrica Suella Braverman, v poslanski skupini konservativcev pa je nastal kaos zaradi glasovanja o zakonu o frackingu, ki naj bi bilo obenem glasovanje o zaupnici vladi. Sledili so številni pozivi premierki, naj odstopi.

Kdo bi lahko na čelu britanske vladajoče stranke in vlade nasledil Liz Truss, ni jasno. Finančni minister Hunt je po njenem odstopu danes po poročanju BBC že dejal, da ni kandidat za ta položaj. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem znova pozval k sklicu predčasnih volitev.

Trussova je to objavila dan po tem, ko je kljubovalno izjavila, da je “borka in ne odneha.” Na koncu pa je dejala, da so se okoliščine spremenile. “Glede na situacijo ne morem opraviti mandata, za katerega me je izvolila konservativna stranka,” je dejal Truss. Zato sem govoril z njegovim veličanstvom kraljem, da bi ga obvestil, da odstopam kot vodja konservativne stranke.” Trussova je dejala, da bodo vodstvene volitve “v naslednjem tednu” in da bo ostala na mestu premierke, “dokler ne bo izbran naslednik”.

Vodja opozicijske laburistične stranke Keir Starmer je v sredo obsodil Trussovo in v spodnjem domu zavpil: “Zakaj je še vedno tukaj?” Mnogi člani konservativne stranke so tudi govorili, da mora Trussova oditi. Konservativni poslanec Simon Hoare je za BBC v četrtek povedal, da je imela Trussova “približno 12 ur”, da popravi situacijo. Zdi se, da drugi poslanci konservativne stranke sploh niso bili pripravljeni čakati tako dolgo.”Čas je, da premierka odide,” je dejala Miriam Cates. “Na žalost ni bila kos službi,” je menil Steve Double. Piers Morgan obsodil uspešnost premierke z besedami: ‘Popolna katastrofa”

Mnogi v stranki upajo, da bo zamenjava Trussove preprečila zagon laburistične stranke in pomagala konservativcem dolgoročno ohraniti nadzor.  Kot možne kandidate za  zamenjave  omenjajo Hunta, nekdanjega šefa zakladnice Rishija Sunaka, ki ga je Truss premagal v začetku tega leta, in vodjo spodnjega doma parlamenta Penny Mordaunt.

 

COMMENTS

Wordpress (0)