Če mislite, da imate v službi slab dan, vsaj niste Harry Cole ali James Heale, ki sta napisala knjigo o vzponu Liz Truss, ki pa bo izšla šele čez 6 tednov po 45 dnevni vladavini – TOPNEWS.si

Če mislite, da imate v službi slab dan, vsaj niste Harry Cole ali James Heale, ki sta napisala knjigo o vzponu Liz Truss, ki pa bo izšla šele čez 6 tednov po 45 dnevni vladavini

Če mislite, da imate v službi slab dan, vsaj niste Harry Cole ali James Heale, ki sta napisala knjigo o vzponu Liz Truss, ki pa bo izšla šele čez 6 tednov po 45 dnevni vladavini

 

Kandidati za naslednika britanske premierke Liz Truss morajo do ponedeljka zbrati sto glasov podpore med konservativnimi poslanci, je po odstopu predsednice vlade danes sporočil vodja t. i. odbora 1922 Graham Brady. Kot poroča BBC, to pomeni, da se bodo za vodenje stranke – in s tem vlade – lahko potegovali največ trije kandidati.

 

Če zadostno podporo do ponedeljka ob dveh popoldan po londonskem času zbere le en kandidat oz. kandidatka, bo ime novega voditelja Združenega kraljestva znano že v ponedeljek. V nasprotnem bodo poslanci torijcev imeli čas do petka, da izvolijo novega voditelja.

Finančni minister Jeremy Hunt se je danes že odpovedal tekmi. Kot možen kandidat za naslednika se omenja nekdanji finančni minister Rishi Sunak, ki ga je Truss poleti premagala v boju za nasledstvo Borisa Johnsona. Slišati je, da bi lahko znova kandidiral tudi Johnson.

Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je medtem pozval k sklicu predčasnih volitev, češ da ne morejo konservativci še tretjič v istem mandatu zamenjati vodje.

“Torijci ne morejo znova odgovoriti na najnovejši kaos v svojih vrstah z izbiro novega vodstva brez soglasja britanskega naroda. Potrebujemo splošne volitve – zdaj,” je dejal. Redne so predvidene konec leta 2024 oziroma v začetku leta 2025. The Economist pa že piše o italijanizaciji britanske politike.

 

COMMENTS

Wordpress (0)