(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič in Ljudmila Novak o “vladavini prava med Brusljem in Ljubljano” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič in Ljudmila Novak o “vladavini prava med Brusljem in Ljubljano”

(V ŽIVO) Urška Klakočar Zupančič in Ljudmila Novak o “vladavini prava med Brusljem in Ljubljano”

Vladavine prava ni brez demokracije, parlamenta in ustave, najbolj pa je vladavina prava pomembna, ker omejuje moč tistih, ki imajo v rokah oblast, je poudarila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič in dodala, da pravo omejuje oblast pri prekomernem poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine. Te po njenih besedah niso padle z neba in nam jih ni podelil bog, temveč si jih je človeštvo izborilo skozi zgodovino. Ker so pravice krhke, morajo demokratične države paziti, da se jih ne zlorablja, posegi vanje pa so možni le ob skrbnem tehtanju.

Ko je Slovenija postala članica EU-ja, se je zavezala k spoštovanju evropskih pogodb in zakonodaje, je spomnila Novak. V zadnjem času pa se pogosto dogaja, da nekatere članice tega ne spoštujejo, zato je vladavina prava čedalje bolj pod lupo evropskih institucij.

“Če bi vsaka država ravnala po svoje, kršila zakone, EU ne bi imel prihodnosti, zato je prav, da se pravil držimo,” je dejala evroposlanka Ljudmila Novak. Če neka država želi postati članica povezave, mora pred tem prilagoditi zakonodajo evropskemu pravnemu redu, je spomnila.

V razpravi sta se med drugim dotaknili vloge in pomena poročil Evropske komisije o stanju vladavine prava v članicah EU-ja. Obe sta poudarili, da so ta poročila dobrodošla in koristna. Kot je dejala Ljudmila Novak, evropski poslanci ves čas opozarjajo na različne kršitve v posameznih članicah, ki pa se včasih tudi zlorabljajo v politične namene. Pri tem je spomnila, da sta zaradi krhanja pravne države in neodvisnosti sodstva še posebej pod drobnogledom Madžarska in Poljska.

Evropski parlament je že precej časa pritiskal na komisijo, da mora zaradi poročil o korupciji, klientelizmu in ogrožene svobode medijev ukrepati proti Madžarski, je dejala Ljudmila Novak. Potem ko je komisija spomladi sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava, je Madžarska sicer napovedala spremembo zakonodaje. Seveda pa je, kot je opozorila evropska poslanka, eno napoved, drugo pa uresničevanje obljub.

Poročila Evropske komisije o vladavini prava po besedah predsednice DZ-ja dajejo odličen uvid v področja, ki jih je treba izboljšati, in nas opozarjajo, kje smo naredili napake. Za Slovenijo je v letošnjem poročilu veliko opozoril, ki jih je treba jemati skrajno resno, in se truditi, da jih odpravimo, je poudarila ter med drugim poudarila opozorila na področju korupcije in pluralnosti medijev.

Pri tem je izrazila zaskrbljenost nad stanjem na RTV Slovenija. Kakršne koli spremembe, ki bodo preprečile politične pritiske, pa po njenih zagotovilih skuša vladna koalicija udejanjiti skladno s pravnim redom, saj želi, da bodo javni mediji res mediji vseh in da bo naslednje poročilo komisije boljše.

V razpravi, ki sta jo povezovala prostovoljca skupnosti skupajsmo.eu Nika Podakar in Rok Šarić, sta se med drugim dotaknili tudi vloge in zastopanosti žensk v politiki, vprašanja, kako se zoperstaviti sovražnemu govoru, pa tudi participacije mladih v politiki.

Razprava Vladavina prava: med Brusljem in Ljubljano, ki jo je v okviru evropskega leta mladih pripravila Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, na njej sta sodelovali predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in evropska poslanka Ljudmila Novak.

COMMENTS

Wordpress (0)