Eon Musk pravi, da ne bo več plačeval kritičnih satelitskih storitev Starlinka v Ukrajini – TOPNEWS.si

Eon Musk pravi, da ne bo več plačeval kritičnih satelitskih storitev Starlinka v Ukrajini

Eon Musk pravi, da ne bo več plačeval kritičnih satelitskih storitev Starlinka v Ukrajini

Odkar so lani spomladi prvič začeli prihajati v Ukrajino , so satelitski internetni terminali Starlink, ki jih je izdelal SpaceX Elona Muska, pomemben vir komunikacije za ukrajinsko vojsko, saj ji omogočajo, da se bori in ostane povezana, čeprav so bila mobilna telefonija in internetna omrežja uničena.

Doslej je bilo Ukrajini podarjenih približno 20.000 satelitskih enot Starlink, pri čemer je Musk v petek tvitnil, da je “operacija SpaceX stala 80 milijonov dolarjev in bo do konca leta presegla 100 milijonov dolarjev.” Toda ti dobrodelni prispevki bi se lahko bližali koncu, saj je SpaceX opozoril Pentagon, da bo morda prenehal financirati storitev v Ukrajini, če ameriška vojska ne bo prispevala več deset milijonov dolarjev na mesec, poroča CNN.

Dokumenti, ki jih je pridobil CNN, kažejo, da je prejšnji mesec Muskov SpaceX Pentagonu poslal pismo, v katerem je dejal, da ne more več financirati storitve Starlink, kot je. Pismo je tudi zahtevalo, da Pentagon prevzame financiranje ukrajinske vladne in vojaške uporabe Starlinka, za katero SpaceX trdi, da bi do konca leta stala več kot 120 milijonov dolarjev in bi lahko stala skoraj 400 milijonov dolarjev v naslednjih 12 mesecih.

“Ne moremo več donirati terminalov Ukrajini ali financirati obstoječih terminalov za nedoločen čas,” je v septembrskem pismu Pentagonu zapisal SpaceX-ov direktor državne prodaje. Med dokumenti SpaceX, ki so bili poslani Pentagonu in si jih je ogledal CNN, je prej neprijavljena neposredna zahteva, ki jo je julija julija naslovil poveljujoči ukrajinske vojske, general Valerii Zaluzhniy, za skoraj 8000 dodatnih terminalov Starlink.

V ločenem spremnem pismu Pentagonu je zunanji svetovalec, ki dela za SpaceX, zapisal: »SpaceX se tu sooča s strašno težkimi odločitvami. Mislim, da nimajo finančne zmožnosti zagotoviti dodatne terminale ali storitve, kot je zahteval general Zalužniy.«

Dokumenti, o katerih prej niso poročali, zagotavljajo redko razčlenitev lastnih internih številk družbe SpaceX na Starlinku, s podrobnostmi o stroških in plačilih, povezanih s tisoči terminalov v Ukrajini. Prav tako osvetljujejo pogajanja v zakulisju, ki so Ukrajini zagotovila na milijone dolarjev komunikacijske strojne opreme in storitev po nizki ceni za Kijev.

Pisma so prišla med nedavnimi poročili o obsežnih izpadih Starlinka, ko so ukrajinske enote poskušale ponovno zavzeti ozemlje. ki jih zaseda Rusija v vzhodnem in južnem delu države.

Viri, seznanjeni z izpadi, so povedali, da so nenadoma prizadeli celotno fronto, kakršna je bila 30. septembra. “To je vplivalo na vsa prizadevanja Ukrajincev, da bi se prebili mimo te fronte,” je povedala oseba, seznanjena z izpadi, ki je za CNN govorila pod pogojem anonimnosti. za razpravo o občutljivih pogovorih. “Starlink je glavni način komunikacije enot na bojišču.”

Ukrajinskim silam ni bilo nobenega opozorila, je dejala druga oseba in dodala, da je zdaj, ko Ukrajina osvobodi območje, treba vložiti zahtevo za vklop storitev Starlink.

Financial Times je prvi poročal o izpadih, ki so povzročili “katastrofalno” izgubo komunikacije, je dejal visoki ukrajinski uradnik. V tvitu, ki se je odzval na članek, Musk ni oporekal izpadu in dejal, da je to, kar se dogaja na bojišču, tajno.

Predlog SpaceX-a, da bo prenehal financirati Starlink, prihaja tudi sredi naraščajoče zaskrbljenosti v Ukrajini zaradi Muskove zvestobe. Musk je nedavno tvitnil kontroverzen mirovni načrt, po katerem bi se Ukrajina odpovedala Krimu in nadzoru nad vzhodnima regijama Lugansk in Doneck.

Potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postavil vprašanje, komu se pridružuje Musk, je ta odgovoril, da “še vedno zelo podpira Ukrajino”, vendar se boji “množične eskalacije”.

Musk je prejšnji mesec tudi zasebno trdil, da Ukrajina trenutno ne želi mirovnih pogajanj in da bi, če bi se strinjali z njegovim načrtom, “Rusija sprejela te pogoje,” je povedala oseba, ki jih je slišala.

“Ukrajina ve, da so njena trenutna vlada in prizadevanja v vojnem času popolnoma odvisni od Starlinka,” je dejala oseba, ki je seznanjena z razpravami. »Odločitev, ali bo Starlink deloval ali ne, je v celoti v rokah enega človeka. To je Elon Musk. Ni bil izvoljen, nihče se ni odločil, da bi mu podelil to moč. Ima ga zaradi tehnologije in podjetja, ki ga je zgradil.«

Musk je v torek zanikal poročilo, da je s Putinom neposredno govoril o Ukrajini. V četrtek, ko je ukrajinski minister tvitnil, da je Starlink bistvenega pomena za ukrajinsko infrastrukturo, je Musk odgovoril : »Vse lepo vabljeni. Z veseljem podpiram Ukrajino.”


Po več kot sedmih mesecih vojne je težko preceniti vpliv, ki ga je imel Starlink v Ukrajini. Vlada v Kijevu, tudi ukrajinske enote ter nevladne organizacije in civilisti so se zanašali na okretne, kompaktne in za uporabo enostavne enote, ki jih je ustvaril SpaceX. Ne uporablja se le za glasovno in elektronsko komunikacijo, temveč tudi za pomoč pri letenju brezpilotnih letal in pošiljanju video posnetkov za popravljanje topniškega ognja. CNN poroča, da se Starlink uporablja v številnih ukrajinskih bazah.

“Starlink je bil absolutno bistven, ker so Rusi ciljali na ukrajinsko komunikacijsko infrastrukturo,” je dejal Dimitri Alperovitch, soustanovitelj Silverado Policy Acceleratorja, think tanka. “Brez tega bi v mnogih primerih resnično delovali na slepo.”

Čeprav je Musk prejel vsesplošno priznanje in zahvalo, ker se je odzval na prošnje za storitev Starlink v Ukrajini takoj, ko se je vojna začela, je v resnici velika večina od 20.000 terminalov prejela polno ali delno financiranje iz zunanjih virov, vključno z vlado ZDA, Združeno kraljestvo in Poljska, glede na pismo SpaceX Pentagonu.

Zahteva SpaceX-a, naj ameriška vojska plača račun, je razburila vrh Pentagona, pri čemer je en višji obrambni uradnik za CNN dejal, da ima SpaceX “drznost, da izgleda kot heroji”, medtem ko drugi plačujejo toliko in jim zdaj izstavljajo račun za desetine milijonov na mesec.

Po podatkih SpaceX-a, ki jih deli s Pentagonom, so približno 85 % od 20.000 terminalov v Ukrajini plačale – ali delno plačale – države, kot so ZDA in Poljska ali drugi subjekti. Ti subjekti so plačali tudi približno 30 % internetne povezljivosti, za katero SpaceX pravi, da stane 4.500 $ vsak mesec na enoto za najnaprednejšo storitev. (Čez vikend je Musk tvitnil, da je v Ukrajini približno 25.000 terminalov.)

V svojem julijskem pismu Musku je ukrajinski vrhovni poveljnik, general Zalužniy, pohvalil “izjemno uporabnost” enot Starlink in dejal, da je vojska namestila približno 4000 terminalov. Vendar pa je v bojih uničenih približno 500 terminalov na mesec, je dejal Zalužniy, preden je zaprosil za dodatnih 6200 terminalov za ukrajinsko vojsko in obveščevalne službe ter 500 na mesec v prihodnje za nadomestitev izgub.

SpaceX je dejal, da so se odzvali tako, da so Zaluzhniya prosili, naj svojo zahtevo namesto tega obravnava ministrstvu za obrambo.

8. septembra je višji direktor državne prodaje za SpaceX pisal Pentagonu, da so stroški postali previsoki in se približali 100 milijonom dolarjev. Uradnik je ministrstvo za obrambo prosil, naj prevzame novo zahtevo Ukrajine in tekoče stroške storitev, ki skupaj znašajo 124 milijonov dolarjev do konca leta 2022.

Ti stroški bi po mnenju visokega obrambnega uradnika dosegli skoraj 380 milijonov dolarjev za celo leto.

SpaceX je zavrnil večkratne zahteve za komentar tako o izpadih kot o njihovi nedavni zahtevi Pentagonu. Muskov odvetnik ni odgovoril na prošnjo za komentar. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Bob Ditchey je za CNN povedal: »Ministrstvo še naprej sodeluje z industrijo pri iskanju rešitev za ukrajinske oborožene sile, ko odbijajo brutalno in neizzvano agresijo Rusije. Trenutno nimamo ničesar drugega za dodati.”

Zgodnja podpora ZDA za Starlink je prišla prek Agencije Združenih držav za mednarodni razvoj (USAID), ki je po poročanju Washington Posta porabila približno 3 milijone dolarjev za strojno opremo in storitve v Ukrajini. Največja posamezna vplačnica terminalov je po novo pridobljenih dokumentih Poljska s plačilom za skoraj 9.000 posameznih terminalov.

ZDA so zagotovile skoraj 1700 terminalov. Drugi sodelujoči so Združeno kraljestvo, nevladne organizacije in množično financiranje.

Precej dražji del pa je stalna povezljivost. SpaceX pravi, da je plačal približno 70 % storitev, zagotovljenih Ukrajini, in trdi, da je ponudil to najvišjo raven – 4500 USD na mesec – vsem terminalom v Ukrajini, kljub temu, da se je večina prijavila samo na cenejšo storitev 500 USD na mesec.

Sami terminali stanejo 1500 in 2500 dolarjev za dva modela, poslana v Ukrajino, piše v dokumentih, medtem ko so potrošniški modeli na spletnem mestu Starlink veliko cenejši, storitev v Ukrajini pa le 60 dolarjev na mesec.

To je le 1,3 % cene storitve, ki jo SpaceX pravi, da potrebuje Pentagon, da začne plačevati.

“Lahko bi rekli, da skuša dobiti denar od vlade ali samo skuša reči ‘Nočem več biti del tega,'” je dejala oseba, ki je seznanjena z ukrajinskimi zahtevami za Starlink. Glede na nedavne izpade in Muskov sloves nepredvidljive osebe so “občutki na ukrajinski strani zelo visoki,” je dejala ta oseba.

Musk je največji delničar zasebnega podjetja SpaceX. Maja je SpaceX razkril, da se je njegova vrednost povečala na 127 milijard dolarjev, letos pa je zbral 2 milijardi dolarjev, poroča CNBC.

Prejšnji teden se je Musk na Twitterju soočil s plazom kritik – tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega – potem ko je v seriji tvitov predstavil svoj mirovni načrt za končanje vojne. Vključevalo bi predajo Krima Rusiji in ponovitev referendumov, ki bi jih tokrat nadzorovali Združeni narodi, v štirih regijah, ki jih je Rusija nedavno nezakonito priključila.

Odmevalo je pripombe, ki jih je podal prejšnji mesec na ekskluzivni konferenci za zaprtimi vrati v Aspnu v Koloradu, imenovani “The Weekend”, na kateri je Musk polni sobi udeležencev povedal, da bi morala Ukrajina zdaj iskati mir, ker so nedavno dosegli zmage.

»To je čas, da to storimo. Tega nočejo narediti, to je gotovo. Toda zdaj je čas, da to storimo,« je dejal po besedah ​​osebe v sobi. “Vsakdo želi iskati mir, ko izgublja, vendar ne želi iskati miru, ko zmaguje. Za zdaj.”

COMMENTS

Wordpress (0)