(Brainwashing): “Ljudje, medijski stroj vam pere možgane” – Na Twitterju polemika o dvojnih merilih medijev, ki “slavijo” samomorilski napad na krimski most in miniranje Severnega toka, istočasno pa točijo “krokodilje solze” ob povračilnem bombardiranju – TOPNEWS.si

(Brainwashing): “Ljudje, medijski stroj vam pere možgane” – Na Twitterju polemika o dvojnih merilih medijev, ki “slavijo” samomorilski napad na krimski most in miniranje Severnega toka, istočasno pa točijo “krokodilje solze” ob povračilnem bombardiranju

(Brainwashing): “Ljudje, medijski stroj vam pere možgane” – Na Twitterju polemika o dvojnih merilih medijev, ki “slavijo” samomorilski napad na krimski most in miniranje Severnega toka, istočasno pa točijo “krokodilje solze” ob povračilnem bombardiranju

Voditelji držav G7 bodo danes na virtualnem vrhu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim govorili o ruskih zračnih napadih na Ukrajino. Eskalacija vojne v Ukrajini bo zaznamovala tudi zasedanje obrambnih ministrov Nata v Bruslju v sredo in četrtek, pred začetkom katerega bo danes spregovoril generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Voditelji sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) se bodo danes prek videokonference pogovarjali z Zelenskim, je sporočila nemška vlada. Pogovori o nadaljnji pomoči Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo bodo potekali tudi v znamenju ponedeljkovega vala ruskih zračnih napadov na več ukrajinskih mest.

Generalni sekretar Nata Stoltenberg bo medtem danes imel novinarsko konferenco pred zasedanjem obrambnih ministrov članic zavezništva, ki se bodo sestali v sredo in četrtek. V ospredju zasedanja ministrov bo po pričakovanjih ruska agresija na Ukrajino in možnosti nadaljnje pomoči ukrajinski vojski v orožju in vojaški opremi.

Stoltenberg je že po ponedeljkovem pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo ponovno izrazil podporo zavezništva Ukrajini in obsodil “grozljive napade Rusije na civilno infrastrukturo”.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa bo danes v Sankt Peterburgu gostil vodjo mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafaela Grossija. Slednji je nedavno napovedal, da bo obiskal tako Rusijo kot Ukrajino in poskušal zagotoviti vzpostavitev zaščitenega območja okoli nuklearke v Zaporožju, ki je že dlje časa tarča obstreljevanja.

Potem, ko je v soboto eksplozija poškodovala edini ruski most do Krima, je Rusija včeraj  izstrelila rakete na ukrajinske cilje in zadela najmanj 10 mest v skoraj vseh regijah, vključno s Kijevom. To je bil najširši napad od zgodnjih dni invazije in je poslal sporočilo, da kljub nedavnim izgubam na bojišču, Rusija še vedno vojaško potentna. Nekateri vojaški analitiki napovedujejo, da bi lahko v prihodnjih tednih sledila velika ruska protiofenziva.

Ruske rakete so zadele skoraj vse regije Ukrajine. Vsaj14 ljudi je bilo ubitih, skoraj 100 pa ranjenih . Ukrajinski uradniki so povedali, da so med glavnimi tarčami električne elektrarne in daljnovodi. Več mest je ostalo brez elektrike in centralnega ogrevanja. Videti je bilo, da je Putin odzval na krik kritikov in zagovornikov, ki so jezni zaradi ponižujočih neuspehov ruske vojske na bojišču.

“Pomembno je bilo pokazati vladajočemu razredu, da je Putin še vedno sposoben, da je vojska še vedno dobra za nekaj,” je dejal Abas Galjamov, ruski politični analitik in nekdanji pisec Putinovih govorov. Ruski jastrebi so ploskali raketnim napadom kot maščevanju za ta konec tednanapad ta konec tedna na most v Kerški ožini, ki povezuje Rusijo s Krimom .

https://twitter.com/Partisangirl/status/1578640308413222913

Na Twitterju se je ob tem razvila polemika o poročanju medijev,  ki “slavijo” samomorilki napad na krimski most kot “herojsko dejanje”, čeprav se večinoma tudi krimski most  uporablja primerov za oskrbo civilistov na Krimu s plinom in ostalimi energenti. Prav tako se jim zdi sprejemljivo miniranje Severnega toka.

V televizijskem nagovoru je Putin dejal, da je ukazal napade kot odgovor na to, kar je opisal kot “teroristični napad” na mostu. Zagrozil je z nadaljnjimi napadi, če bo Ukrajina zadela več ruskih ciljev. Analitiki so napad na most opisali kot velik udarec Moskvi in ​​osebno žalitev Putinu, ki je leta 2018 most odprl z velikim pompom . Do eksplozije je prišlo, ko so se ruske sile soočale z nenehnimi izgubami na bojišču.

Od včerajšnjem  napadu  so ruska bombardiranja prizadela 11 infrastrukturnih območij po vsej državi, je v objavi na Facebooku sporočil ukrajinski premier Denys Shmyhal. Ukrajina bi morala pripraviti na izpade elektrike in motnje v oskrbi z vodo , je dodal. Videoposnetek, ki ga je posnela varnostna kamera, je pokazal most za pešce v središču Kijeva, ki ga je po raketnem napadu zajel dim. Jez je pretresel prestolnico iz občutka normalnosti , ki je prevladoval mesece.

Postaje podzemne železnice v središču Kijeva so bile polne ljudi, ki so se zatekli . Zadete so bile stanovanjske zgradbe, poškodovana pa je bila nočna udarna nesreča je poškodoval učilnico vrtca v Zaporožju . Predsednik Biden je obsodil raketne napade z besedami, da niso služili nobenemu vojaškemu namenu in so ponovno pokazali “skrajno brutalnost nezakonite vojne gospoda Putina proti ukrajinskemu ljudstvu.”

Po predhodnih ocenah vojaških analitikov je Rusija izstrelila okoli 75 do 80 raket z izstrelišč in zračnega prostora znotraj Rusije in drugih krajev, morda vključno z Belorusijo. Ukrajinska vojska jih je navedla na 84.

Raketni napadi so pritiskali na Zahod, naj v Ukrajino pošlje bolj sofisticirano zračno obrambo , pravijo analitiki. V ponedeljek je Nemčija sporočila, da bo po mesecih zamud Ukrajini v nekaj dneh dostavila prvega od štirih sistemov zračne obrambe .

Rusko obrambno ministrstvo je imenovalo generala Sergeja Surovikina za poveljnika svojih sil v Ukrajini, potem ko je vrsta neuspehov izzvala zelo nenavadne javne kritike vojske. 55-letni Surovikin je že bil poveljujoči častnik južnega vojaškega okrožja, kjer so ukrajinske sile vodile ostro protiofenzivo.

Vodil je ruske sile, ki so posredovale v Siriji od leta 2015 in že dolgo slovi po korupciji in brutalnosti, trdijo vojaški analitiki.

Pred Ukrajino je Surovikin opravljal različne funkcije in veljal je za potencialnega načelnika generalštaba. Glede na njegovo biografijo na spletni strani ministrstva za obrambo in v državnih medijih je služil v Čečeniji v zgodnjih 2000-ih . Human Rights Watch je leta 2020 dejal, da je bil med vojaškimi voditelji, ki bi lahko nosili ” poveljniško odgovornost” za kršitve človekovih pravic v Siriji.

Surovikin je preživel najmanj šest mesecev v zaporu, potem ko so vojaki pod njegovim poveljstvom med spodletelim državnim udarom avgusta 1991 v Moskvi ubili tri protestnike, a so ga na koncu izpustili brez sojenja, ugotavlja raziskava iz konservativnega ameriškega think tanka. Leta 1995 je bil tudi pogojno obsojen zaradi nezakonite trgovine z orožjem, so povedali raziskovalci in dodali, da je bila obsodba pozneje razveljavljena.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)