(V ŽIVO)”SD ne bi klonila zaradi tistih, ki namenoma delajo razkol v stranki ali iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa jo zapustijo”- Tanja Fajon na 14. kongresu SD v Ptuju obračunala z oportunisti – TOPNEWS.si

(V ŽIVO)”SD ne bi klonila zaradi tistih, ki namenoma delajo razkol v stranki ali iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa jo zapustijo”- Tanja Fajon na 14. kongresu SD v Ptuju obračunala z oportunisti

(V ŽIVO)”SD ne bi klonila zaradi tistih, ki namenoma delajo razkol v stranki ali iščejo karierne priložnosti, ob prvi priložnosti pa jo zapustijo”- Tanja Fajon na 14. kongresu SD v Ptuju obračunala z oportunisti

Predsednica SD Tanja Fajon, ki se podaja po nov mandat na čelu stranke, je v nagovoru delegatom izrazila prepričanje, da so Socialni demokrati “danes pomembna sila družbenih sprememb”. Prepričana je, da stranka postaja vse močnejša, zato se ne sme vrteti v iskanju lastnih napak, temveč se bolj zavedati tega, kar delajo dobro in pri tem vztrajati.

V nagovoru skoraj 450 delegatom, ki na današnjem kongresu izbirajo vodstvo stranke, se je Fajonova uvodoma ozrla na čas pred dvema letoma, ko je prevzela vodenje Socialnih demokratov. Pričakovanja so bila takrat velika, danes pa jih je zamenjalo prepričanje, da stranka zmore, je dejala Fajonova. Pot do tega je bila po njenih besedah naporna, polna vzponov in padcev.

Rezultat stranke na državnozborskih volitvah, ki je Socialnim demokratom prinesel tri poslanska mesta manj kot v preteklem sklicu parlamenta, je bil razočaranje, priznava predsednica SD. Rezultata ne želi olepševati, prepričana pa je, da je bil vsak glas težko prigaran, plod trdega dela in samozavesti, da delajo za pravo stvar.

Fajonova ob tem tudi zavrača očitke, da stranka išče svojo identiteto. “Mi svojo identiteto že imamo, z njo želimo in moramo upravljati sami,” je poudarila. Hkrati je zatrdila, da Socialni demokrati ne bodo klonili zaradi tistih, ki “v naši stranki namenoma ustvarjajo razkole, pa tudi ne zaradi tistih, ki v naši stranki iščejo kratkoročne koristi, ob ‘boljši’ priložnosti pa se od nas oportuno odvrnejo”.

Prepričana je, da se Socialni demokrati krepijo, od stranke same pa bo odvisno, ali bodo ta potencial prepoznali in se nanj oprli ali pa iskali razloge, zakaj ne zmorejo. Ob tem je izpostavila delo celotne poslanske skupine in ministrske ekipe, kjer da se trudijo čim bolj učinkovito odpraviti škodo prejšnje vlade, ob tem pa uresničiti tudi svoje programske cilje. Te so po njenih besedah ob vstopu v vlado Roberta Goloba prenesli tudi v koalicijsko pogodbo. Sama pa pričakuje, da bodo s koalicijskima partnericama, Gibanjem Svobodo in Levico, izpeljali “korenite spremembe”, ki bodo med drugim prinesle višje pokojnine in plače, odpravljale prekarnost in povečale dostop do stanovanj za mlade.

Ob vstopu v jesen, obarvano z volitvami, pa je Fajonova še pozvala prisotne k aktivni kampanji in udeležbi na lokalnih in predsedniških volitvah, pa tudi glasovanju o zakonodajnih referendumih. “Verjemimo v svoj glas, glas Socialne demokracije. Kajti Socialni demokrati nismo za enkrat, socialni demokrati smo za vedno,” je še zaključila.

Na kongres so v SD povabili tudi prvaka koalicijskih partneric, predsednika Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba ter koordinatorja Levice Luko Mesca, a se zaradi obveznosti kongresa nista udeležila. Mesec je sicer zbrane nagovoril v video nagovoru. Kot je dejal, je med strankama nekaj razlik, a so s sodelovanjem v opoziciji in vstopom v vlado pokazali, da so zmožni sodelovanja. Računa, da bodo v naslednjih letih iz Slovenije naredili nekaj drugega, kot je bilo to, kar “smo gledali zadnjih 30 let”.

Golob je medtem svojo odsotnost opravičil, je pred kongresom dejala Fajonova. Očitke, da Gibanje Svoboda s svojo zmago razgrajuje SD, tudi s prevzemanjem posameznih kadrov, nazadnje kandidata za mariborskega župana Vojka Flisa, je predsednica SD zavrnila. Kot je dejala, prestopi v politiki niso posebnost, sama pa tudi ne izključuje možnosti, da bi se zgodili prestopi v obratni smeri.

Delegate pa je danes nagovorila tudi ptujska županja Nuška Gajšek. Spomnila je na napovedi, da prihajajo težki časi, ljudje pa ob tem ne zaupajo politiki, da dela v dobrobit ljudi in da jo vodi širši družbeni interes. “Danes je priložnost, da se pogledamo v ogledalo. Če nam ni všeč, kar vidimo, je čas, da naredimo korak v drugo smer, na pot, po kateri bomo ponosno stopali,” je dejala in socialni demokraciji zaželela, da ostane zvesta sebi in svojim ljudem.

Predsednica Socialdemokratske stranke Avstrije Pamela Rendi-Wagner pa je video nagovoru poudarila, da je naloga socialnih demokratov, da skušajo najti pravične načine, kako razdeliti breme prihajajočih kriz. “Vi ste razlog, da v Sloveniji odločitve temeljijo na solidarnosti,” je dejala in stranki zaželela srečo na prihajajočih predsedniških in lokalnih volitvah.

 

COMMENTS

Wordpress (0)