Flash royale (kraljevska kombinacija) ali samo tris: Igra pokra in velik blef z referendumi – TOPNEWS.si

Flash royale (kraljevska kombinacija) ali samo tris: Igra pokra in velik blef z referendumi

Flash royale (kraljevska kombinacija) ali samo tris: Igra pokra in velik blef z referendumi

Stave na referendumski mizi so velike. Janševa SDS je včeraj pokazala tris, podpise za tri referendume ali  v govorici pokra, tri krte  iste vrednosti, vendar igra še zdaleč  ni končana in šele po izvedbi referendumov bo jasno, katera kombinacija bo zmagovalna in ali ima Golobova koalicija v rokah tako imenovano kraljevsko kombinacijo ali flash royale.

Pri tem pa obe strani na veliko blefirata in vse stavita na datume za izvedbo referendumov. Čeprav vladna koalicija sprva nikakor ni hotela pristati, da bi referendume vezali na datum predsedniških ali lokalnih volitev se zdi, da se bo zgodilo prav to. In sicer, da bodo referendumi padli v drugi krog predsedniških volitev.

Da Janša stavi na vse ali nič naj bi dokazovale informacije, ki so se včeraj širile po parlamentu in sicer, “da v zadnjih dneh ni bilo mogoče najeti nobenega turističnega prevoznika oziroma avtobusa, saj so bili vsi rezervirani za SDS in vsi so vozili v isto smer, na upravne enote”, kjer so overjali podpise za referendum.

Druga urbana legenda pa je povezana z plakati in barvami, ki jih je uporabljala opozicijska SDS in s katerimi je vabila na podpis referendumske pobud, ki so bile v značilnih barvah Gibanja svoboda tako, da naj bi se med podpisniki znašli celo nekateri starejši privrženci Golobove vlade, ki niso vedeli, kaj sploh podpisujejo.

Vendar pustimo ob strani zgodbe iz zakulisja in se vrnimo k datumom izvedbe referendumov, ki sicer za samo izvedbo referendumov niso tako usodni, pomembni pa so v vsebinskem smislu, saj recimo glasovanje skupaj s predsedniškimi volitvami SDS dobi avtomatične podarjen tako željen kvorum, ki ob referendumskem dnevu ploh ni tako gotov.

Če na referendumskem dnevu ne bi bilo kvoruma, torej vsaj 20 odstotkov volivcev, bi to res bil poraz Janševe SDS. Druga stran Golobova koalicija pa se reno poigrava z možnostjo, da Janši vendarle podarijo kvorum. Ker  računajo na to, da bi v drugem krogu prišli njihovi volivci podpret levega kandidata računajo in da imajo več možnosti, da na odprti sceni še enkrat premagajo Janšo, ki bi tako, po volitvah 24 aprila letos, dobil še trikrat ne, kar bi bilo že skoraj  usodno za Janševo politično kariero.

Skratka hočejo Janšev trikratni poraz, zato ni presenetljivo, da je včeraj vodja poslanske skupine SDS Svobode napovedal ponovitev rezultata iz 24. aprila, ko so “volivci rekli ne vladi Janeza Janše”. Golobova koalicija je sredi velike referendumske igre namreč ugotovila, da bo lažje mobilizirala volivce, če se referendume veže na predsedniške volitve, kot pa na tako imenovani referendumski dan.

Velika verjetnost je je namreč, da volivci enostavno po parlamentarnih volitvah in dveh volilnih nedeljah na predsedniških volitvah medtem, ko jih čakajo še lokalne volitve, enostavno ne bodo šli še na referendumski dan. Malo je namreč takih, ki bodo na volišču po domače povedano zaj…. še peto nedeljo, pa naj bodo še tako vzorni državljani.

V SDS vsaj za zdaj še vztrajajo pri tem , da se referendumi izvedejo skupaj s predsedniškimi volitvami, vendar je veliko presenečenje to, da rabijo kar nekaj dni za logistiko po kateri naj bi glasovnice prišle v centralo na stranko. Če bi v SDS hoteli bi vsekakor pobudo za referendume vložili že danes ali najkasneje v ponedeljek.

Ob strani zdaj mrzlično preigravata datume, saj bi v primeru, če SDS v ponedeljek ne bo vložila referendumske pobude, bo  premalo časa in se datumi ne bi po domače povedano “poklopili”, da bi lahko prišlo do izvedb referendumov skupaj z drugim krogom predsedniških volitev.

S tem seveda tvegajo, da bodo referendumi izvedeni na posebno referendumsko nedeljo in tvegajo tudi, da bo udeležba seveda porazna in si zmanjšajo možnost, da bi sploh lahko dobili referendume . Seveda pa nič ni vnaprej dobljeno in zato je druga stran pripravljena tudi na scenarij, da bi katerega od referendumov izgubila tako, kot je Janševa vladajoča koalicija izgubila pri referendumu za vodo.

Na novinarsko vprašanje kakšen bi bil potem scenarij je včeraj Borut Sajovic retorično vrnil vprašanje: “Ali je kdo odstopil po referendumu za vodo. Jaz s ne spomnim,” je dejal Sajovic. Ali če uporabimo besede Branka Grimsa “o prebijanju zvočnega zidu”  bo šele na koncu  jasno, kdo bo na koncu “pristal v betonu”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)