(VIDEO) “Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad ustavo” – Poslanka NSi Iva Dimic o tem, da Sveto pismo nad Ustavo RS, Jožef Horvat NSi pa meni, “da ima tudi pravico, da “te” odločitve Ustavnega sodišča ne spoštuje” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad ustavo” – Poslanka NSi Iva Dimic o tem, da Sveto pismo nad Ustavo RS, Jožef Horvat NSi pa meni, “da ima tudi pravico, da “te” odločitve Ustavnega sodišča ne spoštuje”

(VIDEO) “Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad ustavo” – Poslanka NSi Iva Dimic o tem, da Sveto pismo nad Ustavo RS, Jožef Horvat NSi pa meni, “da ima tudi pravico, da “te” odločitve Ustavnega sodišča ne spoštuje”

Poslanci so v razpravi o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki tudi istospolnim parom omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok, dodatno pojasnili stališča svojih poslanskih skupin. Po mnenju koalicije je skrajni čas, da istospolni dobijo enake pravice kot raznospolni, po mnenju opozicije pa to ni v skladu z naravnimi zakonitostmi. Polemična razprava v državnem zboru je bila prekinjena, zaradi plakata . slike  svete družine , ki jo je na steklo balkonske ograje v parlamentu nalepil nekdanji poslanec Janez Moškrič , kar je zelo razburilo levico.

Največ pozornosti pa je bila deležna razprave poslanke Ive Dimic iz NSI, ki je med drugim dejala: “Velikokrat slišim očitek nam katoličanom, da bi morali biti tudi do istospolnih bolj vključujoči in naj si za zgled vzamemo papeža Frančiška, ki jih sprejema v avdience, a ne. Res je, velikokrat slišim tukaj citiranje papeža Frančiška ali iz Svetega pisma, ampak izven konteksta. Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad Ustavo. Sprejemanje vseh ljudi, tudi istospolnih, nima prav nobene zveze z omogočanjem posvojitev tej ali oni skupini ljudi. To, da nekdo nima otrok, namreč na noben način ne zmanjšuje njegovega človekovega dostojanstva. Govorim o človekovem dostojanstvu, o tem, kar moramo mi vsi tukaj noter slediti in zagovarjati. To, da ima kdo otroka ali nima otroka ali živi v tej skupnosti, to njegovega dostojanstva ne jemlje in ga ne zmanjšuje. In to je bistvo…” Izjava poslanke Nove Slovenije, Ive Dimic, da je knjiga vseh knjig še nad Ustavo, je na družbenih omrežjih sprožila burne odzive.

 

Na besede se je odzvala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je poslanko opozorila, da je vredno ponoviti osnove, in sicer, da je Ustava temeljni in najvišji pravni akt pravnega reda Republike Slovenije, v skladu s sedmim členom Ustave pa so država in verske skupnosti ločene.

Sejo so vodili podpredsednik Danijel Krivec (SDS) ter podpredsednici Meira Hot (SD) in Nataša Sukič (Levica). Sukičeva je nato razpravo prekinila, ker so nasprotniki predloga obesili na balkon dvorane DZ upodobitev svete družine po krščanski religiji. “Spoštovane poslanke in poslanci, zato da odstranimo transparente nestrpne desnice, ki danes tukaj očitno promovira svoje ideje tudi s plakati na ograji državnega zbora, kar je popolnoma nedopustno, prekinjam sejo za deset minut, da to zadevo odstranimo,” je argumentirala svojo odločitev. Upodobitev so med prekinitvijo umaknili in seja se je po desetih minutah nadaljevala.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)