Stavkajoči novinarji na RTV-ju v šoku in jezni “na cel svet,” predvsem pa na vladajočo politiko, ker je opustila idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS- Uroš Urbanija pa jim je inštalilal Luka Svetino za voditelja Odmevov – TOPNEWS.si

Stavkajoči novinarji na RTV-ju v šoku in jezni “na cel svet,” predvsem pa na vladajočo politiko, ker je opustila idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS- Uroš Urbanija pa jim je inštalilal Luka Svetino za voditelja Odmevov

Stavkajoči novinarji na RTV-ju v šoku in jezni “na cel svet,” predvsem pa na vladajočo politiko, ker je opustila  idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS- Uroš Urbanija  pa jim je inštalilal Luka Svetino za voditelja Odmevov

Sinoči je vodenje Odmevov prvič prevzel Luka Svetina, kar je povzročilo pri stavkajočih novinarjih in na družbenih omrežjih pravi šok, saj Svetina prihaja iz Nove24TV. Odmevi, sicer paradna oddaja “nacionalke,” pa so veljali za nedotakljivi biser v kroni  informativnih televizijskih oddaj TV Slovenija. Medtem, ko so na desni prezadovoljni in so vodenje Svetine ocenili kot “imenitno”, pa je druga stran, vsaj sodeč po odzivih na Twitterju  dobesedno v šoku.

 

35-letni Luka Svetina je diplomirani novinar, ki je svojo novinarsko pot začel kot športni novinar na Sport Klub TV, nato pa s pokrivanjem športnih rubrik nadaljeval na spletnem portalu F1Express. Notranjo politiko je začel spremljati po prihodu na Nova24TV, kjer je kot voditelj delal do konca aprila 2022. Vodenje političnih spletnih oddaj je nadaljeval na mediju Domovina, konec septembra pa prihaja na zaslone TV Slovenija, kjer je prevzel vodenje   oddaje Odmevi.

Sindikat novinarjev Slovenije je po ponedeljkovi stavki  kritičen do odločitve vladnih strank, ki so se odločile za bojkot oddaj, namenjenih razpravi o stanju na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in noveli zakona o RTVS, med zbiranjem podpisov za razpis zakonodajnega referenduma. Po oceni novinarskega sindikata gre za nesprejemljivo dvigovanje rok od javnega medija. Drugi šok za stavkajoče novinarje pa je odločitev vladnih strank, da bodo počakali na rezultate referenduma in ne bodo odpoklicali programskih svetnikov.

Kot je izvršni odbor sindikata zapisal v sporočilu za javnost, sicer pozdravljajo, da koalicijske stranke pripoznavajo ustavne pravice vseh delavk in delavcev v Sloveniji, ki jih trenutno s stavko uresničujejo medijski delavci in delavke na RTVS.

A z bojkotom oddaj na RTVS vladajoči po mnenju sindikata ne podpirajo stavkajočih delavk in delavcev na javni radioteleviziji. Javni medij, ki je ključnega pomena za delujočo demokracijo se na ta način potiska na obrobje in v nepomembnost, so zapisali. “Prav tako se s tem krni pravico javnosti do obveščenosti in oži možnost javne razprave o prihodnosti javnega medija, ki pa je nujna,” so dodali.

Če se političnim predstavnikom vladnih strank zdi, da jim na RTVS ni omogočena predstavitev njihovih stališč in argumentov, po mnenju sindikata obstajajo tako mehanizmi znotraj medijske zakonodaje, inšpekcijskega nadzora, v skrajnem primeru pa tudi določbe kazenskega zakonika o zlorabi pooblastil uradnega položaja ali uradnih pravic, ki jih lahko uporabijo. Nenazadnje bi, kot so zapisali v sindikatu, s tem izkazali tudi skrb in zaščito porabe javnega denarja.

“Zatrjevanje, tudi posredno, vladnih strank, da ne morejo ukrepati ob nepravilnostih in oškodovanju javnega interesa ter javnega dobrega, kar RTVS nedvomno je, in napovedi, da se umikajo, ker se jim zdi, da javni medijski prostor ne bo pravičen do njih, je nesprejemljivo sporočilo o nemoči, ki v resnici kaže na opustitev odgovornosti, ki jo prinaša oblast,” so bili ostri v sindikatu.

Dodali so še, da so delavke in delavci RTVS na svoja ramena prevzeli odgovornost in se že od maja borijo za svoje pravice in avtonomijo, za strokovnost dela in javni interes ter pravico vseh do obveščenosti. “Čas je, da se jih podpre ne le z besedami, ampak tudi z dejanji, po katerih kličejo dejanske zlorabe, nezakonitosti, nesmotrnosti in nepravilnosti, ki jih izvaja vodstvo RTVS,” so sklenili.

Gibanje Svoboda, SD in Levica so v torek namreč napovedali, da v oddajah o noveli zakona o RTVS in prihodnosti javnega zavoda v času zbiranja podpisov za razpis referenduma ne bodo sodelovali, saj da ne želijo sodelovati pri zlorabi javnega servisa za (pred)referendumsko kampanjo. Vodje koalicijskih poslanskih skupin so ob tem sicer izrazili podporo zaposlenim na RTVS, ki so v ponedeljek stavkovne aktivnosti zaostrili s celodnevno stavko. Poudarili so, da je nujna čimprejšnja uveljavitev novele, idejo o odpoklicu programskih svetnikov RTVS pa so opustili, saj bi bila takšna poteza v nasprotju z zakonodajo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)