(VIDEO) Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji

(VIDEO) Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji

V pokrajinah Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson na vzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom ruskih okupacijskih enot, naj bi se z osebnim glasovanjem na voliščih zaključil sporne referendume o priključitvi Rusiji. Glasovanje naj bi potekalo do večera, nato pa naj bi bili že kmalu znani tudi rezultati. Glede na dosedanja sporočila ruskih okupacijskih sil naj rezultat ne bi bil vprašljiv in naj bi bil odločno v prid priključitvi Rusiji. Izvedbo referendumov so sicer Ukrajina in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja.

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se bodo danes zaključili referendumi o priključitvi k Rusiji. Priključitev regij bi se lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna, s čemer bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje.

Z napovedjo referendumov, ki so se pričeli v petek, so bila v vseh regijah vzpostavljena številna volišča, tisti, ki so bili evakuirani, pa so lahko glasovali tudi v Rusiji. Osebno glasovanje na voliščih bo potekalo izključno danes, medtem ko je bilo ostale dni iz varnostnih razlogov glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat.

Ukrajinske oblasti in zahodne zaveznice so referendume obsodile nemudoma po njihovi napovedi in poudarile, da ne bodo sprejele njihovih rezultatov.

Ukrajinsko ministrstvo, zadolženo za reintegracijo zasedenih ukrajinskih ozemelj, je tudi opozorilo, da bodo vsem organizatorjem glasovanj sodili za njihova ravnanja. Referendume so oblasti označile za nepomembne, saj ti ne bodo spremenili načrtov Ukrajine, ki še naprej namerava “osvoboditi začasno okupirana ozemlja”.

Priključitev regij Rusiji bi se lahko zgodila že do konca prihodnjega tedna. S tem bi Moskva ukrajinske napade v prihodnje lahko obravnavala kot napade na svoje ozemlje in se branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Zahod v odgovor že pripravlja nove sankcije.

COMMENTS

Wordpress (0)