Borut Pahor, ki so ga na desni “kovali v zvezde,” po odpoklicu Toneta Kajzerja razočaral svoje fene, celo Vilija Kovačiča – TOPNEWS.si

Borut Pahor, ki so ga na desni “kovali v zvezde,” po odpoklicu Toneta Kajzerja razočaral svoje fene, celo Vilija Kovačiča

Borut Pahor, ki so ga na desni “kovali v zvezde,” po odpoklicu Toneta Kajzerja razočaral svoje fene, celo Vilija Kovačiča

Predsednik republike Borut Pahor se je v torek odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. A odločitev vlade za odpoklic je označil za nesorazmeren ukrep, zunanji ministrici oz. vladi pa tudi očita, da se ni z njim posvetovala še pred sprejeto odločitvijo, kakršna je bila praksa doslej.

Pahor, ki se v New Yorku z zunanjo ministrico Tanjo Fajon mudi na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov, je v torek sporočil, da je kljub podpisanem ukazu premierju Robertu Golobu v telefonskem pogovoru izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim. Zavzel se je, da bi bil postopek odpoklica veleposlanika enak postopku imenovanja, ki je podrobneje opredeljen v 17. členu zakona o zunanjih zadevah.

Zunanji minister mora v skladu s temi določili predsednika republike seznaniti s predlogom imenovanja veleposlanika, ki ga namerava potem poslati vladi v potrditev, predsednik republike pa podpiše izjavo, da se je minister z njim posvetoval.

Takega dokumenta v primeru odpoklica dosedanja praksa sicer ne pozna, a “vse do zadnjega – do odpoklica veleposlanika Kajzerja – so kljub temu, da predsednik republike ni podpisal izjave o seznanitvi, o tem potekala ustrezna posvetovanja, kot to določa 17. člen zakona o zunanjih zadevah,” so  pojasnili v predsednikovem uradu.

Dodali so še, da je predsednik v svoji utemeljitvi odločitve opozoril tudi na to, da gre v primeru odpoklica veleposlanika Kajzerja za vprašanje sorazmernosti ukrepa. Meni, da je šlo pri odločitvi za odpoklic Kajzerja “za nesorazmeren ukrep, saj kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese”.

Vlada se je sicer prejšnji teden za odpoklic Kajzerja odločila zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah, ker je nepooblaščeno poslal zaupno depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Zunanja ministrica Tanja Fajon je v torek po srečanju s Pahorjem v New Yorku zatrdila, da je bil predčasen odpoklic Kajzerja zaradi kršitve zakona nujen.

“Ni zaščitil niti samega prostora, pisarne, tehnologije. Bilo je več kršitev, tudi pravilnika o varovanju tajnih podatkov, tako da je predčasen odpoklic nujen ukrep, če želimo zaščititi zunanjepolitične interese Slovenije in seveda tudi diplomatsko službo,” je dejala ministrica.

Kajzer je medtem na Facebooku objavil, da “odhaja z dvignjeno glavo”. Na položaj veleposlanika v ZDA je bil sicer imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše, in je zamenjal predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča. Pred tem je bil državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

Kajzer naj bi tudi po odpoklicu ohranil delovno mesto v slovenski diplomaciji. “Osebno sem ga obvestila in obžalovala, da sva se srečala v takšnem položaju. Zahvalila sem se mu za sodelovanje. Konec meseca se vrača v Ljubljano. Zagotovo bomo našli priložnost za dobro sodelovanje naprej,” je dejala ministrica.

Po njenih besedah je vlada odločitev sprejela soglasno, glede poziva Pahorja po spremembi postopkov pa je dejala le: “Pogovarjala sva se o možnosti, da bi bil predsednik države predčasno seznanjen o tem, o čemer je predsednik govoril tudi s premierjem.”

Na vprašanje, ali je Kajzer priznal dejanje, je ministrica odgovorila, da veleposlanik na pogovoru o tem ni govoril. Četudi morda sam ni posnel depeše in je poslal naprej, pa je dovolil, da je nekdo uporabil njegov računalnik in naslov, je dodala.

V pogovoru s slovenskimi dopisniki v New Yorku je ministrica dejala še, da se ne boji morebitne interpelacije zaradi odpoklica veleposlanika iz Washingtona in da bi z veseljem pojasnila ozadje. Možnost interpelacije sicer omenjajo v opozicijski SDS.

“V mojem interesu je, da ščitim pravilnik in zakon o diplomaciji, predvsem pa tudi vse zaposlene in interes Slovenije. Če bi taka interpelacija prišla, bi z veseljem odgovarjala na vsa vprašanja in očitke. Preseneča me, da se to ni zgodilo. Očitno ni bilo dovolj trdnih dokazov,” je dejala.

Doslej je bilo sicer na podlagi kršitev obveznosti in prepovedi delovanja diplomatov ob Kajzerju predčasno odpoklicanih še nekaj slovenskih veleposlanikov. Nazadnje je odpoklic spomladi letos doletel veleposlanika v Turčiji, leta 2014 tedanjega veleposlanika v Avstraliji in leta 2010 v Egiptu. Več predčasnih odpoklicev pa je bilo v preteklosti tudi na lastno prošnjo veleposlanika zaradi prevzema novih nalog ali iz osebnih razlogov, so za STA pojasnili na MZZ.

COMMENTS

Wordpress (0)