(V ŽIVO) Ruplov “Pomen osamosvojitve” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Ruplov “Pomen osamosvojitve”

(V ŽIVO) Ruplov “Pomen osamosvojitve”

Danes bo v ljubljanskem Muzeju VSO, Cankarjeva 11, ob 18. uri, predstavitev in pogovor o novi knjigi Dimitrija Rupla Pomen osamosvojitve – podnaslov Priročnik za zagovornike in nasprotnike slovenske osamosvojitve. Poleg pisatelja bodo v pogovoru sodelovali Lojze Peterle, Jelko Kacin, Igor Bavčar in Igor Omerza.

V knjigi se pisatelj sprehodi skozi obdobje od prve svetovne vojne do današnjih dni. Drugače ga pa zanima predvsem geneza, nastajanje in razvoj osamosvojitvenih teženj skozi različna zgodovinska obdobja. Osamosvojitvena razmišljanja že preminulih Slovencev postavlja v notranji in zunanji zgodovinski kontekst ter ugotavlja, kakšne so bile realne možnosti (nezmožnosti) vzpostavitve slovenske države v desetletjih pred operativno osamosvojitvijo. .

Najpomembnejši del knjige seveda predstavlja razlaga, podkrepljena z njegovimi lastnimi izkušnjami in s spoznanji iz pravkar odprtih nemških arhivov, kako se je zgodila v začetku 90. let prejšnjega stoletja dejanska osamosvojitev in posledično mednarodno priznana slovenska državnost. Beseda je takrat meso
postala!
Pisatelj se ne ustavi na samem čudežu nastanka naše države, ampak tudi razmišlja, kako se je Slovenija v poosamosvojitvem obdobju postavljala navzven in navznoter ter razmišlja, kaj nas čaka v negotovi prihodnosti.

Predstavitev knjige v živo prenašamo na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si ob 18. uri

 

COMMENTS

Wordpress (0)