Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da bi ameriške sile branile Tajvan v primeru kitajske invazije – TOPNEWS.si

Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da bi ameriške sile branile Tajvan v primeru kitajske invazije

Ameriški predsednik Joe Biden pravi, da bi ameriške sile branile Tajvan v primeru kitajske invazije

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da bodo ameriške sile branile Tajvan v primeru kitajske invazije, kar je njegova najbolj eksplicitna izjava doslej o tem vprašanju, kar bo zagotovo razjezilo Peking. Joe Biden je tudi posvaril predsednika Xi Jinpinga, da bi bila “ogromna napaka”, če bi kršil sankcije, uvedene Rusiji, vendar da ni nič kazalo, da je Peking Moskvi dobavil orožje.

Predsednik Joe Biden je dejal, da je posvaril kitajskega predsednika Xi Jinpinga, da bi bila “ogromna napaka”, če bi kršil sankcije, uvedene Rusiji, vendar da ni nobenih znakov, da je Peking Moskvi priskrbel orožje za njeno invazijo na Ukrajino.

Glede na odlomke iz intervjuja za CBS-ovo oddajo “60 minut”, ki je bila predvajana v nedeljo, je Biden dejal, da je s Xijem govoril kmalu po srečanju kitajskega predsednika z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom med olimpijskimi igrami februarja. Rusija je napadla nekaj dni po zaključni slovesnosti iger.

Na vprašanje v intervjuju CBS 60 Minut, predvajanem v nedeljo, ali bodo ameriške sile branile samoupravni otok, ki si ga lasti Kitajska, je odgovoril: “Da, če bi dejansko prišlo do napada brez primere.” Na vprašanje, naj pojasni, ali je mislil, da bodo za razliko od Ukrajine ameriške sile – Američani – branile Tajvan v primeru kitajske invazije, je Biden odgovoril: “Da.”

Intervju je bil le zadnji v seriji, ko se je zdelo, da je Biden presegel dolgoletno politiko ZDA glede Tajvana, vendar je bila njegova izjava jasnejša od prejšnjih o tem, da je ameriške enote zadolžila za obrambo otoka. ZDA se že dolgo držijo politike “strateške dvoumnosti” in niso jasno povedale, ali se bodo vojaško odzvale na napad na Tajvan. Na vprašanje za komentar je tiskovni predstavnik Bele hiše dejal, da se ameriška politika do Tajvana ni spremenila.

“Predsednik je to povedal že prej, tudi v Tokiu v začetku tega leta. Takrat je tudi jasno povedal, da se naša tajvanska politika ni spremenila. To ostaja res,” je dejal tiskovni predstavnik. Intervju CBS z Bidnom je bil opravljen prejšnji teden. Predsednik je v Veliki Britaniji v ponedeljek na pogrebu kraljice Elizabete. Maja so Bidna vprašali, ali se je pripravljen vojaško vključiti v obrambo Tajvana , in je odgovoril : “Da … To je zaveza, ki smo jo sprejeli.”

V intervjuju za 60 minut je Biden ponovil, da Združene države ne podpirajo neodvisnosti Tajvana in ostajajo zavezane politiki “ene Kitajske”, v kateri Washington uradno priznava Peking in ne Tajpeja. Bidnove izjave bodo zagotovo razjezile Peking, ki ga je avgusta močno razjezil obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu.

Ta obisk je spodbudil Kitajsko, da je izvedla svoje največje vojaške vaje v zgodovini okoli Tajvana, Kitajska pa je protestirala proti potezam ameriških zakonodajalcev glede napredne zakonodaje, ki bi povečala vojaško podporo ZDA Tajvanu. Preberi več

Kitajski predsednik Xi Jinping je obljubil, da bo demokratično voden Tajvan spravil pod nadzor Pekinga in ni izključil uporabe sile. Na prošnjo za komentar s kitajskega veleposlaništva v Washingtonu ni bilo takojšnjega odgovora.

V telefonskem pogovoru z Bidenom julija je Xi posvaril pred igranjem z ognjem nad Tajvanom in dejal, da bodo “tisti, ki se igrajo z ognjem, zaradi tega poginili.”  Na vprašanje, ali bodo ZDA oktobra lani stopile v bran Tajvanu, ki mu morajo ZDA po zakonu zagotoviti sredstva za obrambo, je Biden dejal: “Da, to smo zavezani.”

Takrat je tiskovni predstavnik Bele hiše dejal, da Biden ne napoveduje nobene spremembe ameriške politike, nekateri strokovnjaki pa so komentar označili za “napako”.

Bonnie Glaser, strokovnjakinja za Azijo pri nemškem Marshallovem skladu Združenih držav Amerike, je dejala, da mora Biden, če je dal takšne obljube, zagotoviti, da jih bo lahko podprl.

“Če predsednik Biden namerava braniti Tajvan, bi moral zagotoviti, da ima ameriška vojska zmogljivosti za to,” je dejala. “Retorična podpora, ki ni podprta z resničnimi zmogljivostmi, verjetno ne bo okrepila odvračanja.”

Bidnov azijski politični car Kurt Campbell je v preteklosti zavračal kakršen koli korak k “strateški jasnosti” glede Tajvana in dejal, da ima tak pristop “znatne slabosti,” poroča Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)