V Beogradu danes Parada ponosa, kljub prepovedi srbskih oblasti – Parada v Srbiji je bila v minulih letih večkrat prepovedana, glavni razlog za prepoved pa so oblasti navedle “varnostna tveganja” – TOPNEWS.si

V Beogradu danes Parada ponosa, kljub prepovedi srbskih oblasti – Parada v Srbiji je bila v minulih letih večkrat prepovedana, glavni razlog za prepoved pa so oblasti navedle “varnostna tveganja”

V Beogradu danes Parada ponosa, kljub prepovedi srbskih oblasti – Parada  v Srbiji je bila v minulih letih večkrat prepovedana, glavni razlog za prepoved pa so oblasti navedle “varnostna tveganja”

V srbski prestolnici bo danes ob 16. uri potekala Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Parada bo potekala kljub prepovedi srbskega ministrstva za notranje zadeve, a po drugi poti od prvotno načrtovane, so sporočili organizatorji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izrazil pričakovanje, da bodo organizatorji spoštovali odločitev ministrstva.

“Vztrajamo pri tem, da Europride poteka v formatu, ki smo ga predvideli,” so v petek po poročanju portala srbske televizije N1 napovedali organizatorji. Poudarili so, da od začetka Europrida v ponedeljek ni bilo nobenega incidenta.

Vučić je v petek menil, da parade ne bo, in dodal, da se s to temo noče ukvarjati. “Prosili smo jih, da tokrat nimajo sprevoda, oni pa so žalili (srbsko premierko) Ano Brnabić, da je bednica,” je izjavil za srbsko televizijo Pink.

Organizatorji so se po torkovi odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da prepove parado, pritožili na upravno sodišče in državno tožilstvo, a so po njihovih besedah “dobili dve klofuti pravosodnih institucij”.

Dodali so, da so na ministrstvo za notranje zadeve še enkrat prijavili sprevod, ki bo “malo drugačen od tega, kar smo želeli prej”. Parado je javno podprlo več kot 20 veleposlaništev, vključno z ameriškim in slovenskim.

Organizatorji na paradi pričakujejo okoli 15.000 udeležencev, med katerimi naj bi bilo tudi 60 politikov in predstavnikov tujih organizacij. Udeležbo so med drugim potrdili evropska komisarka za enakost Helena Dalli in 15 evropskih poslancev, “svoj prihod v neki obliki” pa je napovedal tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill, piše srbski časnik Blic.

“Vloga države ni izbirati, čigave pravice žrtvovati” je v pismu  podpore Europrideu podpisalo  je 45 organizacij civilne družbe iz Srbije. Kot navajajo v sporočilu, njihov boj za osnovne človekove pravice in svoboščine poteka že več kot tri desetletja.

“Ta boj ni lahek, družbene in politične okoliščine pa kažejo, da ni niti blizu konca, kar dodatno potrjuje njegovo upravičenost in nujnost.” Različne študije jasno kažejo, da smo s svojim bojem prispevali k boljšemu razumevanju izzivov, s katerimi se sooča LGBTIQ+ skupnost v Srbiji, kakor tudi, da smo prispevali k širjenju podpore in povečanju stopnje sprejetosti LGBTIQ+ oseb v družbi. Vendar to ni dovolj,« sta navedli v skupni izjavi. Civilnodružbene organizacije že leta opozarjajo na negativen trend na področju delovanja institucij, ki skrbijo za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin.

Civilnodružbene organizacije že leta opozarjajo na negativen trend na področju delovanja institucij, ki skrbijo za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin.

“Leta 2001, leta 2008 smo imeli prvi poskus organizacije Pohoda ponosa v Beogradu, ki se je končal z nasiljem nad tistimi, ki so se odločili boriti za svojo svobodo in pravice, javno, ponosno in zunaj svojih štirih sten. Pride v Srbiji je že leta prepovedan, glavni razlog za prepoved pa so navedli varnostna tveganja. Kasneje, leta 2010, so se udeleženci Pridea sprehodili po beograjskih ulicah ob številčni prisotnosti policije. Vendar je bilo tisto leto mesto porušeno. Do leta 2014 je bil Pride trikrat prepovedan in vse te prepovedi so bile razglašene za neustavne. Šele leta 2014 je bil v Srbiji prvi miren protestni pohod Pride. Danes, leta 2022, ko Beograd gosti EuroPride, je prepoved sprehajanja ponovno naša realnost,« navajajo podpisniki pisma.

Menijo, da predstavniki najvišjih državnih institucij znova oklevajo pod pritiskom skrajno nazorskih skupin, s čimer kažejo nepripravljenost zaščititi pripadnike LGBTIQ+ skupnosti in njihove ustavno zagotovljene pravice.


COMMENTS

Wordpress (0)