(VIDEO) Matej Tonin in NSI njegova užaljena zaradi odstopa od pogodbe za nakup boxerjev – Zdi se, da je Robert Golob včeraj dokončno odpovedal možnosti, da bi v tem mandatu NSI postala vladna stranka – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin in NSI njegova užaljena zaradi odstopa od pogodbe za nakup boxerjev – Zdi se, da je Robert Golob včeraj dokončno odpovedal možnosti, da bi v tem mandatu NSI postala vladna stranka

(VIDEO) Matej Tonin in NSI njegova užaljena zaradi odstopa od pogodbe za nakup boxerjev – Zdi se, da  je Robert Golob včeraj dokončno odpovedal možnosti, da bi v tem mandatu NSI  postala vladna stranka

Premier Robert Golob je po včerajšnji vlade, da odpove pogodbo za nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, sporočil, da to ne pomeni, da Slovenija ne bo izpolnila obljub do zveze Nata po oblikovanju bojnih skupin. A tega ne bo storila “za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi”, je poudaril.

Kot je dejal premier, se je vlada za odpoved pogodbe o nakupu boxerjev, ki jo je sklenila prejšnja vlada, odločila po opravljeni reviziji. Golob je poudaril, da projekt nakupa osemkolesnikov ni nastal v prejšnji vladi, ampak da se vleče že več mandatov, pri tem pa da je bil narejen “marsikateri odklon od učinkovitosti in gospodarnosti”. “In glede tega je bila revizija jasna,” je utemeljil odločitev vlade.

“Naš interes je, da izpolnjujemo Natove zahteve po zmogljivostih naših bojnih skupin, vendar ne za vsako ceno in zagotovo ne s prototipi. In tisto, kar bomo iskali v bodoče, je, kako te iste zmogljivosti zagotoviti na bistveno bolj učinkovit, bistveno cenejši in tudi bolj skladen način s tem, kar Slovenija in Slovenska vojska že ima,” je še dodal premier po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju.

Zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon je medtem odločitev vlade za odpoved pogodbe pozdravila. Kot je dejala po vrhu koalicije, je bila revizija nakupa osemkolesnikov ena od koalicijskih zavez, ugotovitve revizije pa da so potrdile, da je bil nakup verjetno negospodaren.

Odločitev o odpovedi pogodbe je na Brdu pri Kranju pozdravil tudi koordinator Levice in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Stranka pa je sporočila, da je ta odločitev vlade “potrditev pravilnosti naših večletnih prizadevanj, da se zaustavi megalomanske orožarske načrte”, ki da so “zapravili stotine milijonov evrov, ki bi nam še kako prav prišli zdaj v času krize”.

Prejšnji obrambni minister Matej Tonin, ki je 11. maja letos podpisal pogodbo o nakupu 45 oklepnikov tipa boxer, je sicer ocenil, da je bila odločitev sedanje vlade “izjemno škodljiva” in “trmasto politično nasprotovanje prejšnji vladi”, kar da bo škodovalo razvoju Slovenske vojske.

Toninovi, ki so včeraj s tiskovno konferenco med sejo vlade o ustavnih spremembah dali med vrsticami ponudili “premirje” in pokazali  benevolentnost za zagotovitev ustavne večine, so bili nad odločitvijo Golobove vlade precej razočarani, saj niso bili uslišani, oziroma je bila ponujena roka za sodelovanje zavrnjena.

Formalnega odziva iz opozicijske SDS vsaj sodeč po Twitter profilu Janeza Janše ni bilo, razen običajnega kritičnega zapisa v Novi24TV.

 

COMMENTS

Wordpress (0)