(V ŽIVO) Miha Žorž iz Radia Slovenija. “RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge” – Miha Žorž (Radio Slovenija) na tiskovni konferenci novinarskega sindikata RTV – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Miha Žorž iz Radia Slovenija. “RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge” – Miha Žorž (Radio Slovenija) na tiskovni konferenci novinarskega sindikata RTV

(V ŽIVO) Miha Žorž iz Radia Slovenija. “RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge” – Miha Žorž  (Radio Slovenija) na tiskovni konferenci novinarskega sindikata RTV

V Koordinaciji novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so na novinarski konferenci opozorili, da se pritiski in grožnje z disciplinskimi postopki s strani vodstva RTVS nadaljujejo. Na različne institucije so zato vložili več deset prijav, tudi ovadb. Napad na enega je napad na vse, so ob tem poudarili.

Po besedah predsednice Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helene Milinković so razmere na RTVS še vedno zaostrene. Sodelavci so še vedno dnevno šikanirani in diskreditirani. Namesto reševanja razmer vodstvo na posamezna uredništva, novinarje in druge ustvarjalce programa stopnjuje pritiske, nekaterim zaposlenim pa grozi z odpovedjo delovnega razmerja, je poudarila.

Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija denimo presega svoja pooblastila, ko pritiska na urednike oddaj in jim “diktira goste”, je opozorila. Spomnila je, da so v koordinaciji generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pozvali, naj zaradi preseganja pooblastil Urbanijo razreši, a odgovora še niso prejeli.

Urbanija je za TVS povedal, da ni seznanjen z nobenimi pritiski ali konkretnimi očitki mobinga, ki bi se dogajali na RTVS. “Če mi bodo predložili konkretne primere, bomo seveda takoj ukrepali,” je dejal. Ob tem je bil kritičen do sindikatov, ki da z lažnimi obtožbami pritiskajo na urednike in skušajo vplivati na vsebino oddaj.

Med novinarji, zoper katere je vodstvo RTVS sprožilo disciplinske postopke, je tudi novinar Multimedijskega centra (MMC) Boris Vasev. Kot je povedal, naj bi se v postopku znašel, ker je na svojem zasebnem računu na Twitterju izrekel kritiko zoper delo novinarja in voditelja RTVS Igorja Pirkoviča. Ta je v avgustu v oddaji Utrip po mnenju Vaseva širil nepreverjene govorice, da naj bi bili za požare na Krasu krivi migranti.

Danes sicer mineva 110. dan stavke na RTVS. Pogajalska skupina novinarskih sindikatov se je z vodstvom doslej sestala na 12 pogajanjih. “S stavkovnimi pogajanji nismo prišli nikamor, še vedno smo pri prvi alineji prve stavkovne zahteve, in to je novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija,” je dejala.

“Mi ne bomo odnehali, vztrajali bomo pri profesionalizaciji novinarskega dela in avtonomiji novinarjev in urednikov,” je napovedala in dodala, da je napad na enega napad na vse.

Po njenih besedah so na institucije, med njimi Komisijo za preprečevanje korupcije in inšpektorat za delo, vložili več deset prijav, vložili so tudi kazenske ovadbe. Zakonodajalce poziva, naj prioritetno pregledajo poslovanje RTVS. Po njeni oceni je namreč zaradi predvajanja ponovitve oddaje Arena ob ponedeljkih ob 21. uri namesto Studia City kršen letošnji programsko-produkcijski načrt RTVS.

Voditelj Odmevov na TVS Igor Bergant je izpostavil pomen zanesljivih, verodostojnih informacij, ki bi jih vsem prebivalcem Slovenije morala nuditi RTVS. “To poskušamo že nekaj časa razložit ljudem, ki to institucijo vodijo, vendar glej ga zlomka, tega preprosto nočejo razumeti,” je dejal.

Podporo sodelavcem iz informativnega programa TVS je izrazil tudi Miha Žorž iz Radia Slovenija. “RTV je pacient, ki mu zdravniki ne želijo naravnati zlomljene noge, RTV je avtocesta, na kateri velja zakon močnejšega, RTV je Kras, na katerem divjajo požari, ki so jih zanetili gasilci,” je ponazoril.

Montažer TVS Dejan Koban je prebral odlomek iz Živalske farme Georga Orwella in napovedal, da bo od ponedeljka v znak protesta in podpore kolegom v času malice bral poezijo pred pisarno Urbanije. Ob tem bo zoper njega zbiral “opomine”, ki mu jih bo nato tudi predal.

Podporo novinarjem in vsem medijskim delavcem RTVS izražajo tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije. Odkrito politično delovanje programskega sveta RTVS v korist ene politične stranke, nastavljanje vodilnih ljudi brez strokovnih referenc, uničevanje programa ter discipliniranje kritičnih delavcev po njihovi oceni dokazuje, da je treba ukrepati takoj, saj v sovraženem okolju in pogojih javni medij ne more obstati. Ob tem vse institucije, predvsem pa DZ, pozivajo, naj čim prej naredijo vse, kar je v njihovi moči, da rešijo RTVS in zavarujejo javni interes.

Novinarska konferenca koordinacije novinarskih sindikatov RTV, na kateri  so predstavili zadnje dogajanje na javni RTV in potek pogajanj stavkovnega odbora novinarskih sindikatov:

COMMENTS

Wordpress (0)