Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik znova sredi mednarodne okoljske raziskave – TOPNEWS.si

Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik znova sredi mednarodne okoljske raziskave

Matevž Lenarčič in dr. Griša Močnik znova sredi mednarodne okoljske raziskave

Dr Griša Močnik, vodja Centra za raziskave atmosfere UNG in Matevž Lenarčič vodja misije GreenLight WorldFlight 2022 bosta v naslednjih dneh sodelovala v mednarodni okoljski raziskavi JATAC 2022,, ki poteka nad območjem Zelenortskih otokov. Cilj raziskave, v kateri sodelujejo še ameriška vesoljska agencija NASA, Evropska vesoljska agencija ESA, nemški inštitut Tropos, Nacionalni observatorij v Atenah ter univerzi v Miamiju in Washingtonu je ugotoviti vpliv naravnih in antropogenih onesnaženj z aerosoli ter trdimi delci na segrevanje atmosfere in nastanek hurikanov nad južnim Atlantikom.

Dr Močnik in Lenarčič bosta 11. septembra z letalom začela z izvajanjem merilnih poletov v koordinacij s posadko raziskovalnega letala DC 8, ameriške vesoljske agencije NASA, in v času ko bo nad omenjenim območjem letel satelit Aeolus v lasti Evropske vesoljske agencije. V desetdnevni raziskovalni misiji bodo skušali zbrati podatke, ki bi pomagali pri odgovorih na vprašanja, zakaj delci saharskega peska, ki ga prinašajo vetrovi, ostajajo tako dolgo v zraku in kako mešanica peska in črnega ogljika vpliva na segrevanje ozračja in na nastanek tropskih neviht in hurikanov.

Ugotovljeno je namreč da močni vetrovi, ki jih povzročajo tudi cikloni, ki nastajajo na tem območju prenašajo velike količine saharskega peska, črnega ogljika in drugih onesnaževal prek Atlantika v Južno in severno Ameriko, kar pa dodatno vpliva na segrevanje ozračja. Lenarčič in dr Močnik sta v raziskavi JATAC sodelovala že septembra lani.

COMMENTS

Wordpress (0)