(VIDEO) Objavljamo posnetek iz leta 1994, ko je, takrat še študentka, Liz Truss za britansko ITV News dejala, da je ideja o monarhiji “sramotna”- Danes jo je kraljica Elizabeta II. imenovana za novo premierko – TOPNEWS.si

(VIDEO) Objavljamo posnetek iz leta 1994, ko je, takrat še študentka, Liz Truss za britansko ITV News dejala, da je ideja o monarhiji “sramotna”- Danes jo je kraljica Elizabeta II. imenovana za novo premierko

(VIDEO) Objavljamo posnetek iz leta 1994, ko je, takrat še študentka, Liz Truss za britansko ITV News dejala, da je ideja o monarhiji “sramotna”- Danes jo je kraljica Elizabeta II. imenovana za novo premierko

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes Liz Truss, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo vladajoče konservativne stranke, imenovala za novo britansko premierko, poročajo britanski mediji. V prvi izjavi po imenovanju je Truss za prioritete svoje vlade postavila davke, energetiko in zdravstvo.

“Kraljica je danes sprejela Liz Truss na gradu Balmoral. Njeno veličanstvo jo je pozvalo, naj oblikuje novo upravo. Gospa Truss je sprejela ponudbo njenega veličanstva in bila imenovana za predsednico vlade in prvega lorda državne blagajne,” je na Twitterju sporočila kraljeva družina

Vendar pa Liz Truss ni vedno naklonjena monarhiji.  V tem posnetku iz leta 1994 študentka Liz Truss iz Leedsa za ITV News pravi, da je ideja o monarhiji “sramotna”. Danes se sreča s kraljico, da bi bila imenovana za novo premierko.

 

Kraljica je na dvorcu Balmoral na Škotskem najprej sprejela dosedanjega premierja Borisa Johnsona, ki jo je obvestil o svojem odstopu. Sledil je sprejem Liz Truss, ki je s tem postala nova premierka, že petnajsta v 70-letni vladavini Elizabete II.

Na fotografijah, ki jih je objavil BBC, je videti 96-letno kraljico, ki sega v roko 47-letni novi premierki. Elizabeta II., oblečena v sivo jopico in karirasto krilo, se je pri tem opirala na palico, ki jo zadnje čase uporablja zaradi težav pri hoji.

Nova premierka se je nato vrnila v London in na Downing Streetu 10 imela krajšo izjavo za javnost. V njej se je znova zahvalila predhodniku za opravljeno delo: “Boris Johnson je izvedel brexit, zagotovil cepivo proti covidu in se uprl ruski agresiji. V zgodovino se bo zapisal kot zelo pomemben premier.”

Nato je naštela tri prednostne naloge, ki se jih bo lotila njena vlada – davke, energetiko in zdravstvo. Napovedala je, da bodo preobrazili Veliko Britanijo, premagali gospodarsko krizo, obenem pa si bodo prizadevali za svobodo in demokracijo v svetu. Davkoplačevalci Združenega kraljestva bodo v naslednjih 18 mesecih čakali na kar 200 milijard funtov, da bi pokrili stroške načrtov Liz Truss za zajezitev cen energije, pravijo viri Bloomberga.

“Dosegla bom, da bo Britanija spet začela delovati. Imam drzen načrt za zagon gospodarske rasti skozi znižanje davkov,” je dejala nova premierka, ki je že med kampanjo stavila na nižje davke. “Znižali bomo davke in tako nagradili trdo delo ter spodbudili rast in investicije,” je dejala.

Britanci so pogumni in odločni in zdaj je čas, se soočimo z izzivi, ki so posledica vojne v Ukrajini in pandemije covida, je v kratkem govoru poudarila nova premierka, preden je s soprogom odšla v svoje novo domovanje.

Zdaj bo sledilo oblikovanje nove vlade, pri čemer se obeta nekaj sprememb na ministrskih položajih. Novi finančni minister naj bi postal državni sekretar Kwasi Kwarteng, notranja ministrica naj bi bila Suella Braverman, zunanji minister pa James Cleverly.

Že v sredo bo nova premierka prvič odgovarjala na vprašanja poslancev, ta teden naj bi že predstavila tudi načrt za soočanje s cenami energentov.

Imenovanje premierja ni potekalo v Buckinghamski palači v Londonu kot običajno, temveč v dvorcu Balmoral, kjer je monarhinja na počitnicah. Ker ima nekaj težav z zdravjem, so ji prihranili pot v London, zato sta Boris Johnson in Liz Truss odpotovala na Škotsko. Iz varnostnih razlogov sta potovala z različnima letaloma.

Johnson je zjutraj v zadnji izjavi kot premier na Downing Streetu svoji naslednici obljubil vso podporo, kolege v konservativni stranki pa je pozval, naj enotno stojijo za novo premierko.

Britanski analitiki ob tem poudarjajo, da Liz Truss delo začenja v zelo zahtevnih okoliščinah. Zgodovinar sir Anthony Seldon, ki je napisal biografije več britanskih premierjev, je za BBC dejal, da so pred njo težki izzivi, tako gospodarski in finančni kot socialni, zlasti v zdravstvu, poleg tega konservativna stranka še zdaleč ni enotna, k temu pa je treba dodati še vojno v Ukrajini.

Poleg tega mora popraviti odnose z EU, pokazati svetu, da je imel brexit smisel, ter obnoviti odnose z ZDA, je dejal Seldon in na vprašanje, kakšna premierka bo Trussova, odgovoril: “Mislim, da bo hotela biti kot Thatcherjeva, ampak ne bo želela, da bi rekli, da je takšna kot Thatcherjeva.”

COMMENTS

Wordpress (0)