Trump zopet na naslovnicah – Predsednika ZDA Joeja Bidna je označil za “sovražnika države” – TOPNEWS.si

Trump zopet na naslovnicah – Predsednika ZDA Joeja Bidna je označil za “sovražnika države”

Trump zopet na naslovnicah – Predsednika  ZDA Joeja Bidna je označil za “sovražnika države”

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v soboto v Pensilvaniji ostro kritiziral demokrate in svojega naslednika na položaju Joeja Bidna, ki ga je označil za “sovražnika države”. Preiskavo FBI na svojem posestvu na Floridi je na zborovanju pred novembrskimi vmesnimi volitvami obsodil kot zlorabo oblasti.

“Ne obstaja bolj nazoren dokaz resničnih groženj ameriški svobodi kot tisti pred nekaj tedni, ko smo bili priče eni najbolj šokantnih zlorab oblasti katerekoli administracije v ameriški zgodovini,” je v svojem prvem javnem nastopu od preiskave 8. avgusta zatrdil Trump.

Pred množico navdušenih podpornikov v mestu je izrazil prepričanje, da bo ta “zloraba zakona” imela posledice, “kakršnih ni še nihče videl”, njegove besede navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kritičen je bil tudi do Bidnovega govora, v katerem je trenutni predsednik ZDA minuli teden prav tako v Pensilvaniji dejal, da Trump in njegovi privrženci, ki sprejemajo ideologijo Naredimo Ameriko spet veliko, predstavljajo ekstremizem, ki ogroža temelje republike. Svoje podpornike je Biden pozval, naj se temu uprejo.

Trump je Bidnove besede v soboto označil za “najbolj hudoben, sovražen in razdiralen govor, kar ga je kdaj podal kak ameriški predsednik”. “On je sovražnik države,” je zatrdil in dodal, da nevarnost za demokracijo prihaja s skrajne levice, ne desnice.

Govorka na Trumpovem shodu v Pensilvaniji je bila Cynthia Hughes, vodja skupine za podporo obtožencem 6. januarja, kot je Timothy Hale-Cusanelli, čigar primer je postal viralen, potem ko je pravosodno ministrstvo objavilo njegove fotografije z značilnimi “Hitlerjevimi brki”.

Trump je spregovoril na zborovanju pred novembrskimi vmesnimi volitvami, na katerih Bidnovim demokratom grozi možnost izgube večine v obeh domovih kongresa. V poskusih, da bi jo obdržal, Biden poskuša volitve spremeniti v referendum o Trumpu.

Tako Biden kot Trump sta Pensilvanijo, enega ključnih volilnih bojišč, obiskala v času, ko še odmeva preiskava zvezne policije FBI na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi. Glede na objave pravosodnega ministrstva so agenti tam med drugim zasegli strogo zaupne dokumente.

Nekdanji predsednik je predmet preiskave zaradi suma, da je z njimi neprimerno ravnal. Trump sicer trdi, da jih ima pravico obdržati, vendar po zakonu pripadajo nacionalnemu arhivu.

COMMENTS

Wordpress (0)