Med glavnimi gosti Blejskega strateškega foruma predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, hrvaški premier Plenković in nekdanji predsednik britanske vlade Tony Blair – Volodimir Zelenski prek videopovezave – TOPNEWS.si

Med glavnimi gosti Blejskega strateškega foruma predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, hrvaški premier Plenković in nekdanji predsednik britanske vlade Tony Blair – Volodimir Zelenski prek videopovezave

Med glavnimi gosti Blejskega strateškega foruma predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, hrvaški premier Plenković in nekdanji predsednik britanske vlade Tony Blair – Volodimir Zelenski prek videopovezave

BSFYoung_26082022Letošnji BSF pod naslovom Vladavina moči ali moč pravil (The Rule of Power or Power of Rules) bo namenjen zlasti razpravi o prihodnosti multilateralnega reda in njegovi vlogi v EU. Zbrane bo uvodoma preko videopovezave nagovoril Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, med glavnimi gosti bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Med gosti pa bo tudi nekdanji predsednik britanske vlade Tony Blair.

https://twitter.com/BledStratForum/status/1563411007401119746

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je včeraj v državnem zboru odprla Blejski strateški forum za mlade (Young BSF), na katerem bo 36 mladih iz 20 različnih držav razpravljalo o prihodnosti demokracije in izzivih, s katerimi se ta sooča. Forum bo potekal do nedelje, nato bodo mladi svoje zaključke predstavili na osrednjem forumu na Bledu.

Pod naslovom Demokracija, primerna za novo dobo (Democracy fit for the new age) bodo udeleženci letošnjega foruma mladih iskali odgovore na vprašanja o stanju demokracije in ali je ta sposobne odgovoriti na izzive, s katerimi se soočamo, v okviru sedanjih sistemov upravljanja.

Vprašanja bodo udeleženci obravnavali skozi štiri vsebinske sklope: iskanje skupnih mednarodnih rešitev za mednarodne izzive, blaginja z raznolikostjo, prednosti in slabosti demokracij ter vloga medijev in dezinformacij.

Ob otvoritvi foruma je udeležence nagovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je opozorila, da so demokracija, pravna država ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin bistveni gradniki politično zdrave ter ekonomsko in socialno uspešne družbe, v kateri ljudje svobodno izražajo svoje mnenje, izbirajo politične voditelje in sooblikujejo svojo prihodnost.

Hkrati je izrazila željo po večjem sodelovanju s civilno družbo in prebivalci, saj to krepi demokracijo, država pa postaja to, kar bi morala biti od samega začetka – varuh svojih državljanov oziroma prebivalcev.

“Politično vlogo državljanov lahko okrepimo s spodbujanjem svobodnih in poštenih volitev, s krepitvijo medijske svobode in bojem proti dezinformacijam,” je poudarila in dejala, da imajo pri tem ključno vlogo mediji.

“Ko spodbujamo skupne vrednote, kot so spoštovanje človeškega dostojanstva in človekovih pravic, spoštovanje kulturne raznolikosti, spoštovanje demokracije, pravičnosti, enakopravnosti in pravne države, ščitimo temelje naših demokratičnih družb, hkrati pa prispevamo k bolj odporni in trajnostni družbi za sedanje in prihodnje generacije ter zagotavljamo, da nihče ne bo zapostavljen,” je dodala.

“Tako se ustvarja kredibilnost institucije. Ne zaradi tega, kako izgledaš, če plešeš, kaj nosiš. Verodostojnost institucij gradimo s spoštovanjem do vseh ljudi in sprejemanjem različnosti, ki jo imamo.” Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora

https://twitter.com/BledStratForum/status/1563194315181998081

Young BSF bo potekal do nedelje, nato pa bodo mladi svoje zaključke lahko predstavili na osrednjem forumu na Bledu, ki bo potekal prihodnji ponedeljek in torek.

BSFYoung_26082022

Letošnji BSF pod naslovom Vladavina moči ali moč pravil (The Rule of Power or Power of Rules) bo namenjen zlasti razpravi o prihodnosti multilateralnega reda in njegovi vlogi v EU. Zbrane bo uvodoma preko videopovezave nagovoril Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, med glavnimi gosti bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kot so v sporočili iz kabineta predsednika vlade  se bo  Robert Golob 29. avgusta 2022 ob robu Blejskega strateškega foruma na delovnem kosilu srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je tudi osrednja govornica letošnjega foruma. Sogovornika bosta izmenjala poglede na najbolj aktualna vprašanja v Evropski uniji, vključno z vojno v Ukrajini in z njo povezano energetsko krizo ter z gospodarskim okrevanjem. Gre za drugo srečanje predsednika vlade s predsednico Evropske komisije po obisku v Bruslju 16. junija 2022.

V ponedeljek dopoldne na Bledu srečal tudi s predsednikom vlade Republike Hrvaške Andrejem Plenkovićem. Spregovorila bosta o odnosih med sosedama in aktualnih evropskih vprašanjih s poudarkom na energetski krizi.

Po panelu voditeljev, ki se ga bo udeležil tudi predsednik vlade, bodo potekala srečanja s predsednikom Republike Islandije Guðniiem Thorlaciusom Johannessonom, predsednikom vlade Republike Albanije Edijem Ramo in nekdanjim predsednikom vlade Združenega kraljestva Tonyjem Blairom.

PROGRAM:

Ponedeljek, 29. avgust 2022

11.30 – 12.00
Bilateralno srečanje predsednika Vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom Vlade Republike Hrvaške gospodom Andrejem Plenkovićem
12.10 – 13.10
Delovno kosilo predsednika Vlade dr. Roberta Goloba s predsednico Evropske komisije gospo Ursulo von der Leyen
13.36

Prihod predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba in  delegacije pred Festivalno dvorano

Fototermin

nato
Fototermin predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Roberta Goloba ter podpredsednice vlade in ministrice za zunanje zadeve Republike Slovenije gospe Tanje Fajon z visokimi gosti
14.00 – 15.00

Otvoritev Strateškega foruma Bled 2022

Fototermin

15.00 – 16.30

Panel voditeljev

Fototermin

17.00 – 17.30
Bilateralno srečanje s predsednikom Islandije gospodom Guðnijem Th. Jóhannessonom
17.40 – 18.10
Bilateralno srečanje z gospodom Tonyjem Blairom
18.20 – 18.50
Bilateralno srečanje s predsednikom Vlade Albanije gospodom Edijem Ramo

COMMENTS

Wordpress (0)