Države EU so lani namenile 236 milijard evrov za reševanje energetske krize – TOPNEWS.si

Države EU so lani namenile 236 milijard evrov za reševanje energetske krize

Države EU so lani namenile 236 milijard evrov za reševanje energetske krize

Eden od ukrepov, za katerega se je odločila večina opazovanih držav EU, je znižanje davkov na energijo, vključno s premorom pri zaračunavanju zelene elektrike, kot je to na primer v Avstriji. Prav tako je večina držav članic EU uvedla neposredna plačila (transfere) ranljivim gospodinjstvom.

Druge vrste odgovorov, ki jih je zabeležil Bruegel, vključujejo zgornje meje maloprodajnih in veleprodajnih cen elektrike in plina, davke na nepričakovani dobiček in podporo podjetjem. V Grčiji na primer vlada subvencionira račune za elektriko in zemeljski plin za gospodinjstva in mala podjetja.

Večino celotnega dodeljenega zneska oziroma več kot 180 milijard evrov beležijo štiri države – Nemčija (60,2 milijarde evrov), Italija (49,5 milijarde evrov), Francija (44,7 milijarde evrov) in Španija (27,3 milijarde evrov).

Bruegel je opozoril, da so bili vsi ukrepi “razpravljani, predlagani ali sprejeti” od septembra 2021, ko se je energetska kriza že odvijala. Številke zajemajo le nacionalne politike, medtem ko so ukrepi na subnacionalni in nadnacionalni ravni, čeprav nič manj pomembni, izključeni iz obsega, so sporočili iz think tanka.

COMMENTS

Wordpress (0)