(VIDEO) “Mogoče je tam eno gnilo jabolko in temu gnilemu jabolku se želim izogniti” – Robert Golob o Janševih kadrih v Centru za varnost in zaščito in o nasvetih ljudi, (Toneta Krkoviča op av.)”ki so prestopili na temno stran” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mogoče je tam eno gnilo jabolko in temu gnilemu jabolku se želim izogniti” – Robert Golob o Janševih kadrih v Centru za varnost in zaščito in o nasvetih ljudi, (Toneta Krkoviča op av.)”ki so prestopili na temno stran”

(VIDEO) “Mogoče je tam eno gnilo jabolko in temu gnilemu jabolku se želim izogniti” – Robert Golob o Janševih kadrih v Centru za varnost in zaščito in o nasvetih ljudi, (Toneta Krkoviča op av.)”ki so prestopili na temno stran”

Robert Golob je sinoči v oddaji 24.ur zvečer  pojasnil, da je problem pri policijskem varovanju to, da če ga varuje policijski Center za varovanje, to hkrati pomeni tudi to, da ima policija vse informacije o tem, kjer se premier nahaja. S tem je Golob načel staro dilemo, o tem, da te varnostniki hkrati ščitijo in tudi nadzirajo.

Golob je včeraj na poslanskih vprašanjih v DZ-ju odkrito priznal, da po epizodi iz Bruslja, ko so prišle v javnost fotografije njegovih otrok,  ni zaupal svojim varnostnikom. V oddaji 24.ur zvečer pa je sinoči  glede premestitve varnostnikov iz Centra za varovanje in zaščito v Generalni sekretariat vlade povedal:

“Če izvaja to Center za varovanje iz policije potem oni odločajo, kateri varnostnik gre z mano nekam. Oni in oni imajo informacijski sistem v katerem spremljajo vse moje poti. S tem, ko smo varnostnike premestili v Generalni sekretariat, smo naredili dvoje: Sedaj izbiramo mi, kateri varnostnik gre z mano in kateri varnostnik je tisti, ki preživi z mano večino časa, tudi privatnega. In še bolj pomembno, izključili smo se iz njegovega informacijskega sistema. In danes, saj jaz ne trdim, da so bili varnostniki tisti , ki so izdajali skrivnosti, čisto možno je, da so informacije uhajale iz sistema za spremljanje informacijskega sistema, tam je pa dostop, množica ljudi ima dostop do tega,. Nenazadnje zakaj sem vedel, da se to dogaja, kaj je potrditev. Potrditev tega je poslansko vprašanje enega poslanca od SDS (Žana Mahniča op.av.) pred mesecem dni, ko je vidno razpolagal z informacijami iz tega centra, ki niso javne. To je bilo meni najboljše potrdilo , da ko sem zaščitil svojo družino in julija, 28 julija, to je pomembno, ene mesec potem , ko sem bil v Bruslju smo dejansko na vladi pripravili uredbo s katero smo začeli prenos,” je med drugim dejal Robert Golob.

https://twitter.com/vladaRS/status/1603145677579714561

Kaj pa pomeni sprememba organa, ki ga varuje in  ali ni na ta način izrazil nezaupnice policiji, je zanimalo voditelja Uroša Slaka.  “Mogoče je tam eno gnilo jabolko in temu gnilemu jabolku se želim izogniti. Ne bom se spuščal v to, ker to ni moja naloga in si teh pravic ne bom jemal, da bom jaz ugotavljal kdo od njih je tisti, ki mogoče ne opravlja svojih nalog.”

https://twitter.com/vladaRS/status/1603146347892334592

Glede poročila Boštjana Lindava, da se mu je Milović predstavil kot Golobov varnostnik, premier zatrjuje, da Milović nikoli ni zasedal tega položaja. “Gre za šum v komunikaciji,” pravi. Dodal je, da je sestanek potekal v času, ko še ni zavzemal položaja predsednika vlade in da je varovanje takrat izvajala le Policija. “Milović ni pooblaščen, da bi lahko bil varnostnik, je pa z mano delil izkušnjo o tem, kako je bilo v vladi Janeza Drnovška,” je pojasnil v nadaljevanju in zagotovil, da pri izbiri organa varovanja ne gre za nezaupnico stroki. “On (Milović, op. a.) ni samo specialec, je sedemletni vodja varnosti pri Drnovšku, samo to je izkušnja, ki me je zanimala. Vse ostalo me ne zanima, niti ni tega počel po mojem pooblastilu,” je razložil in kritično pripomnil, da se po državi pojavljajo ljudje, ki “opletajo z njegovim imenom”.

Golob se je tudi dotaknil sodelovanj in poznanstev z ljudmi, ki so  kot pravi, iz “temne strani”. Spomnil je, da je nekdanji premier Janez Janša nekaj časa preživel v zaporu, kjer mu je družbo delal tudi Anton Krkovič.

“Mi imamo danes v politiki, imeli smo predsednika , ki je nekaj časa preživel v zaporu, kjer mu je družbo delal tudi Anton Krkovič.  Anton Krkovič je meni odprl oči kako razmišlja druga stran. Jaz sem prepričan, da če mi Anton Krkovič ne bi odprl oči, na način. kot mi jih je, mogoče pa ne bi danes sedel jaz tukaj, ampak bi bil nekdo drugi predsednik vlade in bi ga spraševali kaj drugega. Morate se obdati z ljudmi , ki vam lahko na tistem področju, kjer imajo izkušnjo največ povedo. Včasih to pomeni , da moraš za mnenje in izkušnjo vprašat tudi nekoga, ki je prestopil na temno stran zato , da zaščitim svetlobo ni druge poti”.

https://twitter.com/vladaRS/status/1603138592712310784

Po Golobovih besedah sta se mu Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav predstavila 31. maja, dan pred nastopom mandata nove vlade in pred njunim imenovanjem na mesto ministrice in v. d. generalnega direktorja policije. Takrat sta mu tudi predstavila program depolitizacije policije, ki ga je navdušil.

Po pol leta je vprašal, zakaj ta program še ni končan. Ker je po njegovi oceni izvajanje programa potekalo prepočasi, se je odločil, da bo Lindavu podaljšal mandat v. d. generalnega direktorja z enakimi pooblastili, in ga ne bo imenoval za polni mandat. “Naloga vlade, ne samo predsednika vlade, je, da se program, ki je bil ne nazadnje potrjen na volitvah pred imenovanjem vlade in v vladi sami, izpelje. In še enkrat, gospod Lindav ima vsa pooblastila in jaz verjamem, da bo ta program tudi pripeljal do konca, ker ni nobenega razloga, da ne,” je zatrdil Golob.

Kot je dodal, ga je zmotilo, da do pred 10 dnevi v vladi niti niso vedeli, da je kakšen problem, saj se o tem sploh niso pogovarjali. Ob tem je poudaril, da se morajo v politiki med sabo pogovarjati, še posebej najožji sodelavci. “Če se mi, ki smo odgovorni za državo, med sabo ne znamo pogovarjati o tem, kaj nas moti, ampak to tiščimo v sebi, potem pa eksplodiramo in še sami ne vemo, zakaj smo eksplodirali, to je nezrelo,” je ocenil premier.

Kot je pojasnil, še nima kandidata za novega notranjega ministra. “Ker nihče v vladi ni vedel, da obstaja problem, se tudi nihče ni ukvarjal s kadrovanjem. “Kandidat bo primarno strokovnjak, ki se bo pa zavedal, da ko vstopiš v politiko, prenehaš biti strokovnjak in postaneš politik,” je poudaril Golob. Po njegovem mnenju moraš razumeti, da se moraš v politiki pogovarjati, ne pa tiščati v sebi.

DZ se je danes že seznanil z odstopom Bobnarjeve in za vodenje notranjega ministrstva začasno imenoval ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Golob je sicer v zvezi s tem danes na seji DZ odgovrajal na poslanska vprašanja. Zagotovil je, da nihče tako iz njegovega kroga kot tudi ne iz katerega koli kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. Vsa poročila policije po njegovih besedah jasno izkazujejo, da v tem mandatu na policijo ni bilo nobenih političnih pritiskov.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)