“Zgleda ,da so bili “mirni bralci ustave” zgolj v počitkih med orgijami…,” Aleš Hojs o aferi Smodej – “Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ” – TOPNEWS.si

“Zgleda ,da so bili “mirni bralci ustave” zgolj v počitkih med orgijami…,” Aleš Hojs o aferi Smodej – “Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ”

“Zgleda ,da so bili “mirni bralci ustave” zgolj v počitkih med orgijami…,” Aleš Hojs o aferi Smodej – “Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ”

Domnevna afera Smodej buri duhove  tako na družbenih omrežjih kot v politiki. “Zgleda, da so bili “mirni bralci ustave” zgolj v počitkih med orgijami…,” je na Tyitterju zapisal nekdanji  minister  zadeve Aleš Hojs.

 

Smodeja zaradi udeležbe ne petkovih kolesarskih protestih povezujejo še z Inštitutom 8. marec, ker je leta 2019 podpisal eno od njihovih peticij proti spolnemu nasilju.

“Kaj smo se naučili v zadnjih 24 urah? Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ. Ko posiljuje nek duhovnik, pa ne gre posploševati, človek je bil v stiski, drugače pa tako dober in fajn. Kaj smo se naučili v zadnjih 24 urah? Ko posiljuje nek kulturnik, posiljujejo vsi kulturniki, celotna levica, jenullovi kolesarji, skratka vsi anti JJ. Ko posiljuje nek duhovnik, pa ne gre posploševati, človek je bil v stiski, drugače pa tako dober in fajn,” pa na Twitterju zapisal Novica Mihajlović.

“S Smodejem se nisem nikoli družil. Sem pa imel odnos z njegovim očetom. V 90ih sem pred njim spustil hlače, šel na kolena na posebno mizo in tako pred njim razprl zadnjično odprtino. Kot zdravnik mi je namreč v bolnici opravil poseg na hemeroidih. Bo za še eno zgodbo?,” pa Bojanu Požarju glede poznanstva s Smodejem odgovarja Franci Kek.

Ministrstvo za kulturo je po zadnjem primeru domnevnega spolnega nadlegovanja, ki je v javnost prišlo v teh dneh in bilo izpostavljeno tudi na družabnih omrežjih, obsodilo vsakršno nasilje. Ministrica Asta Vrečko je v izjavi za medije izrazila ničelno toleranco do te problematike, tudi v kulturi, ter napovedala preverbo možnih sistemskih ukrepov.

V današnji izjavi je spomnila tudi, da se je ravnokar začelo sojenje enemu od profesorjev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo zaradi domnevnega nadlegovanja študentk. “Tako da očitno je, da je na področju kulture prisoten problem spolnega nadlegovanja in tega je treba absolutno in jasno in najbolj ostro obsoditi,” je dejala ministrica.

Po njenih besedah podatki o spolnem nasilju v Sloveniji govorijo sami po sebi. “Gre za velik družbeni problem, ki se ga ne naslavlja dovolj odkrito, jasno in se o tem ne pogovarjamo dovolj.”

Ker področje kulture iz tega ni izvzeto, bodo po napovedih Aste Vrečko na ministrstvu sprožili vse možne postopke, da bi razmislili, kateri sistemski ukrepi so tisti, ki so v pristojnosti ministrstva, da bi se o tej problematiki bolj odkrito spregovorilo, da bi bil prostor kulture varno okolje ter da bi se žrtve opolnomočile do te mere, da bi se odločile tudi za uradne prijave, pri katerih pa se ne bi počutile zlorabljene in izpostavljene.

“Pozvali bomo tudi vse institucije na področju kulture in umetnosti, da storijo enako,” je napovedala ministrica. Kot je še dodala, nameravajo z nadaljnjimi ukrepi javnost seznaniti v kratkem.

Izjavo za javnost je ministrica podala po tem, ko so nekateri mediji v zadnjih dnevih poročali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim. Smodej po poročanju Slovenskih novic očitke zanika.

Asta Vrečko je podala tudi pojasnilo o njegovem nedavnem obisku na ministrstvu za potrebe intervjuja, kamor je prišel kot urednik portala Kulturnik, ki ga ureja Beletrina, ministrstvo pa ga financira. Kot je povedala, sama z njegovim obiskom ni bila vnaprej seznanjena, Beletrina pa je bila za urejanje portala izbrana na javnem razpisu maja lani. So pa na ministrstvu po njenih besedah že sprožili pregled sodelovanj s Smodejem, ki so se, kot je še dodala, vsa dogajala v preteklosti.

 

COMMENTS

Wordpress (0)