(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi Andrej Magajna – Vili Kovačič na predstavitvi kandidature poskrbel za incident – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi Andrej Magajna – Vili Kovačič na predstavitvi kandidature poskrbel za incident

(V ŽIVO) V predsedniško tekmo tudi Andrej Magajna –  Vili Kovačič na predstavitvi kandidature poskrbel za incident

Predsedniško kandidaturo je na današnji tiskovni konferenci napovedal predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. Kandidiral bo s podporo neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija in 3000 podpisi volivcev. Dejal je, da so ključni problemi v Sloveniji demokratični deficit, nedelovanje nadzornih institucij in korupcija.

Andrej Magajna ni novinec v slovenski politiki. V času pred letom 1990 se je ukvarjal s sindikalno dejavnostjo; aktiven je bil na področju reforme volilne zakonodaje. Svoje zagovarjanje odprtih kadrovskih list je  strokovno obeležil v številnih člankih in prispevkih. Leto 1989  je bil med  soustanovitelji SDZS, politične organizacije, ki se prva deklarirala kot neodvisna politična stranka. (Stanko -predhodnico zdajšnje SDS- ustanovil iniciativni odbor, ki so ga na začetku sestavljali France Tomšič, Andrej Magajna in Gorazd Drevenšek).

Magajna je bil tudi član predsedstva DEMOS-a. Formalno je predlagal ime in kratico demokratične opozicije Slovenije (Demos), na osnovi ideje, ki sta jo sooblikovala z Matjažem Šinkovcem. Zatem je bil poslanec prvega mandata – prve večstrankarske skupščine. Bil prvi vodja poslanske skupine SDSS in podpredsednik stranke Po razhodu z Jožetom Pučnikom, do konca mandata v parlamentu deloval kot neodvisen poslanec. Aktivni član komisije za invalide, odbora za delo, ustavne komisije in drugih delovnih teles.

Kasneje je bi Magajna Soustanovitelj in glavni tajnik Stranke krščanskih socialistov, ki je bila registrirana od 1991 do 1994. Po letu 1995 pa aktivni član Krščansko socialnega gibanja in njegov koordinator. Leta 1991 je bil soustanovitelj Sindikata nezaposlenih in socialno ogroženih Slovenije, ki mu je predsedoval do let 1995.  Kot soustanovitelj je  še vedno aktivni predsednik Društva za nezaposlene Slovenije, Delovna področja delovanja Magajne so predvsem: socialna politika zaposlovanje in poklicna orientacija volilna zakonodaja zakonodaja, ki ureja položaj verskih skupnosti

Kasneje je Magjna še večkrat kandidiral za državni zbor. Predsednik stranke Nova socialdemokracija (prej Krščanskih socialistov Slovenije) od 12. septembra 2007. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi SMS Zeleni. Na državnozborskih volitvah leta 2022 je s stranko kandidiral na listi koalicije Povežimo Slovenijo, vendar se stranka ni uvrstila v parlament.

 

V stranki bodo za zbiranje podpisov skušali aktivirati 300 ljudi, njihova naloga pa bo, da vsak zbere 10 podpisov. “To bo pa težko,” je ocenil Magajna. Kljub temu, da vodi koordinacijo neparlamentarnih strank in je od tam prišla pobuda, naj kandidira, danes ni želel povedati, ali ga bo podprla tudi kaka druga stranka.

Meni, da bi vsak predsednik države moral prepoznati ključne probleme, ki se dogajajo v Sloveniji, in na njih opozarjati. “Ne govoriti, da rabimo zeleni preboj, trajnostni razvoj, digitalizacijo in tako naprej. Teh floskul je polno,” je dejal in dodal, da te besede nič ne pomagajo, če kandidati ne uvidijo ključnih problemov.

Te so po njegovih besedah korupcija, politično kadrovanje, volilni sistem in nedelovanje nadzornih institucij ter občutek ljudi, da na oblast nimajo vpliva. Če bo izvoljen bo sestavil posvetovalni svet oz. svet modrecev, ki bodo o teh temah debatirali.

Na tiskovni konferenci je poudaril nujnost neodvisnih medijev, ki imajo ključno vlogo pri nadzoru nad državnimi institucijami. “Mediji imajo zelo pomembno vlogo, da se tudi drugi nadzorni organi aktivirajo,” je dejal. Magajna se bo, če bo, in tudi če ne bo izvoljen, boril za spremembo zakona o volilni kampanji, saj meni, da kandidati niso enakopravno obravnavani.

O kandidatih, ki so že napovedali svojo kandidaturo na predsedniških volitvah meni, da so v redu. “Samo premalo izpostavljajo ključne probleme, kot je korupcija,” je dejal. Po njegovih besedah mora biti predsednik republike povezovalen, zato mu je tudi všeč predsednik Borut Pahor, ki skuša iskati ravnotežje med vsemi stranmi.

Magajno bo na volitvah sicer podprl tudi aktivist Vili Kovačič. Kovačič je bil prisoten na današnji novinarski konferenci, kjer je skušal predstaviti ustavno pritožbo na sistem predsedniških volitev. Ob tem je novinarjem očital, da ne poročajo o nekaterih temah in da ne opravljajo svojega dela. Po opozorilu Magajne, da to ni tema današnje konference, pa jo je Kovačič protestno zapustil.

Vlaganje kandidatur za volitve predsednika republike uradno sicer še ni mogoče, je pa kandidaturo napovedalo že več kandidatov. V tekmo za stolček v predsedniški palači se med drugim podajajo podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, nekdanji zunanji minister Anže Logar, odvetnica Nataša Pirc Musar, župan Kočevja Vladimir Prebilič, nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, psihoanalitičarka Nina Krajnik, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši, zastopnik Antropozofskega društva Slovenije Leo Trojar, predsednik stranke Stara pravda Ludvik Poljanec ter filozof, novinar in delavec v avstrijski industriji Aleš Ernecl, kandidat civilno-družbenega nestrankarskega gibanja Zdrava družba Boris Vene in ginekologinja Sabina Senčar.

V živo novinarska konferenca, na kateri je Andrej Magajna predstavil kandidaturo za predsednika republike; notranji prostori gostilne Livada.

COMMENTS

Wordpress (0)