Juncker: Evropska komisija bi spoštovala potrdilen izid referenduma o neodvisnosti Katalonije! – TOPNEWS.si

Juncker: Evropska komisija bi spoštovala potrdilen izid referenduma o neodvisnosti Katalonije!

Juncker: Evropska komisija bi spoštovala potrdilen izid referenduma o neodvisnosti Katalonije!

Evropska komisija bi “spoštovala” potrdilen izid referenduma o neodvisnosti Katalonije, je včeraj dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, vendar Katalonija ne sme pričakovati, da bo postala članica EU takoj po izglasovanem referendumu.

katalonia1
katalonia2

“Komisija se ne vključuje v interne, domače debate”, je dejal Juncker in dodal, da je diskusija o referendumu v Kataloniji hipotetična, saj Španija ne priznava referenduma, poroča ameriški Politico.

Juncker je med drugim tudi dejal da, v kolikor bi bila izglasovana neodvisnost Katalonije, potem bi EK spoštovala takšno odločitev.

Juncker je še povedal, da četudi bi se to zgodilo, Katalonija ne bi postala članica EU dan po glasovanju, temveč bi morala slediti enakim proceduram pristopanja Uniji kot članice, ki so bile sprejete v EU, leta 2004. Predsednik Evropske komisije je še dodal, da bi se enaki principi uporabljali tudi v primeru neodvisnosti Škotske.

Politično vodstvo Katalonije je obljubilo, da bo izvedlo referendum 1. oktobra, medtem ko je španski premier Mariano Rajoy najavil, da ga bo preprečil z vsemi sredstvi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)