Predsedniške volitve: Od ponedeljka možno vlaganje kandidatur – Prvi krog bi po Vox populi dobil Anže Logar, v drugem krogu bi slavila Nataša Pirc Musar – TOPNEWS.si

Predsedniške volitve: Od ponedeljka možno vlaganje kandidatur – Prvi krog bi po Vox populi dobil Anže Logar, v drugem krogu bi slavila Nataša Pirc Musar

Predsedniške volitve:  Od ponedeljka možno vlaganje kandidatur – Prvi krog bi po Vox populi dobil Anže Logar, v drugem krogu bi slavila Nataša Pirc Musar

Državna volilna komisija (DVK) je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za predsedniške volitve, ki bodo 23. oktobra. Roki za volilna opravila bodo začeli teči v ponedeljek, 22. avgusta. Volivci bodo od tega dne lahko izrazili podporo posameznim kandidatom, mogoče bo tudi že vlaganje kandidatur. Morebitni drugi krog volitev bo 13. novembra.

 

Druga raziskava javnega mnenja Vox populi pred predsedniškimi volitvami, ki jo je za Dnevnik in Večer naredila Ninamedia, kaže spremembo na vrhu v prvem krogu. Tokrat bi v prvem krogu zmagal poslanec SDS Anže Logar, ne pa pravnica, nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki pa bi slavila v drugem krogu.

Po raziskavi Vox populi bi v drugem krogu premagala Logarja, podprlo bi ga 39,7 odstotka vprašanih, Pirc Musar pa 46,7 odstotka. Bi pa bil Logar po avgustovskih merjenjih v morebitnem drugem krogu uspešnejši od Marte Kos, podprlo bi ga dva odstotka več vprašanih. Kandidatka Gibanja Svoboda bi v drugem krogu izgubila tudi v boju s Pirc Musar. Ta bi prejela 13,8 odstotka več glasov od Kos.

Devet odstotkov vprašanih trenutno z nobenim od kandidatov ni zadovoljnih toliko, da bi komu zaupali svoj glas, štiri odstotke vprašanih pa še ne ve, kako se bodo odločili.

V anketi Vox populi, ki je potekala med 8. in 10. avgustom, je sodelovalo 700 anketirancev. Vprašanje je bilo: Jeseni bodo predsedniške volitve. Katerega izmed naštetih kandidatov bi volili?

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci. Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje najmanj deset njihovih podpisov. Stranke lahko svoje kandidate predlagajo s podpisi najmanj treh poslancev ali 3000 volivcev. Če se kandidat na volitve poda samo s podporo volivcev, pa potrebuje najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Vlaganje kandidatur, ki jim mora kandidat predložiti tudi soglasje, bo mogoče do 28. septembra.

DVK priporoča, da kandidati to storijo prej. “Prej bodo vložene kandidature, prej bodo preizkušene in prej bo znano, kdo se podaja v predsedniško tekmo,” je v izjavi za medije danes dejal direktor DVK Dušan Vučko.

Po izteku roka za vlaganje kandidatur imajo kandidati še pet dni časa, torej do 3. oktobra, da soglasje h kandidaturi umaknejo.

DVK bo po opravljenem preizkusu zakonitosti vloženih kandidatur z žrebom določila vrstni red kandidatur in do 7. oktobra javno objavila seznam kandidatur.

Uradna volilna kampanja pred predsedniškimi volitvami bo stekla 22. septembra in bo trajala do 21. oktobra do polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Predčasno glasovanje bo na posebnih voliščih potekalo 18., 19. in 20. oktobra med 7. in 19. uro.

Volivci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, morajo DVK 30 dni pred dnem glasovanja oziroma do 22. septembra sporočiti, da želijo glasovati po pošti ali na diplomatskem predstavništvu. Volišča bodo na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, za zdaj ostaja tudi volišče na veleposlaništvu v Moskvi.

DVK je danes še sprejela sklep, da se z namenom izogniti se morebitnim zapletom oz. poznemu pošiljanju volilnih gradiv v tujino vsem volivcem, ki bodo glasovali po pošti v tujini, pošlje uradna prazna glasovnica. Volilno gradivo bo Pošti Slovenije predano najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja.

Tudi oskrbovanci domov za starejše ter volivci, ki so v bolnišnicah ali zaporu, lahko okrajni volilni komisiji do 12. oktobra sporočijo, da želijo glasovati po pošti. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi. Ti lahko po pošti glasujejo tudi stalno, če to sporočijo DVK.

Po pošti bodo lahko glasovali tudi volivci, ki jim bo odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Direktor DVK Vučko je ob tem danes še pojasnil, da bodo glede aktualne epidemiološke situacije ves čas na vezi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, predvidoma prihodnji teden se bodo sestali tudi na usklajevalnem sestanku.

Najpozneje 19. oktobra, pa bodo morali okrajnim volilnim komisijam sporočiti svojo željo tisti volivci, ki bi želeli glasovati na volišču v drugem okraju, ker bodo na dan glasovanja izven okraja svojega stalnega prebivališča. Enako velja za tiste volivce, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču in bi želeli glasovati na svojem domu. Da želijo glasovati na volišču v Sloveniji, morajo do tega dne sporočiti tudi tisti volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji.

DVK je danes z rokovnikom volilnih opravil določila tudi datum morebitnega drugega kroga predsedniških volitev, in sicer 13. november.

Prav tako so člani DVK danes med drugim sprejeli navodila volilnim komisijam in volilnim odborom na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini in službi DVK, navodila za delo volilnih odborov in sklep o določitvi oblike in vsebine glasovnice.

COMMENTS

Wordpress (0)