Pisatelja Salmana Rushdieja odklopili z ventilatorja in lahko govoril – Napadalec krivde ne priznava in se “izreka za nedolžnega” – Rushdie je bil v premišljenem napadu zaboden približno 10-krat, pravijo tožilci – TOPNEWS.si

Pisatelja Salmana Rushdieja odklopili z ventilatorja in lahko govoril – Napadalec krivde ne priznava in se “izreka za nedolžnega” – Rushdie je bil v premišljenem napadu zaboden približno 10-krat, pravijo tožilci

Pisatelja Salmana Rushdieja odklopili z ventilatorja in lahko govoril – Napadalec krivde ne priznava in se “izreka za nedolžnega” –  Rushdie je bil v premišljenem napadu zaboden približno 10-krat, pravijo tožilci

Avtor “The Satanic Verses” je bil med dogodkom v podeželskem New Yorku večkrat zaboden. Njegov napadalec se je v obtožnici izrekel za nedolžnega. Pisatelja Salmana Rushdieja so napadli na odru literarne prireditve v podeželskem New Yorku

Pisatelja Salmana Rushdieja so v soboto, dan po tem, ko so ga na javnem nastopu v zvezni državi New York večkrat zabodli, odklopili z ventilatorja in lahko govoril. Obenem je policija skušala ugotoviti motiv napada, ki je naletel na mednarodno obsodbo.

Kolega avtor Aatish Taseer je tvitnil novost o Rushdiejevem zdravstvenem stanju, v katerem je dejal, da je “izključen z ventilatorja in govori (in se šali). ” Andrew Wylie, ki je Rushdiejev agent, je potrdil informacije, vendar ni dal več podrobnosti.

V Indiji rojeni pisatelj je najbolj znan po z bookerjevo nagrado nagrajenem romanu “Midnight’s Children” iz leta 1981, v katerem je ostro kritiziral takratno indijsko premierko Indiro Gandhi.

Toda najbolj razvpit mu je prinesel Satanski verzi, objavljen leta 1988, potem ko so mnogi muslimani knjigo označili za bogokletje. Kasneje so ga prepovedali in zažgali v Indiji, Pakistanu in drugih državah.

Zaradi tega je iranski veliki ajatola Ruholah Homeini leta 1989 izdal fatvo, ki je zahtevala Rushdiejevo smrt . Medtem ko je Homeini istega leta umrl, fatva ostaja v veljavi. Rushdie je od takrat živel v Veliki Britaniji in ZDA.

Avtor je bil večkrat zaboden in utrpel je poškodovana jetra ter pretrgane živce v roki in očesu, je dan prej povedal njegov agent. Po poročanju naj bi izgubil poškodovano oko.

Zaboden se je zgodil v ustanovi Chautauqua, približno 55 milj (88 kilometrov) jugozahodno od Buffala v zvezni državi New York, kjer naj bi Rushdie imel predavanje o tem, kako Združene države ponujajo azil umetnikom v izgnanstvu.

Romanopisec Salman Rushdie je bil hospitaliziran po napadu z nožem. Priče so povedale, da je moški stekel na oder, ko je Rushdie nameraval predavati, nato pa ga je napadel. Osumljenca so na kraju prijeli policisti, ki so zavarovali dogodek.

Osumljenec se je pojavil na sodišču in se med obtožnico v zahodnem New Yorku izrekel za nedolžnega za poskus umora in napad. Sodnik je odredil pridržanje 24-letnika brez varščine po tem, kar je tožilec označil za “vnaprej načrtovan” zločin.

Okrožni državni tožilec Jason Schmidt je dejal, da se je moški namenoma postavil v položaj, da bi škodoval Rushdieju, tako da je vnaprej dobil prepustnico za dogodek in prišel dan prej s ponarejeno izkaznico. “To je bil ciljno usmerjen, neizzvan, vnaprej načrtovan napad na gospoda Rushdieja,” je dejal Schmidt.

Njegov odvetnik, javni zagovornik Nathaniel Barone, je dejal, da so oblasti rabile predolgo, da so njegovo stranko postavile pred sodnika, zaradi česar je bil “priklenjen na klop v vojašnici državne policije”. “Ima to ustavno pravico do domnevne nedolžnosti,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)