Po gasilcih “na suhem” ostali še prostovoljci sekalci – Kako so SiDG Slovenski državni gozdovi dobesedno “nategnili” številne prostovoljce in sekače, ki so na Krasu sekali in odvažali drevesa, da ogenj ne bi preskočil – TOPNEWS.si

Po gasilcih “na suhem” ostali še prostovoljci sekalci – Kako so SiDG Slovenski državni gozdovi dobesedno “nategnili” številne prostovoljce in sekače, ki so na Krasu sekali in odvažali drevesa, da ogenj ne bi preskočil

Po gasilcih “na suhem” ostali še prostovoljci sekalci –  Kako so SiDG Slovenski državni gozdovi dobesedno “nategnili” številne prostovoljce in sekače, ki so na Krasu sekali in odvažali drevesa, da ogenj ne bi preskočil

Se še spomnite srce parajočih poročil MSM mainstream medijev, ki so dan za dnem na Krasu delali številne “human story” o nesebičnem junaštvu ljudi, ki so poleg  gasilcev in številnih prostovoljcev-sekačev  brezplačno in nesebično podirali in odvažali drevesa in delali pregrade, da ogenj ne bi preskočil na vedno nove gozdne površine.

Območje so, poleg novinarjev, dan za dnem oblegali tudi politiki, ki so jih intervjuali in snemali kako se rokujejo s prostovoljci in jih trepljajo po rami, ter se jih zahvaljujejo za prostovoljno in nesebično pomoč pri obvladovanju požara. Na koncu je vse ostalo pri “shake hands”.

Številni, ki so za obvladovanje “največjega požara v Sloveniji” na Kras pripeljali tudi težko mehanizacijo za spravilo lesa in zato niso dobili niti centa plačila, so si obetali vsaj, da bodo lahko delno pokrili stroške z odkupom degradiranega lesa, ko ga je potrebno odstraniti s pogorišča.

Dokler je bilo vroče in je ogenj še tlel so jim SiDG -Slovenski državni gozdovi obljubili, da bodo lahko odkupili les za sekance po določeni ceni in sicer po 14,3 evra za kubik sečnih ostankov za zelene sekance. Vse je izgledalo idealno “roka-roka,” bile so poslane pogodbe in vse je izgledalo, da je dogovor “dol dan,” kot bi se reklo po domače.

Državna blagajna, oziroma v konkretnem primeru blagajna SDG bi bila, kljub izgubam zaradi požara polna, številni prostovoljci, ki so pomagali, pa so bili kljub izgubljenim uram in požrtvovalnosti zadovoljni, da si bodo povrnili vsaj stroške za gorivo, če že dela ne bodo dobili plačanega.

 

 

Ko se je požar umiril in ko ni bilo več nevarnosti pa je sledil šok, ko so dobili nove pogoje pod katerimi lahko odkupijo les, ki so ga  pred tem sicer brezplačno posekali in odvažali. Prvotna ponudba oziroma že poslani osnutki  pogodb za odkup lesa za sekance so bistveno spremenile. Prostovoljci – sekači , ki so se dogovorili za odkup lesa so dobili naslednje sporočilo:

“Pošiljam vam pogodbo ter pristopno izjavo.

Sečni ostanki za zelene sekance so veje iglavcev in listavcev, debeline pod 7 cm, cena 14,13 EUR/ m3 brez ddv.

Les za celulozo in plošče iglavcev ter les za celulozo in plošče listavcev so dolžine 2-6 m, minimalni premer od 8 cm naprej,… celulozni les ostali iglavci cena 43,98 EUR/ m3 brez ddv”.

Sledil je šok, saj so se prvotno dogovorjeni pogoji nakupa lesa za sekance bistveno spremenili. Prostovoljci so bili šokirani, vendar so jim iz SDG-ja odgovorili, da prvotna ponudba in dogovor velja “malo morgen”.

Prostovoljci sekači, ki so sodelovali pri gašenju požara so bili v šoku in so protestirali pri odgovornih. Kot odgovor pa so dobili naslednje sporočilo:

“Pozdravljeni!

Glede na današnji telefonski pogovor smatramo, da se ne strinjate s sortimentno strukturo, ki vam je bila poslana v osnutku pogodbe.

Posledično se ne strinjate tudi s predračunom. Pogodba je veljavna s podpisom obeh pogodbenih strank, do podpisa z naše strani ne bo prišlo.

 Za nakup lesa pod pogoji kot jih določamo imamo dovolj interesentov zato se vam zahvaljujemo za sodelovanje”.

Po gasilcih, ki jim je bilo prvotno obljubljen, da bodo za vsak dan dobili okoli 60 oziroma 90 evrov od države, plačila pa je podvojil še ajdovski podjetnik Boscarol, so tako “na suhem” ostali še prostovoljci – sekalci, ki so namesto obljube po odkupu degradiranega  lesa za sekance tako dobili “sredinec”.

Celotno korespondenco kot tudi ostale dogovore in osnutke pogodb hranimo v uredništvu Topnews.si, saj se nam zdi nepravično, da bi potem, ko so na pogorišču pustili “znoj in solze,”  po neprespanih nočeh in stroških, ki so jih imeli z uporabo in premikom mehanizacije, bili še javno izpostavljeni ali pa bog ne daj deležni kritike, da gre za “nekakšne vojne” ali “požarne dobičkarje”.

COMMENTS

Wordpress (0)