Ameriško-kitajski odnosi – Nekdanji urednik državnih medijev na Kitajskem izjavil, da bi bilo “prav, če bi Ljudska osvobodilna vojska sestrelila letalo Pelosijeve, če jo bodo na Tajvan pospremila ameriška bojna letala” – TOPNEWS.si

Ameriško-kitajski odnosi – Nekdanji urednik državnih medijev na Kitajskem izjavil, da bi bilo “prav, če bi Ljudska osvobodilna vojska sestrelila letalo Pelosijeve, če jo bodo na Tajvan pospremila ameriška bojna letala”

Ameriško-kitajski odnosi – Nekdanji urednik državnih medijev na Kitajskem izjavil, da bi bilo “prav, če bi Ljudska osvobodilna vojska sestrelila letalo Pelosijeve, če jo bodo na Tajvan pospremila ameriška bojna letala”

Postanek na Tajvanu ni potrjen, predsednica predstavniškega doma ZDA je odpotovala  v Singapur, Malezijo, Južno Korejo in Japonsko, poroča Financial Time.

Urad Nancy Pelosi je dejal, da bo turneja “ponovno potrdila močno in neomajno zavezanost Amerike našim zaveznikom in prijateljem v regiji”
Kitajska je zaostrila svoje grožnje zaradi morebitnega obiska Nancy Pelosi na Tajvanu ta teden in izvedla pomorske vaje po vsej regiji, le nekaj ur pred prihodom ameriške predsednice predstavniškega doma v vzhodno Azijo.

Pelosijeva pisarna je sporočila, da je kongresna delegacija pod vodstvom predsednice v nedeljo odpotovala v Singapur, Malezijo, Južno Korejo in Japonsko. Izjava ni potrdila, ali in kdaj bo Pelosi izpolnila svoje načrte za obisk Tajvana , samoupravnega otoka, za katerega Peking trdi, da je del njegovega suverenega ozemlja.

Namen potovanja, ki je dodatno zaostrilo krhke kitajsko-ameriške vezi , je “ponovna potrditev močne in neomajne zavezanosti Amerike našim zaveznikom in prijateljem v regiji”, so sporočili iz urada Pelosijeve. V šestčlanski delegaciji so vodje odborov predstavniškega doma za zunanje zadeve in oborožene sile.

Ameriška gospodarska zbornica v Singapurju je sporočila, da bo v ponedeljek popoldne organizirala osebni dogodek s Pelosi.

Prejšnji teden je med njunim prvim videopozivom po marcu Xi Jinping Joeju Bidnu dejal, da se ZDA ” igrajo z ognjem “, ker niso preprečile takšnih obiskov ameriških delegacij, kar kitajska vlada obravnava kot “vmešavanje zunanjih sil” v njene notranje zadeve. .

V sobotni objavi na kitajskem družbenem omrežju je Hu Xijin, odkriti nekdanji urednik državnih medijev, dejal, da je “v redu [da Ljudska osvobodilna vojska] sestreli letalo Pelosijeve,” če  bi ga na Tajvan pospremila ameriška bojna letala.

V prejšnji objavi na Twitterju je nekdanji vodja tabloida, ki ga je izdala vodilna časopisna skupina kitajske komunistične partije, dejal, da bi morala Kitajska “kaznovati” Pelosi, če ne odpove svojega načrtovanega obiska Tajvana . “[Zračne sile] PLA bodo zagotovo naredile njen obisk v sramoto sebi in ZDA,” je dodal Hu.

“Pelosi je eden najpomembnejših nacionalnih voditeljev v ZDA,” je dejal Lu Xiang, ameriški strokovnjak na Kitajski akademiji družbenih ved v Pekingu. »Za ljudi v njenem položaju ima vsaka poteza posledice. Če obišče Tajvan brez privolitve Kitajske, bi to imelo resne posledice, vključno z vojaškimi.

Za prikaz svojih zmogljivosti je PLA v soboto izvedla vaje z živim streljanjem v Pingtanu, obalnem območju v jugovzhodni provinci Fujian, približno 125 km od Tajvana. Državni mediji so objavili tudi posnetke kitajskega rušilca, ki strelja z orožjem v Južnokitajskem morju, skozi katerega naj bi po obisku Singapurja plula skupina letalonosilk USS Ronald Reagan.

Kitajska uprava za pomorsko varnost je plovila opozorila, da bo PLA 2. in 3. avgusta izvedla več vaj z živim streljanjem na drugem območju Južnokitajskega morja.

Kot poroča  The New York Times  o predstavniki Bidnove administracije  povedali, da pričakujejo, da bo njeno potovanje vključevalo postanek v Tajvanu , kar bi bil najvišji obisk ameriškega uradnika v zadnjih 25 letih. Toda Pelosi ni povedala, ali bo odšla na samoupravni otok. Špekulacije o tej možnosti so vznemirile tako Peking kot Washington. Kitajska, ki Tajvan šteje za svoje ozemlje, zadnje dni vse bolj ostro svari, da bi obisk Pelosijeve izzval odziv, morda vojaški. Predstavniki administracije so priznali, da ne vedo, v kolikšni meri je Kitajska pripravljena tvegati spopad.

Bidnovo administracijo postaja vse bolj zaskrbljeno , da bi lahko kitajski voditelj Xi Jinping v naslednjem letu in pol poskušal ukrepati proti Tajvanu. Med dvournim telefonskim klicem v četrtek je Xi posvaril Bidna pred “igranjem z ognjem” glede Tajvana, v skladu z izjavo kitajske vlade, ki Pelosi ni izrecno omenila.

V preteklem letu so kitajska vojaška letala vse pogosteje preiskovala tajvanski zračni prostor. Junija je Peking zvišal stave z razglasitvijo jurisdikcije nad Tajvansko ožino. In v soboto je kitajska vojska sporočila, da bo izvedla vaje z živim strelivom ob provinci Fujian, približno 80 milj od Tajvana.

COMMENTS

Wordpress (0)