(VIDEO) Nevladne organizacije, kot “četrta koalicijska stranka”? – Gorna Forbici direktor (CNOVS, po sestanku z Robertom Golobom meni, da “občutek zadnjih dveh mesecev namreč ni kaj prida drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nevladne organizacije, kot “četrta koalicijska stranka”? – Gorna Forbici direktor (CNOVS, po sestanku z Robertom Golobom meni, da “občutek zadnjih dveh mesecev namreč ni kaj prida drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše”

(VIDEO) Nevladne organizacije, kot “četrta koalicijska stranka”? – Gorna Forbici direktor (CNOVS, po sestanku z Robertom Golobom meni, da “občutek zadnjih dveh mesecev namreč ni kaj prida drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše”

Vlada si,  kot je po po današnjem že  drugem sestanku z nevladnimi organizacijami poudaril premier Robert Golob , sicer   želi še okrepiti sodelovanje z nevladnimi organizacijami . Predstavniki nekaterih nevladnih organizacij pa so izrazili nezadovoljstvo, ker jih vlada ni vključila v pogovore o protidraginjskih ukrepih, prav tako niso bili seznanjeni z zdravstveno reformo.

Kot je v izjavi za javnost po sestanku z nevladnimi organizacijami poudaril predsednik vlade, je bil cilj današnjega sestanka, da se seznanijo s predstavniki civilne družbe in nevladnih organizacij ter da se “konkretne organizacije in zveze povežejo s konkretnimi ministrstvi in se z njimi pogovorijo o operativnih nalogah”. S tem namenom se je današnjega sestanka udeležila tudi zelo močna ekipa z vseh ministrstev, je poudaril.

Današnjega, že drugega sestanka, se je sicer udeležilo več deset nevladnih organizacij.

“Vsaka organizacija ima svoje poslanstvo in svoje poglede na to, kje bi želela prispevati v družbi in to je tisto, kar nas bogati. Najlepše se je to videlo v primeru požara na Krasu, kjer je v resnici civilna družba v obliki prostovoljnih društev, ne samo gasilcev, prispevala k temu, da je ta nesreča bila hitreje in bolj učinkovito odpravljena. In ravno civilna družba bo tista, ki bo verjetno v veliki meri prispevala k temu, da bomo Kras tudi uspešno in učinkovito ozelenili in, upam, vrnili v boljše stanje, kot je bilo pred požarom.”

Po Golobovih besedah so mlajše nevladne organizacije na sestanku najbolj izpostavljale sistemsko financiranje, starejše, bolj uveljavljene, pa so bile bolj konkretne pri spremembah zakonodaje, s katerimi bi odpravile administrativne ovire pri delovanju. Predsednik vlade se je ob tem zahvalil vsem prostovoljcem in nevladnim organizacijam, ki delujejo v javno korist. Kot je dejal, so nevladne organizacije pozvali k temu, da sodelovanje še okrepijo.

Po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik se je na današnjem sestanku pokazala vsa raznolikost nevladnega sektorja, kjer imamo 27.000 nevladnih organizacij, te pa opravljajo zelo različne naloge na zelo različnih področjih in so tudi različno organizirane.

Kot je dejala, je bil sestanek namenjen “operativi”, in sicer se bodo ministrstva po vertikali povezala z nevladnimi organizacijami, kjer bodo določili tudi svoje prioritete sodelovanja. Vlada pa se je zavezala tudi temu, da bo vsako od ministrstev imelo svojega predstavnika, ki bo zadolžen za komunikacijo z nevladnimi organizacijami. Po njenih besedah bodo proučili tudi možnosti, kako nevladnim organizacijam, ki opravljajo javne storitve v imenu države, zagotoviti ustrezno financiranje, ki bo verjetno sistemsko.

V Inštitutu 8. marec so bili po besedah njegove direktorice Nike Kovač zelo veseli povabila na današnji sestanek, veseli jih tudi, da je vlada podprla zakon proti škodljivim ukrepom oblasti, so pa na sestanku izrazili nezadovoljstvo, da so bili v zadnjih nekaj tednih izpuščeni iz vseh pogovorov o protidraginjskih ukrepih, prav tako niso bili seznanjeni z zdravstveno reformo. “Upamo, da to ne nakazuje trenda za naprej,” je poudarila Nika Kovač. Po njenih besedah želijo v Inštitutu 8. marec govoriti o konkretnih zavezah iz koalicijske pogodbe in pri tem aktivno sodelovati. “Na sestanku je vlada sedela v prvih vrstah, mi pa za njimi. Jeseni si želimo ob vseh referendumih in ob vsem, kar nas čaka, stati drug in drugem in aktivno sodelovati,” je poudarila.

Inštitut 8. marec: “Še nekaj misli z današnjega sestanka.
Današnje sporočilo Roberta Goloba, da si vlada želi sodelovanja in pogovorov o vseh načrtovanih reformah, je sicer fajn.
Ni pa fajn, če državna sekretarka ministrstva za finance Saša Jereb takoj za tem, ko premier zapusti dvorano, izjavi, da pa se njeno ministrstvo ne misli z nikomer pogovarjati o davčni reformi in davčni politiki, ker da gre za specialistično temo.
Res ne razumemo, kako lahko še komu ni jasno, da so davki ena najpomembnejših družbenih tem.
Od davčne politike je odvisno, koliko solidarni smo lahko kot družba, koliko in kakšne javne storitve si lahko privoščimo, koliko lahko vlagamo v razvoj, investicije, šolstvo in javno zdravstvo.
Če o čem, se mora zato vlada z družbenimi skupinami pogovarjati ravno o davčni politiki. Ravno o davkih je treba iskati najširši družbeni konsenz.
Zato pričakujemo, da premierjevo današnje sporočilo slišijo tudi na finančnem ministrstvu in da začnejo dialog o vsem, kar je glede davkov napovedano v koalicijski pogodbi, …
… od popravkov letošnje novele zakona o dohodnini do uvajanja celovitega sistema progresivne obdavčitve, premoženja, prenove sistema davčnih olajšav pri davku od dohodka pravnih oseb in prenove obdavčitve normiranih samostojnih podjetnikov in gospodarskih družb,”so po sestanku zapisali v Inštitutu 8. marec.

Goran Forbici direktor Centra nevladnih organizacij (CNVOS): “Gre za drugi sestanek, jaz sem vesel, da je bil bolj operativni kot je bil prvi. Mislim, da potrebe po sestankovanju  s samim predsednikom v tako velikem številu ni več za kakšno leto, ko bomo lahko pogledali  ali to kar je bilo dogovorjeno danes drži in ali je prineslo kakšne uspeh. Namreč izziv današnjega sestanka in kar je bilo nenazadnje tudi moje pričakovanje je bilo, da se operativno dogovorimo kako lahko nevladne organizacije z ministrstvi sodelujejo pri ključnih napovedanih reformah,” je dejal Forbici in dodal , da v nevladnem sektorju imajo svoje prioritete nekatere od njih sovpadajo z prioritetami vlade. Sam bi si kot je dejal želel, da se ministrstva z njimi pogovarjajo predvsem o tistem o čemer se sami pogovarjajo največ, to pa so reforme javnega zdravstva, davčna  reforma in antidraginjski ukrepi.

Občutek zadnjih dveh mesecev, kljub vsem dobrim obetom, namreč ni kaj prida drugačen, kot je bil pod vlado Janeza Janše oziroma rekel bi, da je občutek nas v nevladnem sektorju podoben, kot je bil pred kakšnim tednom dni na ekonomsko socialnem svetu, kjer so bili socialni partnerji sprva nekoliko začudeni, ker je vlada kar nekaj pomembnih ukrepov sprejela brez kakršnega koli posvetovanja in v prihodnje, v jeseni pričakujejo vključitev v vse te pogovore in snovanje vseh teh reform.

Moram pa reči, kar me je danes najbolj presenetilo je vendarle izjava državne sekretarke z ministrstva za finance, ki je rekla, da na ministrstvu za finance ne čutijo, da bi se s komerkoli morali pogovarjati o davkih in davčni reformi, kajti ker gre bojda za zelo specialistično temo.
Moj odgovor je: davki so najeminentnejša družbena tema in od tega je odvisno koliko bomo solidarnostni kot družba in od tega kako jih zberemo in kako so razporejeni je seveda tudi odvisno to, kako smo strukturirani. Tako da sam pričakujem, da bo ministrstvo za finance, ki tradicionalno velja za najbolj zaprtega sogovornika ali pa najmanj odprtega, razumelo in da bomo v snovanje široke davčne reforme, kot jo napoveduje koalicijska pogodba vključeni vsi, od socialnih partnerjev do nevladnih organizacij”.

Janez Sušnik, predsednik ZDUS: “Ja poglejte mi smo danes bili prvič, prvič so nas prezrl,i danes smo bili na vrsti. Seveda tukaj so bile povabljene različne strukture civilne družbe in na tak način seveda se ne da zadeve urejati. Sklep, ki je bil danes prejet potem, da se bo to res po resorjih obravnavala problematika, to je edino dobro, ker drugače pa seveda ne pašemo skupaj. Nikakor ne in na takih mitingih se ne da nič dogovoriti. To je pač tudi zato, ker je bil namen vlade, da nas skličejo, ne pa da kaj rešimo. Nekateri so kaj povedali drugi pa niso nič, problemov je pa cel kup“.

COMMENTS

Wordpress (0)