Medijska hiša Russia Today je v sredo izgubila sodni boj proti prepovedi oddajanja v Evropski uniji – “Prenosi iraške tragedije, v režiji ameriškega CNN-a, so bili pa izobraževalni program za človekoljubne Evropejce” pa je eden od kritičnih zapisov na Twitterju – TOPNEWS.si

Medijska hiša Russia Today je v sredo izgubila sodni boj proti prepovedi oddajanja v Evropski uniji – “Prenosi iraške tragedije, v režiji ameriškega CNN-a, so bili pa izobraževalni program za človekoljubne Evropejce” pa je eden od kritičnih zapisov na Twitterju

Medijska hiša Russia Today  je v sredo izgubila sodni boj proti prepovedi oddajanja v Evropski uniji –  “Prenosi iraške tragedije, v režiji ameriškega CNN-a, so bili pa izobraževalni program za človekoljubne Evropejce” pa je eden od kritičnih zapisov na Twitterju

Medijska hiša Russia Today pod državnim nadzorom je v sredo izgubila sodni boj proti prepovedi Evropske unije, uvedeni marca zaradi domnevnih dezinformacij, zaradi česar je Kremelj posvaril pred povračilnimi ukrepi proti zahodnim medijem.

Drugo najvišje evropsko sodišče je potrdilo odločitev EU, sprejeto potem, ko je Bruselj obtožil Russia Today sistematičnega dezinformiranja o ruski invaziji na Ukrajino.

“Veliki senat splošnega sodišča zavrne zahtevo RT France za razveljavitev aktov sveta, sprejetih po izbruhu vojne v Ukrajini, ki tej organizaciji začasno prepovedujejo oddajanje vsebin,” je sporočilo splošno sodišče s sedežem v Luksemburgu.

Sodniki so podprli svobodo sveta voditeljev vlad EU, da sprejme omejevalne ukrepe na tem področju, in zavrnili argumente Russia Today, da prepoved omejuje svobodo izražanja.

“Omejitve svobode izražanja RT France, ki bi jih lahko imeli zadevni omejevalni ukrepi, so sorazmerne, kolikor so primerne in potrebne za zasledovane cilje,” so sodniki zapisali v svoji odločitvi.

“Sodišče tudi ugotavlja, da ti ukrepi ne kršijo nesorazmerno bistvene vsebine svobode gospodarske pobude RT France, saj so začasni in jih je mogoče razveljaviti,” so sporočili. Kremelj je dejal, da je odločitev sodišča EU “izjemno negativna” in da bo Moskva v odgovor sprejela podobne ukrepe proti zahodnim medijem.

V pogovoru z novinarji je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da Russia Today ne more delovati v Evropi, a upa, da bo našla vrzeli za nadaljevanje oddajanja.

RT France je sporočil, da se bo pritožil na Sodišče Evropske unije, najvišje v Evropi. “Potrditev te splošne prepovedi z negotovim izrazom s strani sodišča na žalost kaže, da se pravosodna oblast Evropske unije ne more ali noče zoperstaviti politični moči,” je v izjavi dejala Xenia Fedorova, predsednica RT France.

Sankcija EU, ki velja za angleško enoto RT in operacije v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in Španiji, pomeni, da operaterji iz EU ne morejo predvajati ali razširjati vsebine RT. Prepoved vključuje začasno ukinitev dovoljenj za oddajanje RT ter dogovorov o odobritvi, prenosu in distribuciji z njenimi partnerji v EU.

COMMENTS

Wordpress (0)