Lavrov: “Vključite severni tok 2 ali pa zmrznite in sesujte gospodarstvo” – Ali se nam zaradi padanja novih nemških izvoznih naročil obeta svetovna recesija? – TOPNEWS.si

Lavrov: “Vključite severni tok 2 ali pa zmrznite in sesujte gospodarstvo” – Ali se nam zaradi padanja novih nemških izvoznih naročil obeta svetovna recesija?

Lavrov: “Vključite severni tok 2 ali pa zmrznite in sesujte gospodarstvo” –  Ali se nam zaradi padanja novih nemških izvoznih naročil obeta svetovna recesija?

Ruska družba Gazprom bo po napovedih dobavo plina prek plinovoda Severni tok danes zmanjšala na 20 odstotkov polne zmogljivosti, potem je dobava že sedaj zmanjšana na 40 odstotkov. Gazprom kot razlog za manjšo dobavo navaja popravilo plinskih turbin. Moskva je omejila dobavo plina v plinovodu Severni tok na eno petino njegove zmogljivosti. rezultat? Naraščajoče cene plina po Evropi, piše portal Politico.

Ruski energetski velikan je v ponedeljek sporočil, da bo pretok plina po plinovodu, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo, danes ob 7. uri po moskovskem času (ob 6. uri po srednjeevropskem poletnem času), zmanjšal na 33 milijonov kubičnih metrov, kar predstavlja 20-odstotne zmogljivosti plinovoda. Ustavil bo namreč še eno Siemensovo turbino na kompresijski postaji Portovaja, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Popravilo ene od turbin je Gazprom kot razlog navajal že ob zmanjšanju dobave sredi junija na 40 odstotkov. Pretok plina je nato 11. julija zaradi, kot je sporočil, vzdrževalnih del popolnoma ustavil. Plin je skladno z napovedmi znova stekel 21. julija, a v količini kot pred ustavitvijo, torej na 40 odstotkih zmogljivosti.

Siemens Energy je v ponedeljek sporočil, da je turbina (ki je bila na popravilu v Kanadi in je bila navedena kot razlog za zmanjšanje dobave v juniju,  že od začetka prejšnjega tedna pripravljena za izvoz iz Nemčije v Rusijo, ampak da manjka še carinska dokumentacija za uvoz v Rusijo, ki pa jo lahko priskrbi le stranka, torej Gazprom.

Ta je v ponedeljek na Twitterju tudi objavil, da je od Siemensa prejel dokumente, ki so jih izdale kanadske oblasti, da pa ti ne odpravljajo tveganj, ki jih vidi Gazprom, in da se ob tej dokumentaciji porajajo nova vprašanja.

Nemčija je v ponedeljek po Gazpromovi napovedi sporočila, da po njenih informacijah ni tehničnih razlogov za zmanjšanje dobave. Enako je v torek, potem ko so ministri EU za energetiko dosegli dogovor o zmanjšanju porabe plina v EU, dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je tudi ocenila, da Gazpromova napoved dodatno kaže na nezanesljivost Rusije kot dobaviteljice energije. Zahvaljujoč dogovoru o zmanjšanju porabe plina “smo pripravljeni nasloviti našo energetsko varnost na evropski ravni kot unija”, je dodala.

https://twitter.com/bilgladen/status/1552377023695396865

Dogovor predvideva 15-odstotno prostovoljno znižanje porabe plina med avgustom letos in marcem 2023 glede na povprečje zadnjih petih let. Vključuje tudi možnost uvedbe obveznega zmanjšanja porabe, kar pa bodo morale na predlog komisije potrditi članice. Predlog komisije so tako članice precej spremenile. Poleg pristojnosti glede uvedbe obveznega zmanjšanja so dodale še več izjem za države članice.

“Strmoglavljenje nemških izvoznih naročil kaže upad globalnega povpraševanja, kar bo, če se trend ne obrne, zmanjšalo tudi naš izvoz in BDP,” je na Twitterju zapisal Matej Lahovnik, kjer je retvital Robina Brooksa:

“Prihaja svetovna recesija. Nova nemška izvozna naročila padajo (modro). Nemčija je ena izmed vodilnih svetovnih izvoznic, zato gre za omajajoče svetovno povpraševanje in prihajajočo svetovno recesijo. Edini odstotek je Kitajska (črna) in to je le začasen odboj po COVID…”

 

Medtem, ko Evropa ni z naklonjenostjo sprejela sporočila Lavrova, da je “Severni tok 2 je popolnoma pripravljen za potrebe Evrope, vendar zaradi političnih razlogov ne deluje zaradi EU, ” pa imajo več posluha za Rusijo na tako imenovanem globalnem Jugu.  “Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je morda pričakoval težko vožnjo na svoji turneji po Afriki ta teden. Namesto tega ga sprejmejo odprtih rok,”piše Blumberg.

 

“Zakaj bi pričakoval grobo turo. Rusija je zelo priljubljena v Afriki in tudi Putin. Seveda je dobrodošel. Sovjetska zveza je oskrbovala in podpirala osvobodilna gibanja proti Zahodu. V Afriki se na vojno v Ukrajini ne gleda kot na brutalno imperialistično ekspanzijo, temveč bolj kot na pravičen boj proti Zahodu. Tako imenovani globalni jug je tako imenovani zahodni svet obvladoval že desetletja, stoletja. Nekdanje kolonialne sile se še naprej obnašajo kot posestniki. Vendar ni presenečenje,” so Bloombergov zapis  komentirali na Twitterju.

“Izolirati Rusijo? Globalnemu jugu nihče ni povedal,” je  v provokativnem stilu zaključuje Bloomberg.

COMMENTS

Wordpress (0)