(V ŽIVO) Inštitut 8. marec “preventivno” s tiskovno konferenco nad morebitni veto državnega sveta na zakon o “dejanšizaciji” (zakon proti škodljivim ukrepom oblasti) – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Inštitut 8. marec “preventivno” s tiskovno konferenco nad morebitni veto državnega sveta na zakon o “dejanšizaciji” (zakon proti škodljivim ukrepom oblasti)

(V ŽIVO) Inštitut 8. marec “preventivno” s tiskovno konferenco nad morebitni veto državnega sveta na zakon o “dejanšizaciji” (zakon proti škodljivim ukrepom oblasti)

V parlamentu, kjer so se za poslance začele dolge parlamentarne počitnice pobudo prevzema državni svet. Tako je za danes sklicana  izredna seja komisije DS za državno ureditev, na kateri bodo razpravljali o pobudi za odložilni veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki ga je državni zbor potrdil konec prejšnjega tedna.

Seja komisije se bo začela ob desetih, pred tem pa je Inštitut 8. marec, ki je pobudnik zakona o “dejanšizaciji” sklical preventivno tiskovno konferenco n kateri bodo govorili o poskusu preprečitve sprejetja Zakona proti škodljivim ukrepom oblasti s strani Državnega sveta.

 

Državni svet bo sicer danes odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V primeru, da bo pristojna komisija DS na današnj seji prižgala zeleno luč pobudi Inženirske zbornice Slovenije, pa bi državni svetniki na seji lahko odločali tudi o vetu na zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti.

 

Državni svetniki bodo o odložilnem vetu na novelo zakona o RTVS odločali na pobudo skupine svetnikov s prvopodpisanim Matjažem Gamsom. Med drugim z dnem uveljavitve zakona preneha mandat organov odločanja, medtem ko se novouvedeni svet RTVS nato konstituira najpozneje v roku 60 dni. To po mnenju predlagateljev veta predstavlja nerazumno kratek čas, so pojasnili v obrazložitvi predloga odložilnega veta.

Vladno novelo zakona o RTVS je DZ s 53 glasovi za in 26 proti sprejel v četrtek. Namen novele je spremeniti zdajšnji način upravljanja in vodenja zavoda tako, da se politika umakne iz zavoda, da se onemogoči politično podrejanje in vmešavanje v kadrovske in uredniške odločitve in da se zavod vrne javnosti in zaposlenim.

Še pred začetkom izredne seje DS pa se bo dopoldne sestala tudi komisija DS za državno ureditev, ki bo obravnavala pobudo za veto na zakon za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države, ki so jo vložili v Inženirski zbornici Slovenije. Tudi slednjega je sicer DZ v preteklem tednu potrdil z 52 glasovi poslancev.

Zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše, med drugim tudi gradbeni zakon. Ta je že v postopku sprejema razdelil arhitekturno in inženirsko stroko, predvsem glede vodenja projektov, medtem ko zakon proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti spreminja prav to področje.

Če bo pristojna komisija DS takšnemu predlogu prižgala zeleno luč, pa bi lahko državni svetniki ob vetu na vladno novelo zakona o RTVS danes odločali tudi še o vetu na omenjen zakon. DZ bo moral v primeru izglasovanega veta o zakonih ponovno odločati, za pa bo moralo glasovati najmanj 46 poslancev.

COMMENTS

Wordpress (0)