(VIDEO) Poslanke in poslanci stranka SDS “v redkih trenutkih oddiha” – Kaj počnejo Janez Janša in njegovi poslanci, ko so sicer v službi, vendar niso na sejah DZ-ja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Poslanke in poslanci stranka SDS “v redkih trenutkih oddiha” – Kaj počnejo Janez Janša in njegovi poslanci, ko so sicer v službi, vendar niso na sejah DZ-ja

(VIDEO) Poslanke in poslanci stranka SDS “v redkih trenutkih oddiha” – Kaj počnejo Janez Janša in njegovi poslanci, ko so sicer v službi, vendar niso na sejah DZ-ja

Res je, da so se začele parlamentarne počitnice, kar pomeni, da do začetka septembra v parlamentu ni pričakovati pretirane aktivnosti predstavnikov ljudstva. Je pa neobičajno, da bi poslanci oziroma katera od poslanskih skupin  posnela promocijski videospot, ki prikazuje, kaj počnejo poslanci največje opozicijske stranke “v redkih trenutkih oddiha”.

Podporniki SDS-a so bili navdušeni , vsaj po zpisih na Twitterju: “Br avo naši!!!Tole je bila pa super “pogruntavščina”, “Dober video,” v glavnem uspešnica.  Bolj kritični so bili nasprotniki Janeza Janše in opozicijske SDS.

Nekaj kritik pa je šlo v smeri  prisotnosti Janeza Janše in poslancev SDS na sejah državnega zbora.Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je nedavno na komisijo za poslovnik naslovila prošnjo za tolmačenja poslovnika v členih, ki se nanašajo na navzočnost poslancev pri glasovanju in njihovo prisotnost na sejah. Med njo in poslanci se je namreč na seji na začetku julija zaiskrilo, ko je povedala, kdo izmed odsotnih poslancev se ni opravičil.

Urška Klakočar Zupančič je ob začetku ene od izrednih sej naštela poslance, ki so svojo odsotnost opravičili. Za tem je naštela še tiste, katerih opravičila so prispela naknadno. Nato je navedla tudi nekatere poslance, ki jih takrat ni bilo v dvorani, kar sicer ne velja za običajno prakso. Hkrati je pozvala, da naj poslanci ob začetku seje sedijo v poslanskih klopeh ali se opravičijo.

Takšna poteza je povzročila pravo razburjenje med poslanci opozicije kot tudi koalicijske SD. Pozvali so jo, naj ne vzpostavlja novega reda in ostane pri tem, da navede le tiste, ki so odsotnost opravičili. Sicer pa se zdi, da se je vsaj prisotnost na začetkih sej izboljšala, saj se poslanci, ki niso upravičeno odsotni registrirajo, potem pa se odpravijo v svoje poslanske pisarne iz katerih naj bi spremljali sejo na ekranih, kar naj bi bilo dovolj za  poslovnik.

Klakočar Zupančičeva je  sicer z vodji poslanskih skupin opravila posvet o delu v DZ, med drugim tudi o prisotnosti in navzočnosti poslancev. Kot so za medije navedli v kabinetu predsednice DZ, je ta potekal v “konstruktivnem vzdušju”. V nadaljevanju pa bo, kot kaže, člene poslovnika, ki se nanašajo na navzočnost poslancev pri glasovanju in njihovo prisotnost na sejah, tolmačila komisija DZ za poslovnik.

Poslovnik DZ sicer določa, da mora poslanec, ki ne more priti na sejo DZ ali delovnega telesa, katerega član je, o odsotnosti in razlogih zanjo obvestiti predsednika DZ oz. predsednika delovnega telesa najpozneje dan pred začetkom seje oz. dan pred nadaljevanjem prekinjene seje, razen če tega ne more storiti zaradi višje sile.

Za dneve neopravičene odsotnosti s seje poslancu ne pripadajo plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, postopek o tem pa vodi mandatno-volilna komisija DZ.

Navzočnost poslancev pri glasovanju pa se po poslovniku ugotavlja z uporabo glasovalne naprave, z vzdigovanjem rok ali s poimenskim klicanjem poslancev. Če DZ po prvem glasovanju ni sklepčen, se glasovanje ponovi še dvakrat. Če DZ še vedno ni sklepčen, se pred tretjim glasovanjem seja prekine za deset minut. Če DZ tudi ob tretjem glasovanju ni sklepčen, predsedujoči prekine sejo in določi, kdaj se bo nadaljevala. Šteje se, da poslanec ni bil navzoč pri glasovanju, če ni bil navzoč pri tretjem glasovanju.

COMMENTS

Wordpress (0)