“Tour de France” ali “L’Étape de Slovénie” Roberta Goloba – Poletna politična in tudi promocijska ofenziva predsednika vlade – TOPNEWS.si

“Tour de France” ali “L’Étape de Slovénie” Roberta Goloba – Poletna politična in tudi promocijska ofenziva predsednika vlade

“Tour de France” ali “L’Étape de Slovénie” Roberta Goloba – Poletna politična in tudi promocijska ofenziva predsednika vlade

Medtem, ko je včeraj ljubitelje kolesarstva in športne sladokusce  12. etapa dirke po Franciji z vzponom na sloviti Alpe d’Huez pratično prikovala pred televizijske zaslone, pa se je v domači politiki odvijal pravi politični maraton, ki ga je za razliko od Tadeja Pogačarja brez dvoma dobil Robert Golob.

Čeprav je prejšnji teden že kazalo, da je  Gibanju Svoboda po dobrem mesecu vladanja pojemajo moči, saj  je v gladiatorski areni javnega mnenja, vsaj po anketi Mediane in Dela,  navdušenje nad izbrancem ljudstva Robertom Golobom  izpuhtelo, pa je zdi, da je “pilot zopet v letalu”.

Prava poletna ofenziva Golobove koalicije  na “vzhodni in zahodni fronti” se je včeraj zjutraj začela v parlamentu, kjer sta  potekali dve izredni seji, vmes je potekala seja vlade, zvečer pa so bili gledalci odmevov in 24ur zvečer deležni še prave promocijske ofenzive predsednika vlade, ki je bil deležen  pozornosti dveh osrednjih večernih televizijskih oddaj.

 

Golobova koalicija je dobila vse etapne zmage v DZ-ju. Sprejet je bil interventni zakon v zdravstvu, kljub temu, da so Golobu asistenco odpovedali v njegovi ekipi Levici, se je stranka, kljub nasprotovanju  poslanca Mihe Kordiša. na koncu vzdržala. “Bistveno bolj me zanima mnenje dr. Erika Breclja kot pa mnenje kateregakoli poslanca,” je na to  v 24ur zvečer dejal Golob in dodal, da se poslanci Levice sicer včasih še vedno vedejo, kot da so v opoziciji, a da je prepričan, da se bodo kmalu začeli zavedati, da imaš v vladi bistveno bolj učinkovite mehanizme za uveljavljanje svojih načrtov, kot pa biti proti, je prepričan Golob. Zatrdil je še, da je prepričan, da se jim ne more zgoditi scenarij Desusa, ko nihče od poslancev ni ubogal Karla Erjavca, da gre iz koalicije, ampak so poslanci glasovali po svoje.

Zatem je bil sprejet tako imenovani omnibus zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje Janševe  oblasti, ki je zadovoljil civilno družbo in še posebej razveselil Inštitut 8, marec in Niko Kovač, ki se je očitno za to priložnost vrnila iz ZDA.

 

Vmes je večina poslancev odločila še , da je referendum o noveli zakona o nalezljivih boleznih nedopusten. Poleg tega je vzporedno z zasedanjem državnega zbora potekala še seja vlade na kateri so sprejeli ukrepe, s katerimi so po 13 letih prvič regulirali cene električne energije, temu pa naj sledila regulacija vseh ostalih energentov.

Premier Robert Golob si pri sprejemanju ukrepov proti draginji zaželel politične enotnosti in po telefonu poklical še vodje opozicijske SDS Janeza Janšo in predsednika NSI Mateja Tonina. “Ponujam roko opoziciji in koaliciji, da se o ključnih vprašanjih za zimo pogovarjamo skupaj,” je dejal Golob in med drugim napovedal podvojitev strateških prehrambenih blagovnih rezerv in nove ukrepe na področju cen elektrike in plina.

Kot je Golob povedal  v oddaji 24ur zvečer je dobil pozitivni odziv Tonina in Janše, da sta pripravljena na premirje, ko gre za fronto proti energetski draginji in da ne bosta metala peska v olje, ko gre za omenjen ukrepe.

Glasove opozicije je Golob dobil po motivacijskem nastopu v parlamentu pred ratificirajo protokola za vstop Finske in Švedske v Nato. DZ je namreč  podprl zakona o ratifikaciji protokolov za vstop Švedske in Finske v zvezo Nato. Proti so glasovali poslanci Levice, ostale poslanske skupine so ratifikacijo podprle.

In na koncu je državni zbor, kljub ostremu nasprotovanju Janševe SDS,  sprejel še  novelo zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katero,  kot zagotavljajo v Golobovi koaliciji  želijo  umakniti politiko iz javnega zavoda. Za predlagano novelo, ki so jo obravnavali po nujnem postopku, je glasovalo 53 poslancev,

Zatem je sledila še prava promocijska ofenziva Roberta Goloba  v skoraj sočasnem nastopu na obeh osrednjih televizijah, kjer je odgovarjal na vprašanje kako vidi očitke nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki podpira Natašo Pirc Musar, da bi bilo nesprejemljivo, če bi imela ta stranka ob predsedniku vlade in predsednici državnega zbora še predsednico države?

“Vsak ima pravico do svojega mnenja. To ne bo spremenilo naše strategije. Mnenja Kučana se zavedamo, ga sprejemamo, smo se pa kljub temu odločili za Marto Kos,”  se je premier odzval na podporo, ki jo je nekdanji predsednik Milan Kučan izkazal Nataši Pirc Musar. Ta je Svobodi tudi očital, da bi bila ob predsedniku parlamenta in predsednici državnega zbora zapolnitev še tretjega predsedniškega mesta z njihovo kandidatko, nedopustna.

Ob imenovanju kandidatke za predsednico se pojavljajo tudi očitki. med drugim tudi predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar , da želi Gibanje Svoboda po “orbanovsko”  prevzeti zakonodajno izvršno in sodno oblast.
“Meni osebno se zdi popolnoma nesprejemljivo, da bi kdo nasprotoval največji stranki, glede kandidatke. Vse stranke bodo imelo svoje kandidate ali kandidatke. Po kateri logiki bi tisti, ki smo dobili največje zaupanje na volitvah bil diskvalificiran pri imenovanju kandidatke,” se je še branil Golob. Odločajo ljudje, ne pa strici iz ozadja.

Kritike na račun predsednice parlamenta Urške  Klakočar Zupančič, ki se nanašajo na njeno preveč avtoritativno vodenje državnega zbora” in neupoštevanje protokola na državni proslavi, se mu zdijo nedopustne: “Predsednica DZ želi navadno kmečko logiko pripeljati v hram demokracije. Ljudje, ki so tam že 30 let, so se razvadili,” je zagovarjal njeno vedenje.

Glede domnevne afere povezane z potovanjem  njegovih otrok, ki so ga spremljali na obisku v Bruselj pa je dejal, da jih je  vzel s  sabo, ker si je zaželel njihove družbe, njegovega urnika pa niso motili, je povedal. “Tudi ameriški predsednik Joe Biden je v Madrid prispel s svojima vnukinjama in zaradi njiju celo zapustil večerjo predsednikov,” je razložil.

Čeprav bo Golob  verjetno deležen nekaj kritike na račun spopada z koronavirusom, kjer je predlagal “sonce in morje” je včeraj nedvomno dobil etapno zmago slovenskega političnega Tour de Slovénie “Kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja, kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez obveznega cepljena in mi se moramo kot družba navaditi živeti s covidom brez zapiranja šol,” je bil jasen. Dobro nam kaže tudi, ker mutacije virusa ustvarjajo manj nevarne različice, je še povedal in dodal: “Da imamo val poleti, je dobro, saj imamo na voljo dve naravni zdravili. Sonce in morsko slano vodo. Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim”.

Tu bi sicer lahko predsednika vlade popravili: “Ne vsi  gospod prime minister, ampak tisti, ki si lahko to privoščijo”.

COMMENTS

Wordpress (0)