Zdravko Počivalšek bi podprl “traktorsko demokracijo” -“Podpiramo upor kmetov proti evropskim elitam!” – Luka Lisjak mu odgovarja: “Nikjer drugje kot pri Počivalšku se ne tako dobro vidi, da je populizem izhod v sili za luzerske segmente politične elite” – TOPNEWS.si

Zdravko Počivalšek bi podprl “traktorsko demokracijo” -“Podpiramo upor kmetov proti evropskim elitam!” – Luka Lisjak mu odgovarja: “Nikjer drugje kot pri Počivalšku se ne tako dobro vidi, da je populizem izhod v sili za luzerske segmente politične elite”

Zdravko Počivalšek bi podprl “traktorsko demokracijo” -“Podpiramo upor kmetov proti evropskim elitam!” – Luka Lisjak mu odgovarja: “Nikjer drugje kot pri Počivalšku se ne tako dobro vidi, da je populizem izhod v sili za luzerske segmente politične elite”

Na zapis v Kmečkem glasu, da naj bi se”po neuradnih  podatkih” na protest po nizozemskih,  pripravljali tudi nemški in italijanski kmetje, se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi  nekdanji minister za gospodarstvo  Zdravko Počivalšek, ki je podprl upor kmetov “proti evropskim elitam”.

Kot ugotavlja Kmečki glas bo  “Evropska unija tako postala vroč kotel, in kmetje pričakujejo, da jim bodo sledile tudi preostale evropske države. Skupna kmetijska politika naj bi bila po njihovem mnenju narobe zastavljena, prioriteta je okolje in ne pridelava hrane.Obstoj kmetov je ogrožen tudi pri nas in jutri bomo podrobneje vedeli, ali se bodo kolegom iz Evrope pridružili tudi slovenski kmetje.

“Se pa na trajektoriji posameznikov lepo vidi tudi trend določene politike. Počivalšek je začel natanko tam, kjer je danes Ginanje Svoboda: in v sedanjem diskurzu številnih njenih predstavnikov se vidijo nastavki, ki utegnejo privesti do pozicij, ki jih danes zastopa Počivalšek.  Minister za zdravje, predsednica DZ, tudi sam premier: pri vseh od njih je prisoten močen populistični element, ki lahko, zlasti če bodo izgubljali tla pod nogami, privede v isto demagoško spiralo, kot smo jo lahko opazovali pri Počivalšku, še prej pri Lahovniku, PS-ju itd.Gre preprosto za to: ne zmoreš voditi pametne, uspešne politike in nato neuspehe svejega heteodoksnega liberalizma zvrneš na: bruseljske elite, Šoroša, migrante, grabežljive trgovce, notranje sovražnike. Po tej poti je šel Orbán, pa Zeman, pa španski Ciudadanos, pa Milanović …,” je na Twitterju Počivalšku odgovoril Luka Lisjak.

Na Nizozemskem je policija potrdila, da je izstrelila opozorilne strele in tudi ciljno streljala med protesti kmetov. Nizozemski kmetje nadaljujejo svoje proteste proti strožjim predpisom o gnojilih in državno uveljavljeni kmetijski odgovornosti, ki trajajo že tedne. Zdaj naj bi se zgodil grd incident. V torek pozno zvečer so kmetje s traktorji zaprli uvoz na avtocesto pri Heerenveenu na severu države.

 

Ko so se odpravili proti policistom in njihovim avtomobilom, so policisti na njih sprožili ogenj in zadeli vsaj en traktor, je sporočila policija. Ampak to je bil opozorilni strel. Policisti so se namreč počutili ogroženo. Kmetje navedbo policije zanikajo. Policisti niso bili ogroženi, so pa kmetje zgroženi nad dejanjem policije. Policija dogodek preiskuje.

Nizozemski kmetje so stopnjevali protest zaradi vladnega odloka za zmanjšanje vnosa dušika v zemljo. Najprej  so še grozili, prejšnji teden pa so to že uresničili: blokirajo dostavo hrane v supermarkete. Prve police so že prazne. Kmetje se ne strinjajo z vladnimi odločitvami in že več kot dva tedna protestirajo. Na deset tisoče kmetov se je s traktorji podalo na ceste in avtoceste in opozorilo se je sprevrgel v množičen protest proti vladnemu načrtu, ki se še nadaljujejo in celo stopnjujejo. Blokirana so bila tudi nekatera pristanišča – pravijo, da so jih zaprli ribiči, ki podpirajo kmete. Po spletu krožijo slike, ki že prikazujejo prazne police supermarketov.

Kmetje so že pred tem napovedali, da bodo ohromili celotno državo. Predvsem zaradi dejstva, da jim vlada očita, da so odgovorni za problem vnosa dušika. Z vladnimi ukrepi naj bi v naravnih območjih emisije zmanjšali za več kot 70 %. Po vladnih ocenah bo to povzročilo konec okoli 30 % živinorejskih farm. Premier Mark Rutte je ob tem dejal, da ta majhna skupina kmetov res prestopa vse meje.« Ministrica Van der Wal, ki pripada Ruttejevi desničarski liberalni stranki VVD, je v središču kritik kot »ministrica za naravo in dušik« in kot nasprotnica kmetovanja.

V Evropi bodo v prihodnosti poletja in zime bolj suhe, napovedujejo raziskovalci nemške državne meteorološke službe DWD. Količina padavin v Sredozemlju se bo na dolgi rok zmanjšala, v kolikšni meri, pa bo odvisno od obsega globalnega segrevanja. Raziskava predvideva tudi nevarnost večje suše v srednji in zlasti v zahodni Evropi. To pa bi lahko sprožilo proteste in  socialne nemire.

COMMENTS

Wordpress (0)