Anica Bidar zopet v akciji – Zaradi sprejemanja novele zakona o nalezljivih boleznih na Trgu republike napovedan “shod ljudske koalicije z zahtevo za redni postopek in široko javno razpravo” – TOPNEWS.si

Anica Bidar zopet v akciji – Zaradi sprejemanja novele zakona o nalezljivih boleznih na Trgu republike napovedan “shod ljudske koalicije z zahtevo za redni postopek in široko javno razpravo”

Anica Bidar zopet v akciji – Zaradi sprejemanja novele zakona o nalezljivih boleznih na Trgu republike napovedan “shod ljudske koalicije z zahtevo za redni postopek in široko javno razpravo”

Poslanke in poslanci bodo danes glasovali o večinoma opozicijskih zakonskih predlogih, ki so jih obravnavali v ponedeljek in torek. Večini se obeta konec zakonodajne poti, zavrnili bodo verjetno tudi predlog SDS za posvetovalni referendum o prispevku za RTVS. Medtem bo zadostno podporo bržkone dobila novela zakona o nalezljivih boleznih.

Zaradi napovedanega glasovanja  o noveli zakona o noveli zakon o nalezljivih boleznih je tako imenovana “ljudska koalicija” za danes  napovedala shod pred poslopjem državnega zbora na katerem bodo zahtevali “redni postopek za ZNB in široko javno razpravo.  Shod naj bi potekal na Trgu republike in se bo začel ob 9. uri, torej istočasno kot se začne seja državnega zbora. “Jaz pridem, ker imam osebno korist, če preprečimo sprejetje ZNB!!,” je na Facebooku zapisala Anica Bidar.

SOJ_shod_ZNBD_280622

DZ je sicer  izredno sejo, ki bo potekala ves teden, v ponedeljek začel z obravnavo predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o RTVS, ki so jih prav tako vložili v največji opozicijski stranki. Po predlogu sprememb prispevek za RTV ne bi bil več obvezen. Poslanske skupine koalicije predlogu za referendum nasprotujejo, podpirajo pa ga v SDS in NSi. Glede na razmerja glasov je pričakovati, da razpis referenduma ne bo izglasovan.

Se pa obeta podpora predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, o katerem je DZ razpravljal v torek popoldne. Podporo so mu napovedali v poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica. V opozicijski SDS predloga ne bodo podprli, v NSi pa mu ne bodo nasprotovali, saj se jim zdi pomembna odprava neustavnosti.

Predlog novele so sicer pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa ga je vložila koalicija. Svojih podpisov sicer niso prispevali poslanci SD Meira Hot, Bojana Muršič in Damijan Zrim. Kot je za STA tedaj pojasnila Hotova, se sicer s samo vsebino predloga novele zakona načeloma strinjajo, a menijo, da bi bila primernejša obravnava po rednem postopku. Podobno so opozorili tudi v nekaterih nevladnih organizacijah in iniciativah.

Poslanci so že v ponedeljek opravili tudi prvo obravnavo več zakonov s področja gospodarstva, ki jih je v DZ vložila opozicija. Koalicija večini predlogov nasprotuje, tudi predlogu zakona o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut. Nekaterim je medtem predvsem zaradi prenosa evropskih direktiv koalicija napovedala podporo.

COMMENTS

Wordpress (0)