Države G7 bodo Rusijo “udarile” z novimi sankcijami – Nemški kancler Olaf Scholz kljub temu ne izključuje mesta za Putina na letošnjem vrhu G20. – TOPNEWS.si

Države G7 bodo Rusijo “udarile” z novimi sankcijami – Nemški kancler Olaf Scholz kljub temu ne izključuje mesta za Putina na letošnjem vrhu G20.

Države G7 bodo Rusijo “udarile” z novimi sankcijami – Nemški kancler Olaf Scholz kljub temu ne izključuje mesta za Putina na letošnjem vrhu G20.

Nemški kancler Olaf Scholz, gostitelj vrha G7, v ponedeljek ni izključil možnosti, da bi se ruski predsednik Vladimir Putin udeležil srečanja G20 pozneje letos.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes sporočil, da je pripravljen sodelovati na novembrskem vrhu G20, kljub temu da gostiteljica Indonezija ni preprečila udeležbe ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina G20 bo še naprej imela pomembno vlogo, zato je sodelovanje z njo ključnega pomena, je dejal nemški kancler in dodal, da Nemčija ne bo “torpedirala” dela skupine.

Scholz, ki trenutno gosti vrh G7, na katerem sodeluje sedem gospodarsko najbolj razvitih držav, je povedal, da bo končno odločitev o udeležbi na vrhu G20 sprejel tik pred odhodom in pri tem poudaril, da je Indonezija na srečanje povabila tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedeljo izjavila, da ne izključuje možnosti, da bi na srečanju G20 sedela za isto mizo s Putinom. “Pomembno je, da mu v obraz povemo, kaj si mislimo o njem,” je dejala in opozorila, da je skupina G20 preveč pomembna platforma, da bi jo kakorkoli ogrozili.

Države skupine G20 sicer predstavljajo približno 80 odstotkov celotne svetovne gospodarske proizvodnje, medtem ko skupina G7 predstavlja približno 31 odstotkov.

Najbogatejše države sveta prepovedujejo uvoz zlata iz Rusije Nekatere najbogatejše države na svetu prepovedujejo uvoz ruskega zlata, da bi še dodatno zaostrile pritisk na rusko gospodarstvo. Prepoved uvoza bo veljala za novo izkopano ali rafinirano zlato, je dejal Downing Street. Vendar to ne vpliva na zlato, ki je bilo izkopano v Rusiji in predhodno izvoženo iz države.

Nekateri ključni akterji na trgu so se že od invazije na Ukrajino 24. februarja izogibali ruskemu izvozu zlata.
Združenje London Bullion Market Association (LBMA), ki ureja največji in najstarejši trg za trgovanje s fizičnim zlatom in srebrom na svetu, je 7. marca prekinilo poslovanje vseh šestih ruskih rudarjev in rafinerij zlata.
G7 naj bi prepoved uradno objavila v torek. Kanada in Japonska sta po izjavi Združenega kraljestva že na krovu. Medtem pa nekatere evropske države želijo nadaljnje razprave o možnem vplivu.

Nemški kancler Olaf Scholz je v ponedeljek za televizijsko hišo ZDF povedal, da pogovori o prepovedi uvoza še potekajo in da jih je treba s partnerji iz Evropske unije, je v ponedeljek poročal Reuters .

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo napovedal, da bodo ZDA prepovedale rusko zlato, ki je drugi najdragocenejši izvoz države za energijo. Po podatkih vlade Združenega kraljestva je bil leta 2021 v rusko gospodarstvo izvoz zlata vreden 12,6 milijarde funtov (15,5 milijarde dolarjev) .
Biden in njegovi kolegi voditelji G7 se trenutno sestajajo v Nemčiji, da bi razpravljali o novih načinih kaznovanja vlade predsednika Vladimirja Putina zaradi invazije na Ukrajino, hkrati pa poskušajo omejiti posledice na obremenjeno svetovno gospodarstvo.
“ZDA so Putinu naložile stroške brez primere, da bi mu odrekli prihodke, ki jih potrebuje za financiranje vojne proti Ukrajini,” je v nedeljo zapisal Biden v tvitu . “G7 bo skupaj objavila, da bomo prepovedali uvoz ruskega zlata, velikega izvoza, ki za Rusijo prinaša več deset milijard dolarjev,” je dodal.
Britanski premier Boris Johnson je v nedeljo dejal, da bo prepoved močno prizadela Putina.
“Ukrepi, ki smo jih danes objavili, bodo neposredno prizadeli ruske oligarhe in udarili v srce Putinovega vojnega stroja,” je v izjavi, ki jo je v nedeljo izdal Downing Street, je kot poroča CNN dejal Boris Johnson.

 

Ruski predsednik Vladimir Putin bo v torek obiskal Tadžikistan, v sredo pa Turkmenistan, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. To bo Putinovo prvo potovanje v tujino, odkar je 24. februarja ukazal začetek “posebne vojaške operacije” v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Za jutri je predviden delovni obisk predsednika Putina v Tadžikistanu,” je danes dejal Peskov. Putin se bo v prestolnici Dušanbe srečal s tadžikistanskim predsednikom Emomalijem Rahmonom, ki ima med predsedniki bivših sovjetskih republik najdaljši predsedniški staž.

Tadžikistan velja za najrevnejšo izmed bivših sovjetskih republik in državo, ki je velika zaveznica Rusije, od katere je Tadžikistan gospodarsko zelo odvisen, navaja AFP.

Putina nato v sredo pričakujejo v Turkmenistanu, kjer se bo v Ašhabadu udeležil vrha držav ob Kaspijskem jezeru. Srečanja se bodo po poročanju Reutersa poleg gostiteljev in Rusije udeležili še predstavniki Azerbajdžana, Kazahstana in Irana.

Putin je bil sicer na zadnjem obisku v tujini 4. in 5. februarja, ko je odpotoval na Kitajsko, kjer se je srečal s predsednikom Xi Jinpingom in se udeležil otvoritvene slovesnosti zimskih olimpijskih iger.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino Putin ni zapuščal svoje države. Obiskal ni niti tesnega zaveznika, beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki pa je medtem večkrat obiskal Rusijo. Kljub temu se po navedbah Reutersa kmalu obeta Putinov obisk v Belorusiji, in sicer naj bi 30. junija in 1. julija obiskal mesto Grodno in se sestal z Lukašenkom.

 

COMMENTS

Wordpress (0)