Za v.d. direktoraja TV je potrjen Patrik Greblo – Bojana Požarja zmotila torbica Louis Vuitton “Neverfull”, ki jo je novinarka Manica Janežič nosila na protestih – TOPNEWS.si

Za v.d. direktoraja TV je potrjen Patrik Greblo – Bojana Požarja zmotila torbica Louis Vuitton “Neverfull”, ki jo je novinarka Manica Janežič nosila na protestih

Za v.d. direktoraja TV je potrjen Patrik Greblo – Bojana Požarja zmotila torbica Louis Vuitton “Neverfull”, ki jo je novinarka Manica Janežič nosila na protestih

Programski svet RTVS je po zavrnitvi kandidature Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS) dal soglasje k predlogu generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha, da v. d. direktorja postane njegov svetovalec za glasbo Patrik Greblo. Grah Whatmough je zagotovil, da bo čim prej objavil nov razpis za direktorja TVS.

Položaj bo prevzel v sredo, in sicer za čas največ enega leta oziroma do imenovanja direktorja TVS po rednem postopku.

“Patrik Greblo je izjemen poznavalec javnega medijskega servisa, saj v njem z manjšimi prekinitvami deluje že 25 let. Menim, da je primeren in usposobljen kandidat za opravljanje nalog vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija, sploh v trenutnih razmerah, v katerih se je znašel naš medij. Je glas umirjenega razuma, potrpežljivosti in širokega znanja,” je generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) utemeljil predlog.

Grah Whatmough na seji programskega sveta ni mogel zagotoviti, ali bo Greblo sodeloval pri pogajanjih s koordinacijo novinarskih sindikatov zavoda o njihovih stavkovnih zahtevah.

Programski svet RTVS namreč danes ni dal predhodnega soglasja k predlogu generalnega direktorja zavoda, da za direktorja TVS imenuje športnega novinarja v zavodu Urbana Laurenčiča. Da bi bilo soglasje podano, bi moralo za glasovati vsaj 15 članov 29-članskega sveta, a se jih je tako odločilo le sedem.

Odbor DZ za kulturo pa  bo danes govoril o novinarski avtonomiji in pravici do obveščenosti kot poslanstva RTV Slovenija. Predsednica odbora Tamara Vonta iz Gibanja Svoboda je sejo sklicala zaradi dogajanja na zavodu, katerega sindikati, združeni v koordinaciji, so v ponedeljek opozorili na grob poseg vodstva RTV v novinarsko avtonomijo.

Koordinacija je v ponedeljek od 14. do 23. ure nadaljevala stavko, ki so jo začeli 23. maja. Zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu ter socialni dialog. Na pereče stanje so opozorili tudi s shodom na Trgu republike. Predsednica koordinacije Helena Milinković je ob tem opozorila, da so na dan stavke doživeli cenzuro, ki je najhujša oblika posega v novinarsko delo. Budnemu očesu Bojana Požarja  oziroma “zaskrbljenim državljanom” pa ni ušla  znamka torbice, ki jo je  na protestih nosila nekdanja urednica IP TV  novinarka Manica Janežič.

 

https://twitter.com/BojanPozar/status/1539174904196644864

COMMENTS

Wordpress (0)