“Donald Trump in republikanci MAGA predstavljajo ekstremizem, ki ogroža same temelje naše republike” – Joe Biden Donalda Trumpa in njegove podpornike obtožil, da ogrožajo demokracijo – TOPNEWS.si

“Donald Trump in republikanci MAGA predstavljajo ekstremizem, ki ogroža same temelje naše republike” – Joe Biden Donalda Trumpa in njegove podpornike obtožil, da ogrožajo demokracijo

“Donald Trump in republikanci MAGA predstavljajo ekstremizem, ki ogroža same temelje naše republike” – Joe Biden Donalda Trumpa in njegove podpornike obtožil, da ogrožajo demokracijo

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Philadelphiji na predvolilnem shodu pred novembrskimi vmesnimi volitvami opozoril, da Donald Trump in njegovi podporniki ogrožajo demokracijo. Nekdanji predsednik in tisti, ki podpirajo njegovo ideologijo “Naredimo Ameriko spet veliko”, predstavljajo ekstremizem, ki ogroža temelje republike, je opozoril.

“Donald Trump in republikanci MAGA predstavljajo ekstremizem, ki ogroža same temelje naše republike,” je dejal Biden v drugem energičnem in strastnem govoru, ki je bil pravo nasprotje nizkim tonom večine njegovega dosedanjega mandata.

Voditelj najmočnejše demokracije je bil očitno  prisiljen v radikalen  govor, kot komentar na razdrobljene politične izzive te dobe. Glede na dogodke v zadnjih nekaj letih njegovih komentarjev ni mogoče šteti za alarmantne. In Biden ni pustil nobenega dvoma, da vidi namen svojega predsedovanja v tem, da ponovno premaga Trumpa in njegovo gibanje “Naredimo Ameriko znova veliko”, za katero je opozoril, da že zastruplja vmesne volitve leta 2022 in tekmo za Belo hišo leta 2024.

V Philadelphiji, zibelki ameriške demokracije, je Biden opozoril na prizadevanja Trumpa in njegovih podpornikov za spodkopavanje predsedniških volitev 2020 in opravičevanje napada na Kapitol 6. januarja lani.

“Na drhal, ki je 6. januarja vdrla na prestolnico ZDA in brutalno napadla organe pregona, ne gledajo kot na upornike, ki so postavili bodalo v grlo naše demokracije, ampak nanje (nanje) gledajo kot na domoljube,” je dejal Biden.
“Svoj neuspeh MAGA pri zaustavitvi mirnega prenosa oblasti po volitvah 2020 vidijo kot pripravo na volitve 2022 in 2024. Tokrat so odločeni, da jim bo uspelo preprečiti voljo ljudstva.”

“V Ameriki ni prostora za politično nasilje. Pika. Nobenega. Nikoli,” je opozoril Biden, ki je govoril pred Dvorano neodvisnosti, kjer sta bili pred več kot dvema stoletjema sprejeti deklaracija o neodvisnosti in ameriška ustava.

“Sile MAGA so odločene, da bodo to državo vrnile v preteklost,” je dejal in opozoril na ogrožanje pravice do splava in drugih svoboščin, od kontracepcije do istospolnih porok. “Dolgo smo se tolažili, da je ameriška demokracija zagotovljena. Vendar ni tako. Braniti jo moramo. Zaščitite jo. Zavzemite se zanjo. Vsak izmed nas,” je pozval.

Ostro je napadel tiste republikance, ki sprejemajo Trumpovo ideologijo Naredimo Ameriko spet veliko (MAGA), in pozval svoje privržence, naj izberejo drugačno pot in branijo demokracijo.

Biden je nagovoril ljudstvo, katerega politiko so preoblikovale Trumpove lažne trditve, da so ga leta 2020 prevarali z oblasti. To je laž, ki je kljub temu osvojila milijone Američanov in je platforma za nešteto kampanj republikanskih kandidatov za vmesni mandat , ki poskušajo zvoziti bivšega -Predsedniško podlago za oblast, nekateri izmed njih bi lahko zmagali in bili v položaju, da bi vplivali na prihodnje volitve.

“Niso vsi republikanci, niti večina republikancev, MAGA republikanci,” je dejal Biden. “Vendar ni dvoma da republikansko stranko danes obvladujejo, vodijo in ustrahujejo Donald Trump in MAGA republikanci, in to je grožnja tej državi,” je opozoril.

Jasneje kot kdaj koli prej je Biden nakazal, da nameravajo demokrati vmesne volitve spremeniti v referendum o Trumpu. Demokratski predsednik se zaveda, da je zvezna država Pensilvanija lahko ključna za novembrske volitve in s tem nadaljevanje njegovega mandata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bidnovi pomočniki so vztrajali, da v svojem govoru v Independence Hall ne bi govoril o nekdanjem predsedniku Donaldu Trumpu. Toda to samo po sebi je bilo neiskreno, saj je to večkrat govoril o Trumpu.
Njegov nastop je prišel le dva dni po prejšnjem nastopu v slogu kampanje v Pensilvaniji, kjer je ostro okrcal republikance , ki so navijali za mafijske izgrednike, ki so 6. januarja pretepli policijo. Pred manj kot tednom dni pa je Biden filozofijo Trumpovih privržencev primerjal s “polfašizmom “.

 

COMMENTS

Wordpress (0)